Havza’da İzmir İşgalini Protesto Mitingi düzenlendi

Havza’da İzmir İşgalini Protesto Mitingi düzenlendi
01.06.2019
A+
A-

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza’ya gelişinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Milli Mücadelenin ilk mitingi olan İzmir İşgalini Protesto Mitingi programı düzenlendi.

Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Camisi’nde cuma namazının ardından okunan mevlidin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda İlk Mitinge yetişemeyen ve ikinci mitingde yapmış olduğu konuşma ile Havzalıların Milli Mücadeleye katılmalarını sağlayan Sıtkı Hoca’yı temsilen Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Cami Görevlisi Fahrettin Gündüz din görevlilerinin vatan savunmasında aldığı görevleri anlattı.

Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza’ya gelişinin 100. yılının gururunu yaşadıklarını ve Havza’da Milli Mücadelenin için Havzalıların önemli çalışmalar yaptığını belirterek;“Böyle bir ecdat ile ne kadar gurur duysak azdır. Türkiye işgal altında Anadolu bir bir işgal ediliyor. Başkent işgal altında ve Anadolu’nun ücra bir köşesinde, küçük bir kasabasında Havza Paşa’sına, askerine, ordusuna, vatanına, dinine, milletine sahip çıkma adına bu mitingi tertip ediyor. Yaşananlar üzerinden değerlendirme yapmak, birlik içinde, kardeşlik içinde, beraberlik içinde yeniden diriliş, yeniden uyanış gerçekleştirmemiz lazım.” Dedi.

Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ise Milli Mücadelede Havzanın ve Havzalıların önemli bir yeri olduğunu belirterek; “Bunun haklı gururunu yaşamaktayız. Bizlerin kolektif bilincinde Mustafa Kemal 1881’de Selanik’te,Atatürk ise 1919 tarihinde Havza’da doğmuştur. Zira Mustafa Kemal Paşa’yı Milli Mücadelenin liderliği pozisyonuna getiren olayların ilkleri hep Havza’da yaşanmıştır. Atatürk Havza’ya çok önem vermiştir. Bunun en büyük göstergesi ise ilçemizi ikinci ziyaret olan 24 Eylül 1924’de Havza’ya ve Havzalılara hediye etmiş olduğu genç Cumhuriyetin ilk Cumhurbaşkanlığı forsudur.” dedi.

Programa katılanlara 100 yıl önce halkı Milli Mücadeleye teşvik etmek ve İzmir işgalini protesto amacı ile dağıtıldığı gibi kuru üzüm dağıtıldı.

Konuşmaların ardından katılımcılar Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Camisi’nden o gün ki Atatürk’ün kullandığı Mesudiye Oteli bugün ki Atatürk Evi Müzesine kadar yürüdüler.

Programa katılan programda İlk Mitinge yetişemeyen ve ikinci mitingde yapmış olduğu konuşma ile Havzalıların Milli Mücadeleye katılmalarını sağlayan Sıtkı Hoca’nın ikinci kuşak torunu emekli astsubay Yusuf Sıtkı Bayram; “Bizler Merzifonluyuz. Sıtkı hoca Babamın dedesi oluyor. Sıtkı Hoca 1957 yılında Merzifon’da vefat etti. Onun isimi taşıyan torunuyum. Programı kameraya çektim ama elim zıngır zıngır titredi. Benim elim kolay kolay titremez. Çok heyecanlandım ve gururlandım.” Dedi.

Programa Kaymakam Yılmaz ve Başkan Özdemir’in yanı sıra protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.