Farenjit ve boğaz reflüsüne dikkat!

Farenjit ve boğaz reflüsüne dikkat!

Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Davut Tepe, tekrarlayan boğaz ağrısı ve boğazda yanmayla kendini gösteren kronik farenjit ile boğazda gıcıklanma, takılma hissi ve ses değişiklikleriyle karakterize boğaz reflüsüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyada küresel salgın haline dönüşen koronavirüsü belirtilerinden olan boğaz ağrısı herkesin korkulu rüyası haline geldi.

BİRBİRİNDEN AYIRMAK GEREK

Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Davut Tepe, Ramazan ayı ile birlikte beslenme değişikliği gibi farklı durumlarda ortaya çıkan kronik farenjite boğaz ağrısı ve boğazda yanmayla kendini gösterdiğini, boğaz reflüsünde ise boğazda gıcıklanma, takılma hissi ve ses değişiklikleriyle ortaya çıktığını belirterek bu durumun birbirinden ayrılması gereken bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Op. Dr. Davut Tepe, “-Bugünlerde en fazla görülen hastalık gruplarının başında; tekrarlayan boğaz ağrısı ve boğazda yanmayla kendini gösteren kronik farenjit ile boğazda gıcıklanma, takılma hissi ve ses değişiklikleriyle karakterize boğaz reflüsü gelmektedir.

Gerek kronik farenjitte, gerekse boğaz reflüsünde sıklıkla altta yatan; mide problemleri ve beslenme alışkanlığındaki bozukluklar vardır. Oruç nedeniyle uzun süreli aç kalmak, iftarda hızla fazla miktarda besin tüketmek ve sahurda yemek yiyip takiben uyumak gibi durumlar; mide ve reflü problemlerinin dolayısıyla kronik farenjit ve boğaz reflüsü gibi kulak, burun ve boğaz rahatsızlıklarının artmasına zemin hazırlayabilir.

BOĞAZ REFLÜSÜ FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeni ile oluşan bir hastalık olan reflü mide reflüsü ve boğaz reflüsü olarak ikiye ayrılır. Ramazan ayı ile birlikte özellikle bazı kişilerde sıklıkla görülen boğaz reflüsünde tedavi önemlidir.

Boğaz reflüsü daha çok ses kısıklığı, boğazda takılma hissi, kuru ve inatçı öksürük, sıkboğaz temizleme hissi, geniz akıntısı hissi, yemeklerden sonra ve sabahları ağızda acı-ekşi tat ve zaman zaman kötü ağız kokusuna neden olmaktadır. Mide reflüsünden farklı olarak boğaz reflüsünde mide ağrısı, midede şişkinlik ve göğüs arkasında yanma her zaman olmaya bilir.

KRONİK FARENJİT TEDAVİSİ

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının babası gibi görülen farenjit dikkat edilmesi ve kısa sürede tedavisine başlanması gereken bir hastalıktır. Aksi takdirde bronşlara zarar verebilir ve kronik bir hal alır. Özellikle değişken hava koşullarında ortaya çıkan

bu hastalıkla çetin bir mücadele gerektirebilir. Tedavi yöntemleri de faranjit türüne göre değişiklik gösterir.

BAH ALO DOKTORUM ile evinizden çıkmayarak direkt olarak uzman hekimlerimiz ile görüşüp sağlık sorunlarınızı ÜCRETSİZ danışabilirsiniz; BAH ALO DOKTORUM HATTI 0532 260 21 31″ diyerek sözlerine son verdi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber