İnsülin nedir? Hangi hastalar insülin kullanır?

İnsülin nedir? Hangi hastalar insülin kullanır?
01.09.2022
A+
A-

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nden Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Tunç, “İnsülin kullanmak hastalarda çevresindekilerden farklı bir yaşam moduna geçmesini gerektirir.” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nden Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Tunç, insülin ve şeker hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Tunç sözlerine şöyle devam etti: “İnsülin tedavi anlamında insanın fizyolojik olarak pankreastan salgılanan kan şekerini ayarlamaya yarayan vücuttaki kan şekerinin kullanılmasını sağlayan bir hormondur.

Diyabet hastaları hangi süreçten sonra insülin kullanmaya başlar?
Diyabet hastaları genelde hastaneye kontrolsüz bir şekilde kan şekerinin üç aylık yüksekliği  ile başvurabilirler. Bu hastalar birden çok oralantidiyabetik kullanma sürecini geçtikten sonra kan şekerleri regüle olmadığı zaman hastanın bazen diyabete bağlı komplikasyonları başladığı zaman insülin tedavisine başlanabilmektedir. Bu süreç hastaya göre daha erken de olabilmekte veya daha geç de olabilmektedir. Çünkü hastalar insülin kullanmaktan çok korkmaktadırlar. Hastaların bu korkular bazen çok gereksiz, bazende çevresinde kullanılan insüline bağlı komplikasyonları görmelerinden kaynaklanmaktadır.

İnsülin kullanmaya ne zaman başlanmalıdır?
Kan şekeri oralanti diyabetik yani ağızdan kullanılan şeker ilaçları ile yeterince regüle olmadığı zaman insüline başlanılması gerekmekedir. Bunun bir yaşı veya zamanı yoktur. Tamamen şekerin ne kadar kontrol edilebilirliğine bağlı olarak değişmektedir.

İnsülin kullanımının ne tür zorlukları vardır ?
İnsülin kullanmak hastalarda çevresindekilerden farklı bir yaşam moduna geçmesini gerektirir. Çünkü, herkes kahvaltısını yaparken diyabet hastası ilk önce insülini yapmaktadır. Çevresindeki kişiler akşam yemeğini yerken diyabet hastası yine ilk önce insülini yapması gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı kişi kendini farklı hissetmeye başlamaktadır. İnsülin bir enjeksiyon olduğu için bazı hastalarda iğne korkusu olabilmekte, bazı hastalarda bu korku ve acı insülini tamamen reddetmeye kadar gelebilmektedir.

İnsülin ömür boyu kullanılmalı mıdır ?
İnsüline başlandığı zaman ömür boyu kullanılacak diye bir durum bulunmamaktadır. İnsülin çoğu zaman pankreası dinlendirmek için 2 ila 6 ay arası gibi kullanılıp daha sonra tekrardan ağızdan kullanılan ilaçlara geçiş yapılabilen bir hormondur. İnsülini bırakıp ağızdan ilaç kullanımı hastadan hastaya değişmekte, fakat bütün hastalarda bu potansiyel bulunmaktadır. İnsülini  tekrardan bırakma şansı her zaman bulunmaktadır. ” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber