Erhan Usta’dan Kurupelit Yat Limanı İçin TBMM Soru Önergesi
İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Kurupelit Yat Limanı ile ilgili TBMM soru önergesi gönderdi.
Usta: “Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan Kurupelit Yat Limanında yapılan dalgakıran sonrasında zamanla belirgin ölçüde kıyı erozyonu oluştuğu görülmektedir” dedi.
USTA: BULUNAN ÇÖZÜM ODTÜ’LÜ AKADEMİSLERDE KARŞILIK BULMADI
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 22 Mayıs 2024 tarihinde askıya çıktığı Kurupelit Yat Limanı İmar Planı Değişikliği İlanının, kamuoyunda geniş yer bulduğuna vurdu yapan Usta, “Liman içinin tamamen dolgu malzemesi ile doldurulması ve dalgakıran yapısının 500 metre uzatılması yerel otoriteler tarafından çözüm önerisi olarak sunulmuştur. Bu çözüm toplumda ve konuyla alakalı araştırma yapan ODTÜ’lü akademisyenlerde karşılık bulmamıştır” dedi.
USTA: SAHİLDE HERKES TEDİRGİN
Usta: “Doldurulacak yat limanının dolgu alanı üzerinde nasıl bir yapılaşmaya gidileceği de ayrıca merak konusudur. Bu durum mevcutta sahile komşu olan ev ve işyeri sahiplerinde ciddi bir tedirginliğe neden olmuştur.”
Konuyla alakalı Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri; Dr. Hasan Gökhan Güler, Dr. Gülizar Özyurt Tarakcıoğlu, Dr. Işıkhan Güler, Dr. Cüneyt Baykal, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Prof. Dr. Ayşen Ergin; İnşaat Mühendisi ve Doktora Öğrencileri Barış Ufuk Şentürk ve Yağız Arda Çiçek (KU Leuven) tarafından kapsamlı bir rapor hazırlandığını söyleyen Usta;
“Rapora göre; Kurupelit Yat Limanı’ndaki kıyı şeridi değişimi sorunu için sunulan çözüm önerisinin, durumu düzeltmekten ziyade daha da kötü sonuçlara yol açacağı öngörülmüştür. Önerilen çözümün imalat maliyeti ve olası kötü senaryoların doğaya ve kıyı kenarındaki yapılara verdiği zarar düşünüldüğünde alternatif çözümlerin araştırılması, daha detaylı sayısal modelleme çalışmalarının yapılması gereklidir” dedi.
Sosyal medya hesabından da paylaştığı önergede, ODTÜ’lü akademisyenlerin raporunun bir bölümüne de yer veren Usta, Bakan Özhaseki’ye 7 adet soru sordu.
USTA’NIN YAYINLADIĞI RAPOR METNİ ŞU ŞEKİLDE
Bu çalışmada, Atakum/Samsun yöresinde bulunan Kurupelit Yat Limanı’ndaki mevcut dalgakıran yapısından kaynaklanan kıyı şeridi değişimini engellemek için düşünülen liman içini dolgu malzemesi ile kaplama ve dalgakıran yapısını 500 metre uzatma önerisinin kıyı şeridine olası etkileri incelenmiştir. Çalışmada CSIM kum taşınım modeli ve ShorelineS kum taşınımı modeli kullanılmıştır. Öncelikle sayısal modellerin çözdüğü denklemlerde bulunan kalibrasyon parametrelerini (𝐾, 𝑏) saptamak amacıyla 2009-2021 yılları arasında oluşan kıyı şeridi değişimi belirlenmiş, sonrasında ise sayısal modeller bu kıyı şeridi değişimine benzer sonuçlar verene kadar kalibrasyon parametreleri değiştirilmiştir. Sonuç olarak bu parametrelerin değerleri 𝐾 = 1.0 ve 𝑏 = 8.5 ∙ 104 olarak bulunmuştur. Sonrasında ise liman içindeki alanın dolgu malzemesi ile kaplandığı ve mevcut dalgakıranın 500 metre uzatıldığı varsayılarak 2021-2040 yılları arasında kıyı şeridi değişimi sayısal modellenmiştir. Yapılan benzetim çalışmaları sonucunda iki model de benzer sonuçlar vermiş, dalgakıranın arka kısmında büyük miktarlarda birikme, kıyı boyunda ise ciddi erozyonlar gözlemlenmiştir. Ayrıca iki sayısal model de kritik bölgedeki erozyon miktarlarını benzer bulmuştur. Bu da iki modelin de benzer performansta çalıştığını ve uyumlu sonuç verdiğini göstermiştir. Bu çalışmada Kurupelit Yat Limanı’ndaki kıyı şeridi değişimi sorunu için sunulan çözüm önerisinin, durumu düzeltmekten ziyade daha da kötü sonuçlara yol açacağı öngörülmüştür. Önerilen çözümün imalat maliyeti ve olası kötü senaryoların doğaya ve kıyı kenarındaki yapılara verdiği zarar düşünüldüğünde alternatif çözümlerin araştırılması, daha detaylı sayısal modelleme çalışmalarının yapılması gereklidir.
İşte Usta’nın Özhaseki’ye sorduğu sorular:
- -Kurupelit Yat Limanında yapılacak olan doldurma projesi için hangi modellemeler kullanılmıştır?
- Projenin uzun vadeli etkileri hakkında ne tür modelleme ve tahmin çalışmaları yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi sonuçlara ulaşmıştır?
- Yat Limanı doldurulduktan sonra, üzerinde nasıl bir yapılaşmaya gidilecektir?
- Proje ile ilgili olarak yerel halkın ve özellikle sahile komşu olan ev ve işyeri sahiplerinin görüşleri ve endişeleri dikkate alınmış mıdır? Bu konuda yapılan halkla ilişkiler çalışmaları nelerdir?
- Projeyle alakalı ilgili yerel meslek kuruluşlarından görüş alınmış mıdır?
- Limanın dolgu malzemesi ile doldurulması ve dalgakıran yapısının uzatılması projesinin ekonomik analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa, maliyet-fayda analizi sonuçları nelerdir?
- Projenin toplam maliyeti nedir? Bu maliyetin karşılanması için hangi finansman kaynakları kullanılacaktır? Ayrıca, olası ek maliyetler için bir bütçe ayrılmış mıdır?