EYT yasası kökten değiştirecek: İşte 4 ayaklı yeni emeklilik sistemi

EYT yasası kökten değiştirecek: İşte 4 ayaklı yeni emeklilik sistemi
17.10.2022
A+
A-

Milyonlarca çalışanın dikkat kesildiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle birlikte köklü değişiklik geliyor. İşte 4 ayaklı yeni emeklilik sistemi…

AK Parti iktidarı döneminin en büyük sorunlarının başında gelen ve bir türlü çözüme kavuşamayan ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) sorunu için TBMM’de çözüm arayışı sürerken, iktidara yakın Sabah gazetesinden dikkat çeken iddia geldi. Faruk Erdem’in haberine göre EYT yasası ile birlikte emeklilik sisteminde kökten değişiklik olacak. İşte SGK ve BAĞ-KUR emeklilerini yakından ilgilendiren 4 ayaklı yeni emeklilik sistemi ayrıntıları…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılacak EYT düzenlemisiyle birlikte emeklilik sisteminde de köklü bir değişiklik olacak. Yeni sorunlar çıkmaması için kurumlar arasındaki farklılıklar giderilerek bir standart sağlanacak. Emeklilik sistemindeki değişiklik aslında dört ayrı aşamayı da gerektiriyor.

Bu düzenlemeler sonunda emeklilikte bir standart sağlanıp, bundan sonra kurum farkı olmadan herkesin eşit şartlarla emekliliği de söz konusu olabilecek.

1-EYT’YE ÇÖZÜM

Öncelikli gündemde olan konu EYT sorununun çözüme kavuşturulması. Böylece 1999 yılında ortaya çıkartılan bu sorun bugün yapılacak bir düzenleme ile devrim niteliğinde bir karar ile sona erdirilmiş olacak.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ancak o zamanki şartlarda yaş koşulu bulunmayan vatandaşlar sonradan getirilen yaş şartıyla emeklilik haklarını ileri bir tarihe ertelemişti.

Bu vatandaşların getirilecek yeni modelle emekliliğe kavuşturulması söz konusu olacak. İlk etapta 1,5 milyon vatandaşın yararlanacağı belirtilen düzenlemede kalan vatandaşlar da şartları sağladıklarında kademeli olarak emekli olacak.

Emeklilik sisteminin prime dayalı olacağı da gelen bilgiler arasında. Söz konusu düzenlemenin Kasım sonu Aralık ayı başı gibi kamuoyu ile paylaşılması da bekleniyor.

2-PRİMLERİN EŞİTLENMESİ

Söz konusu düzenleme ağırlıklı olarak Bağ-Kur ile SSK arasındaki prim ve emeklilik şartlarının farklılıklarını giderici bir özellik taşıyacak. Bugün işveren pozisyonundaki bir işveren erkek ise Bağ-Kur’dan 9 bin gün ile emekli olabilirken, yanında çalıştırdığı işçisi 8 Eylül 1999 öncesi için 5000-5975 sonrası için 7000 ile emekli olabiliyor. Burada Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi söz konusu olabilecek.
3- STANDART EMEKLİLİK

Prim şartlarının eşitlenmesinin artından emeklilik işlemlerinde de bir standart gelmesi söz konusu olabilecek.

Böylece SGK çatısı altında birleştirilen kurumlarda tüm işlemler tek bir sistem ile yürütülecek ve hızlanacak.

Herkes eşit şartlarda emeklilik hakkı kazanırken, maaş bağlama sistemlerinde de bir birlik sağlanabilecek. Bu arada prim ödeme sisteminde de birlik sağlanmış olacak.

4-EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN İNTİBAK

Emeklilik şartlarında standart sağlandıktan sonra maaş bağlama sistemi de eşitlenmiş olacak. Bugün üç dönem olarak hesaplanan emekli maaşında tek bir hesaplama yöntemi kullanılabilecek.

Bugün 2000 öncesinde emekli olan bir SSK’lı ile sonrasında emekli olan bir SSK’lı arasında taban maaşlarda farklılık bulunuyor.

Yapılacak bir intibak düzenlemesi ile bu farklılık da giderilebilecek. Daha önce 31 Aralık 1999 öncesinde emekli olanları için bir intibak düzenlemesi yapılmış ve maaşlarda belli oranlarda artış yaşanmıştı.

Şimdi 2000 ve sonrasında emekli olanlarda da böyle bir intibak yasası beklentisi bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber