Genç: İlçelerin potansiyellerini değerlendirmeliyiz

Genç: İlçelerin potansiyellerini değerlendirmeliyiz
15.08.2018
A+
A-

Vezirköprü’de festivale katılan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Samsun’un kalkınma ve hedefe ulaşma yolunda önemli yere sahip olan ilçelerimizin müthiş potansiyelleri var. Her ilçemizin potansiyellerini mutlaka Samsun’un hedeflerine ulaşması yolunda değerlendirmeliyiz” dedi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Vezirköprü’de bu yıl 11.’si düzenlenen Esenköy Uzunçayır Yayla Festivali’ne katıldı. İki gün sürecek olan festivalin ilk gününde Milli Güreşçi Erol Fidan’ın organizatörlüğünde gerçekleşen karakucak güreşlerini izleyen Başkan Genç’e vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Samsun’un kalkınma ve hedefe ulaşma yolunda yolunda ilçelerin de öneminin büyük olduğunu belirten Başkan Genç, “Her ilçemizin potansiyellerini mutlaka Samsun’un hedeflerine ulaşması yolunda değerlendirmeliyiz. İlçelerinden kopuk bir Samsun’un geleceğe yürümesi mümkün değildir” dedi.

ORTAK AKIL ŞART

Samsun’un ulaşım, tarım, turizm, sağlık gibi  önemli potansiyelleri olan bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Genç, “Marka bir dünya şehri olmak Samsun için mümkün. Çünkü bu şehrin ilçeleriyle birlikte hiç de azımsanamayacak ölçüde müthiş bir potansiyeli var. Vezirköprü, Bafra, Havza, Çarşamba ve daha pek çok ilçemizin tarih, turizm, tarım potansiyellerini şehrin dışına taşımalıyız. Bu potansiyeli şehrin yararına kullanmak için ortak akıl şart. Samsun’u ancak ortak akılla birlikte hareket ederek marka şehir yapabiliriz” diye konuştu.

SAMSUN BÜTÜNCÜL GELİŞMELİ

Samsun’un geniş vizyonla, dünya ölçeğinde bir hedefinin olması gerektiğine de vurgu yapan Başkan Genç, “Marka şehir olmanın yolu bütüncül gelişmeden geçiyor. Samsun bizim evimiz ve evimizi daha da güzelleştirmek ortak hedefimiz olmalıdır. Biz lokal değil, bütüncül bir gelişmeden yanayız. Yani Samsun’un sadece merkezi, Canik’i değil, Çarşamba’sı, Tekkeköy’ü, Ayvacık’ı, Vezirköprü’sü, Bafra’sı, bütün ilçeleri gelişmelidir. Ancak bu şekilde gelişmiş ve marka bir il olabiliriz. Bu şehirde un var, yağ var, şeker var. Ancak helva yapmayı bilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

HER İLÇE SAMSUN’UN PARÇASI

Vezirköprü’nün ormancılık, dağ turizmi, doğa turizmi, hayvancılık ve tarım gibi önemli potansiyellerin bulunduğuna dikkat çeken Genç, “Şahinkaya Kanyonu, Kunduz Yaylası muhteşem yerler. Turizm potansiyeli fazla olan Vezirköprü’de konaklama sorunu mutlaka çözülmelidir. Vezirköprü ilçemiz ormancılık ve ayçiçeği üretimi bakımından çok zengin. Vezirköprü’de üretilen ürünlerin dünyaya hızlı ve ucuz ulaşması için ulaşım noktasında ilçeyi mutlaka yük treni ile Samsun limanına ve havaalanına bağlamalıyız. Her ilçemiz Samsun’un bir parçasıdır. Eğer Samsun’u ileriye taşıyacaksak bu şehri hep birlikte yönetmeliyiz” şeklinde konuştu.

Baki’den kurban kesim uyarısı

Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Haşim Baki, Kurban Bayramı öncesi kurban kesim usul ve şartları konusunda vatandaşları uyardı. Baki, hijyene de dikkat çekti.

Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Haşim Baki, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesim şartları konusunda açıklamalarda bulundu. Kurban edilecek koyun ve keçinin bir yaşını doldurması gerektiğini belirten Baki, “Ancak koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşını dolduranlarla aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir. Hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olmalıdır. Besili koyunlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, vücut çıkıntıları belirsiz, göğüs derin ve geniş, kaburgalar yuvarlak, deri yumuşak ve elastiki, kıllar ince ve parlaktır” dedi.

BELİRLENEN YERLERDE KESİLMELİ

 Kesim kurallarına da dikkat çeken Baki, Kurbanlık hayvanların kesimi, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri Komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur” diye konuştu.

HİJYEN ŞARTLARINA DİKKAT

Kurban kesim yerinin hijyenik olmasına da vurgu yapan Baki, ayrıca şu uyarılarda bulundu: “Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber