Havza’ya 100 milyon liralık jeotermal yatırım

Havza’ya 100 milyon liralık jeotermal yatırım
26.05.2018
A+
A-
Valin Osman Kaymak, 25.05.2018 Cuma günü saat 15.00’de, Havza ilçesinde Hattuşa Vacation Termal Club Havza Termal Otel, devre mülk ve tatil köyü kompleksi temel atma törenine katıldı.
Temel atma törenin açılış konuşmasını yapan Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu Başkanı Mehmet Ali Doğan yaptığı konuşmasında, “Dünya’da termal sağlık pastası büyüdüğü halde Türkiye bu pastadan gerekli payı alamamaktadır. Amerika bu pastada 5.5 milyar dolar, Avrupa Birliği ülkeleri 3.5 milyar dolar pay alırken Türkiye sadece bu pastadan 20 milyon dolar almaktadır.  Türkiye jeotermal kaynaklar bakımından Dünya’da 7’nci, Avrupa’da ise 1’nci sıradadır.
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Havza’da yatırım yapmaktan çok mutluyum. Bu yatırımın maliyeti yaklaşık 100 milyon lira ve bu yıl içerisinde ilerleme kaydedeceğiz. İlçemizde termal su var. İnşallah 400 kişiye istihdam sağlayacağız.  Dolaylı olarakda bu sayı bin kişiye ulaşacaktır.  İlçemize ve bölgemize hayırlı olsun.” dedi.
Yıllarca Türkiye’de termal suyun aktığını ve insanların baktığını belirten Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay yaptığı konuşmasında, “Şimdi su boşa akmayacak. Bundan sora termal sular heba edilmeyecek. Türkiye’de yatırım yapılmaz diyenlere en büyük gösterge budur. Burada yapılacak yatırım hem ekonomiye, hem de istihdama fayda sağlayacaktır.” dedi.
Samsun’un tarım, ticaret, sağlık, spor, turizm ve sanayi potansiyellerini en iyi şekilde kullanma konusunda herkese büyük vazifeler düştüğünü ifade eden Vali Osman Kaymak  törende yaptığı konuşmada,, “Samsun meşale kenti, ilklerin kentidir. Kurulacak tesis Havza’nın ve Samsun’un mesafe almasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Ben Samsun’un bu potansiyelleri çok iyi kullanamadığını ve kullanması gerektiğini düşünüyorum. Samsun’da üretim ve istihdama baktığınızda, maalesef bütün Organize Sanayi Bölgelerinde çalışan insan sayısı 6-7 bini geçmiyor. Samsun 17 ilçesi 1 milyon 300 bin nüfusuyla çok daha büyük bir nüfusu barındıracak kapasiteye sahip olmasına rağmen, bunu çok iyi kullanamadığımızı düşünüyorum. Bafra ve Çarşamba Ovalarımızla tarımda çok daha iyi olabiliriz. Turizm değerlerimizden bahsedilirken bir cümlede Havza kaplıcaları da geçiyor. Tesisler var ama bugüne kadar Atatürk’ün ‘Şifaya doydum’ dediği bu tesisler sadece bölge halkının ihtiyacını karşılayacak kadar bir kazanım sağlamış. O yönüyle bu tesisi bir ilk olacak bölgede. İnşallah, hem Havza’nın hem de Samsun’un turizmdeki bu çıkmazını kırması açısından ilk adım olacağını düşünüyorum. O yönüyle de yatırımcı arkadaşı tebrik ediyorum. Hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
Hattuşa Thermal Club Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Doğan’ın, yaptıkları görüşmede kendisine güven verdiğini dile getiren Vali Osman Kaymak, “Kişinin yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Mehmet Ali Bey yaptıklarıyla bize o güveni verdi. İnşallah bu tesisi hizmete açıp, Havza’nın ve Samsun’un termal değerini en iyi şekilde kullanarak büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.
Samsun’u kalkındırırken sanayiyi de düşünmek durumunda olduklarını kaydeden Vali Osman Kaymak, “Artık Samsun ‘un merkez ve deniz kenarında değil de iç bölgeler dediğimiz Havza, Kavak, Vezirköprü ve Ladik ilçemizde sanayi yatırımlarının olmasını istiyoruz. Bu anlamda da Kavak Organize Sanayi Bölgesi dolmak üzere, Havza Organize Sanayi Bölgesi’nin de alt yapı çalışmaları bitti, arsa satışları başladı. Bütün yatırımcıları buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Vali Osman Kaymak ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay tarafından Hattuşa Vacation Thermal Club yatırım ortağı olan Katarlı işadamı Hamdu Abdulkerim’e plaket verildi.
Daha sonra Vali Osman Kaymak, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz, Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu Başkanı Mehmet Ali Doğan ve Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz tarafından basılan butonlar ile tesisin ilk temel betonu atıldı.
Temel atma töreninin ardından, Vali Osman Kaymak, protokol üyeleriyle birlikte tesis alanını gezerek Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu Başkanı Mehmet Ali Doğan’dan bilgi aldı.
Törene Ayrıca, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.