Havza’da kurtuluş yıldönümü

Havza’da kurtuluş yıldönümü
26.05.2018
A+
A-

Atatürk’ün Havza’ya gelişinin 99. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.  Tören Türk Bayrağı’nın gönlere çekilmesi ve istiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz törende yaptığı konuşmasında,’’ Sevgili Havzalılar; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza ilçemize gelişinin 99. Yılını heyecanla kutlamaktayız. Atatürk Havza’ya 25 Mayıs 1919 tarihinde gelir ve 18 gün kalır. 18 gün boyunca Havzalılar Mustafa Kemal Atatürk’ü misafir eder, bağırlarına basarlar ve Kurtuluş Savaşı’nın temelleri Havza’da atılır.

Atatürk’ün ilçemizde 18 gün kalmasının birinci sebebi Havza’nın o yıllarda önemli bir bölge olması ve Havzalıların Atatürk’e sahip çıkmasıdır. İkinci sebebi de Atatürk o yıllarda böbreklerinden rahatsızdır ve 18 gün boyunca Havza Kaplıcaların da tedavi olmuştur. Atatürk daha sonraki yıllarda Havza’ya ikinci gelmesinde o meşhur sözünü söylemiş ve ’Havza kaplıcalarında şifa buldum’ demiştir.

Havzalılar olarak dün milli mücadelede dedelerimizin göstermiş olduğu cesaret ve cüreti bu günde göstererek aynı ruh ve azimle yolumuza devam etmekteyiz.’’ dedi.

Vali Osman Kaymak törende yaptığı konuşmasında, ’’Değerli Havzalılar, ne mutlu ki size; Ulusal Kurtuluş savaşımıza tanıklık yapma fırsatı buldunuz.  19 Mayıs’ın 99. yıl dönümünü kutladığımız bu yılda o günlerin heyecanını gururunu yaşıyoruz.

Türk Milleti tarihi boyunca çok acılar yaşamış, çok zor günler geçirmiştir. Bütün olumsuzluklara rağmen, bu zorlukların tümünü atlatma becerisini göstermiştir. Bunun tek nedeni milletimizin hiçbir zaman esareti kabul etmemesinde yatar. Bağımsızlık bu milletin adeta damarlarında dolaşan kan olmuştur. Bu yüce milleti sahneden silmek isteyen aciz saldırılara çok tanıklık etmiştir. Bu saldırılar dün devam ettiği gibi bugün ve yarın da olacaktır. Bu menfur güçlerin hesaplayamadığı bir şey vardır. Bu yüce milletin birlik ve beraberlik duygularıdır. Vatanımızın sessiz, kalender, hoşgörülü,  içinde bir çocuğun masumluluğunu barındıran milleti, vatanına bir saldırı olduğunda nasıl atılgan, nasıl yürekli, nasıl da canını verecek kadar büyük bir millet olduğunu bütün Dünya’ya göstermiştir.

Bu gün bizler onların evlatları, torunları olarak aynı duyguları içimizde eksiltmeden taşıyoruz.  Eğer bu gün vatanımızın bir tehlike içine girdiğini hissedersek, tıpkı atalarımız gibi siperlere canımızı hiç düşünmeden atarız. Bütün dünya bilmelidir ki bu milleti esaret altına almak, bölüp parçalamak tarihte olduğu gibi yarın da mümkün olmayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta aziz Atatürk olmak üzere, bu kutsal topraklar üzerinde bizlere hür ve bağımsız yaşama onuru kazandıran ve bu uğurda her türlü fedakârlığa katlanarak kanlarını akıtan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anar,  sevgi ve saygılar sunarım.’’ dedi.

Vali Kaymak’ın konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından şiir, halkoyunları gösterileri ve Atatürk’ün Havza’ya geliş ile ilgili mizansen sunuldu.

Törene ayrıca, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Kemal Zeybek, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz, protokol üyeleri, gaziler, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber