Erhan Usta’dan çeltik önergesi

Erhan Usta’dan çeltik önergesi
05.10.2023
26
A+
A-

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta’dan çeltik önergesi.

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, çeltik fiyatları ve çeltik üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Usta verdiği önergeyle çeltik fiyatlarının çok düşük olduğu ve üreticinin mağduriyetinin giderek arttığına dikkat çekti.

Usta’nın verdiği önergeden satır başları:

ÜRETİCİ KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILDI

Samsun’da özellikle Bafra ve Terme’de yoğunlaşan ancak Türkiye’nin birçok yerinde üretilen çeltik, ülkemiz için çok önemli tarımsal ürünlerden bir tanesidir. Ancak çeltik üreticisi zor bir dönemden geçmektedir.

Mazot, gübre, elektrik, tarımsal ilaç gibi girdi fiyatlarının bu kadar arttığı bir dönemde çeltik üreticisi ne yazık ki kaderiyle baş başa bırakılmış durumdadır. Hasatın başladığı şu günlerde çeltik üreticisi emeklerinin karşılığını almak istemektedir. 

FİYAT DÜŞÜK KALIYOR

TMO’nun hala piyasaya girmemesi ve fiyat açıklamamış olması, serbest piyasada fiyatların çok düşük kalmasına sebep olmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifi ise piyasada olmasına ve alım yapmasına rağmen üreticinin borcuna karşılık gelecek kadar ürün almakta, kota uygulamakta ve düşük fiyat vermektedir. Bu da fiyatın düşük kalmasının sebeplerinden bir tanesidir. 

ÜRETİCİNİN FERYADINI DUYUN

Tarım Kredi Kooperatifinde ince tane çeltik 20 TL, orta tane çeltik 21 TL ve kalın tane çeltik 25 TL’den alınmakta; bu tutar serbest piyasada 12-13 liralara kadar düşmektedir.

Üreticinin talebi; ince tane en az 20 TL, orta tane en az 25 TL ve kalın tane en az 28 TL olacak şekilde fiyatlandırma yapılmasıdır.

Buğday, ayçiçeği gibi ürünlerde yapılan hatalar tekrar edilmektedir. Çok geç olmadan çeltik üreticisinin feryadının duyulması elzem durumdadır.

Usta’nın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soruları:

1- Amacınız üreticiyi mağdur etmek midir?

2- Ekonomide yaptığınız hataların bedelini çiftçiye mi ödetmek istiyorsunuz?

3- TMO piyasaya ne zaman girecektir? Nasıl bir fiyat politikası izleyecektir?

4- Tarım Kredinin uyguladığı kota ve fiyatlandırmaya neden müdahale etmiyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber