Hancıoğlu: Arazi çantacıları iş başında

Hancıoğlu: Arazi çantacıları iş başında
13.11.2021
A+
A-

CHP Samsun Milletvekili Hancıoğlu, Çevre Bakanı Kurum’un da katıldığı komisyon toplantısında 19 Mayıs ilçesindeki vatandaşları mağdur eden kadastro sorununa dikkati çekti. Hancıoğlu, “Arazi çantacıları iş başında “dedi.

CHP Milletvekili Hancıoğlu, Bakan Kurum’a dönerek, Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Bakan ve değerli bürokratlar hoş geldiniz.

Yeni adıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının misyon olarak çok müstesna görevi ve sorumluluğu bulunuyor. Doğal çevreyi korumak, sürdürülebilir şehirler ve yerleşimler oluşturmak, planlama, güvenli yapılaşma ve çevreye yönelik tüm hizmetleri uygulamak ve sunmak gerçekten çok büyük bir özeni ve dikkati gerektiren işlerdir. Doğal olarak da Bakanlığınızdan bu özen ve dikkati beklemek durumundayız. Ancak bir gerçek var ki bakanlıklar iktidarın politikalarını uygulamak zorunda kalıyor. İktidarın kurguladığı ve uyguladığı politikalara baktığımızda ise rant arayışını görüyoruz, kamusal faydanın yok sayıldığını görüyoruz, plansızlığı görüyoruz.

Bu nedenle, sizlere somut bir örnek vermek istiyorum, vatandaşımıza yaşatılan bir mağduriyetten bahsetmek istiyorum: Sayın Bakan, seçim bölgem Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yaklaşık iki yüz yıldan beri yerleşim birimi olan “Engiz” adında bir mahallemiz var. 1986 yılında burada bir kadastro çalışması yapılıyor ve büyük çoğunluğu yurt dışında yaşayan zilliyet sahipleri tebligatlara zamanında cevap veremediklerinden dolayı haklarını kaybederek arazileri hazineye devrediliyor, sonrasında hukuki bir mücadele başlıyor ancak bu mücadele de “zaman aşımı” gerekçesiyle sonuçsuz kalıyor. 2020 yılına geldiğimizde, ilçe belediyesi Milli Emlakla birlikte bir parselasyon çalışması yaparak yeni bir süreci başlatıyor ancak bu parselasyon çalışması sonrası öyle bir tablo ortaya çıkıyor ki “çantacı” diye tabir edilen arazi rantçıları işin içine giriyor, fahiş fiyatlarla ihale edilen arazileri toplayıp yüzde 30’lara varan fiyat farklarıyla yine kullanıcılara devretmeye çalışıyor Sayın Bakan.

Hak kaybı yaşayan, mağdur olan mahalle sakinlerimizle ben de görüştüm. Kullanma hakkı atalarından, dedelerinden bu yana ailelerinde olan arazilerini âdeta bir oldubitti sonucu kaybeden ve şimdi geri alabilmeleri için fahiş bedeller ödemeye zorlanan hemşehrilerimizin talebini size iletmekle mükellefim Sayın Bakan. İlçe belediyesinin 2020 yılında yaptığı parselasyonların iptal edilerek, zilliyet sahipliği kayıtlarının hiçbir vatandaşımıza hak kaybı yaşatmayacak şekilde yeniden yapılması gerekiyor. Belediye ve Milli Emlak tarafından yapılan ve hak kayıplarına neden olan ihalelerin iptal edilmesi ve ihale doğrultusunda yapılan satışların durdurulması isteniyor.

Sayın Bakan, 19 Mayıs ilçemizde yer alan Engiz Mahallemizde yaşanan bu sorunun çözülmesi ve hak kayıpları yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dikkatlerinize sunuyorum. Bu konuda bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber