Hamilelerin ilk 3 ay içerisinde sık karşılaştığı sorunlar nelerdir?

Hamilelerin ilk 3 ay içerisinde sık karşılaştığı sorunlar nelerdir?
24.12.2020
A+
A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Piri Mantar, gebelikte ilk 3 ayın çok önemli olduğunu, düşük riskinin çok yüksek olabileceğini ifade ederek düzenli olarak anne adayının takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Piri Mantar, 9 aylık hamilelik sürecinin ilk 3 ayında yaşanan sorunları anlattı.

BULANTI VE KUSMA
Op. Dr. Özge Piri Mantar, “Bu gebelik başlangıcından itibaren yani 5-6 hafta itibariyle keseyi gördüğümüz andan itibaren, gebelik süreci başlamış oluyor. Keseye göremediğimiz zamanda da aslı erken gebelik dönemi ve ektopik gebelik dediğimiz dış gebelikle ilgili problemler olabilir ama biz daha normal gebelik sürecinden bahsedelim.
O da ayrı bir konu olsun bizim açımızdan da ilk üç ayda 5 haftada itibaren 6 – 7 hafta arasında kalp atışlarını dinlediğimizde 12 haftaya kadar olan bizim için ilk 3 ay diye tamamlanıyor.
Bu süreçte hastaların en sık karşılaştığı problemlerden biri gebelikte bulantı ve kusma özellikle yaz dönemlerinde havanın sıcak olduğu dönemlerde bu daha yoğun karşımıza çıkıyor.
Çünkü sıvı kaybı ile birlikte ya da yeteri kadar sıvı alımı durumu bizde gebelikte aşırı bulantı kusma karşı karşıya bırakabiliyor.

HER ANNE ADAYINDA FARKLI BELİRTİLER
Sadece sıvı kaybı ya da havanın sıcak olması değil gebelik hormonu yaratmış olduğu bir durumla alakalı aslında bu her hasta için geçerli değildir. Ama birçok hastada mide şikayetleri hatta mide bağırsak çünkü gastrointestinal sistemde ciddi sıkıntılar yaşayabiliyoruz başlangıçta mide bulantısı aşerme isteksizlik istediği şeyleri yiyememe ya da ağzının tadının bozulması ya da bir tiksinti hali diyelim. Herkeste farklı olabiliyor ya da aşırı tükürük salgısı hipersalivasyon deriz.
Buna bağlı sürekli bir tükürüğünü çıkarma hissi ya da yutamama ya da yuttuğu zaman yine tekrar bulantıları çok aşırı derecede artması şikayetleri olabiliyor. Bunlar için çeşitli medikal tedaviler olabildiği gibi yani ilaç tedavileri serum takviyeleri ve damardan verebileceğimiz ilaçlar olabildiği gibi ağızdan tabletler ya da daha böyle bitkisel özellikle zencefil özü ekstreleri ya da zencefille hazırlanmış çay ya da karışımlar hastayı biraz rahatlatabiliyor. Genelde üçüncü aydan sonra bu şikayetler giderek azalıyor en önemli karşılaştığımız sıkıntılardan biridir gebelikte bulantı kusma.

BEBEĞİ KAYBETME RİSKİ
Yine buna eşlik eden baş dönmesi, halsizlik, kendini yorgun hissetme hali, sürekli uyku hali, tansiyon düşüklüğü, asla tansiyon düşüklüğü de bunların birçoğu sebebi sonrasında vajinal kanamalar bizim için çok önemli bu şimdiye kadarki bulantı kusma baş dönmesi daha normal karşılanabilirken bir hastalık olarak değerlendirilmezken ciddi boyuttaki kanamalar ya da az lekelenme tarzında bile olsa düşük tehlikesinin önemli bir göstergesi ya da bebeği kaybettiğimizin bir göstergesi olabiliyor.
Çünkü her şey yolunda giderken çok hafif bir kanama ile yaptığımız ultrasonda bebeğin kalp atımlarının durduğunu görebiliyoruz. Çok fazla kanaması olup kalp atışı devam edip yola devam eden bebeklerde olabiliyor. Aslında kanamanın miktarı ile her zaman bebeğin durumu korelasyon göstermeyebiliyor ama önemli bir bulgun bulantı kusmadan çok daha önemli bir bulgu bizim için çünkü bulantı ve kusmanın fazla olduğu dönemde bebekle ilgili bebeğin sağlığıyla ilgili çok tedirgin olmayız.

HASTANEYE YATIŞ YAPILABİLİR
Ama kanama olduğu zaman özellikle ilk 3 aydaki kanamalar düşük tehlikelerinin en önemli bulguları bunun içinde tabiki medikal ve hastaneye yatışı ile birlikte hastayı takip ettiğiniz dinlendirdiğimiz süreçler başlayabiliyor. İlk 3 ay sıkıntıları olarak bunlardan bahsedebiliriz bazı medikal problemler özellikle tiroit, şeker hastalığı bu haftalarda 3 ayda ortaya çıkmaz. Ama hastanın bilmediği bir diyabet sıkıntısı ya da daha öncesinde tip 1 ya da tip 2 diyabeti varsa ya da hipertansiyonu varsa yine ilk 3 ay çok sıkıntı yaşatmamakla birlikte bunlarda ilk 3 ay arasında yer alabiliyor.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.