Hancıoğlu: “Bu gidişle balıkçı denize, vatandaş da balığa hasret kalacak”

Hancıoğlu: “Bu gidişle balıkçı denize, vatandaş da balığa hasret kalacak”
21.12.2021
A+
A-

Ekonomide yaşanan sarsıntılı süreç, maliyetlerin yükselmesi ve denizlerdeki balık varlığının azalması gibi sorunlar yüzünden zor bir dönemden geçen balıkçılarla Yakakent’te bir araya gelen CHP’li Neslihan Hancıoğlu “”Bu gidişle balıkçı denize, vatandaş da balığa hasret kalacak” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, İlçe Başkanı Hayri Kara ve ilçe yöneticileriyle birlikte Yakakent balıkçı barınağını ziyaret ederek balıkçıların sorunlarını ve taleplerini dinledi. Avlanma giderleri ve işletmecilik maliyetlerinde yaşanan olağanüstü yükseliş karşısında birçok balıkçının teknelerini çalıştırmamayı tercih ettiğini ifade eden balıkçılar “bizim maliyetimiz arttıkça vatandaşımız da ucuz balık yiyemeyecek” dediler. Özellikle son bir iki aylık dönemde başta motorin olmak üzere bütün girdilerinde yüzde 100’ün üzerinde bir artış olduğunu belirten tekne sahipleri özetle şunları kaydettiler:
“Avladığımız balığı koyduğumuz köpük kutunun fiyatı bile birkaç ay içinde 3,5 liradan 17,5 liraya çıktı. 10 işçinin çalıştığı bir tekne şu durumda avlanmaya çıksa günlük 20 bin liralık bir maliyetle karşılaşıyor. Avladığımız balığın ederi ise bu maliyetin çok altında kalıyor. Bu nedenle birçok arkadaşımız kontak kapatmış durumda. Durum bu şekilde devam ederse, birçok tekne için balık avı sezonu erken sona erecek.”

NE BALIĞIN SUÇU VAR NE DE BALIKÇININ..!
Balıkçıların aktardığı bilgilerin ardından CHP’li Hancıoğlu şu değerlendirmeleri yaptı:
“Tezgahta gördüğümüz fiyat etiketlerinde ne balığın suçu var ne de balıkçımızın..! Yüzbinlerce insan ekmeğini denizden çıkartıyor ve bu insanlar bugün denize açılamaz duruma gelmiştir. Kaptanlar, ‘balığa çıkmazsak en azından zarar etmeyeceğiz’ diyor. Bu gidişle balıkçı denize, vatandaş da balığa hasret kalacak.

Ekonomik hayatın her alanına büyük bir kaos ve büyük bir belirsizlik durumu hakim. Öncelikle bu olumsuz tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Üretimi destekleyecek, sürdürülebilir kılacak eylem planı oluşturulmalı ve derhal uygulanmalıdır. En acil talebin motorindeki ÖTV’nin kaldırılması olduğu görülüyor. Bu konuda bir an önce adım atılması gerekiyor. Ancak sorun bununla da bitmiyor. Sektörün bütün bileşenlerinin hak ve menfaatlerini koruyacak, geliştirecek bir kurumsal üst yapıya ihtiyaç olduğu ortadadır. Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı bir an önce kurulmalıdır.”

CHP’DEN BALIKÇILARA YAĞMURLUK HEDİYESİ
CHP heyeti Yakakent Limanı’nda ziyaret ettiği balıkçılara, ilçe başkanlığınca hazırlatılan yağmurlukları da hediye etti. İlçe Başkanı Hayri Kara “bu fırtınalı günleri de dayanışmayla aşacağız ve bolluk ve bereket dolu günlere eninde sonunda kavuşacağız. Yeter ki umudumuzu ve kararlılığımızı koruyalım” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber