Erdal Avcı: Planı Yapanlar Mı GEZİ ZEKALI Yoksa Buna Karşı Çıkanlar Mı?

Erdal Avcı: Planı Yapanlar Mı GEZİ ZEKALI Yoksa Buna Karşı Çıkanlar Mı?
16.09.2020
A+
A-

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı Çarşamba Ovası’nda Eğercili Mahallesi’nde verimli arazilerin neredeyse tamamına yakınında tarımsal üretim yapılmasına rağmen mahallenin yüzde 56’sının yerleşim alanı olarak ayrılmasına sert tepki gösterdi.

Erdal Avcı; Bir merkez ilçe Bir köye sığar mı? Bir Merkez İlçeyi bir köye sığdıracak kadar yerleşik alan planı yapanlar mı GEZİ ZEKALI yoksa buna karşı çıkanlar mı? dedi.

Çarşamba ‘da yapımı bütün hukuksuzluklara rağmen devam eden zehir santralinin bulunduğu Eğerceli mahallesinde ayrılan yerleşik alan planı dışında kalan yerlere bir ATAKUM ilçesi sığıyor. Buradan soruyorum nitelikli tarım ovası olan Çarşamba Ovası’nın , Eğerceli Mahallesi’nin %56 sı yerleşik plana ayrılmıştır. Oysa ki nitelikli tarım ovalarında bu oran %2-3 leri geçmemelidir. Sadece Eğerceli mahallesinde yerleşik alan dışında kalan kısıma bir Atakum sığıyorsa bunu hangi amaçla yapmışlardır.

Ayrıca buradan tekrar soruyorum Çarşamba Ovasının göbeğinde Çınarlık, Kurtuluş,Karabahçe gibi mahallelerimizde bu oran nedir? Bu mahallelerimizden son yıllarda hangi Vekil yer satın almıştır. Aldıysa şayet son üç-beş yıldır bahse konu mahallelerde ne kadar bir tarım alanı el değiştirmiş? buraları kimler satın almıştır. El değiştiren yerlerin imar paftalarında özellikler ne gözükmektedir. Bunlar incelendiğinde bu işlemlerin birileri tarafından bilinçli yapıldığı ortaya çıkacaktır.

Samsun Ziraat Mühendisleri Odamızın bu konudaki şu sorularına cevap verilmelidir.

Biyokütle Enerji Santralinin civarı tamamen mutlak tarım arazisi olduğu gibi etrafı imar planlarında iskan dışı alan olarak yer almaktadır. Bu nedenle santralin yapılmasının planlandığı parsellerin köy yerleşik alanı içerisinde kalması nedeniyle 5403 sayılı kanun kapsamı dışında kaldığı gerekçesiyle tarım dışı kullanım izni alınmasına gerek bulunmamaktadır görüşüne katılmak mümkün değildir. Çünkü İl İdare Kurulu’nun belirlediği köy yerleşik alanı mutlaka bir teknik incelemeye raporuna tabi olmalı ve hazırlanan teknik raporda belirtilen köy yerleşik sahası sınırları 5043 sayılı kanuna aykırı olmamalıdır. Bu nedenle İl İdare Kurulu’nun belirlediği köy yerleşik alanı Büyük Ova Koruma Kararına ve 5403 sayılı konunun genel esaslarına aykırıdır.

Çarşamba Ovası Koruma alanı içerisinde kalan mahallelerin yerleşimi genellikle dağınıktır. Bu nedenle bu mahallelerin köy yerleşik alanlarının tespit edilmesi zordur, Eğerceli mahallesinin mahalle alanı ile köy yerleşik alanı büyüklükleri incelenmiştir. Eğerceli mahallesinin toplam alanı yaklaşık olarak 1020,87 ha.dır mahallenin onaylanmış köy yerleşik alanı büyüklüğü ise 577,74 ha. Dır. Eğerceli mahallesinin alansal olarak %56,64 lük kısmı köy yerleşik alanı olarak tespit edilmiştir. Köy yerleşik alanı içerisinde üç bölgeden oluşan ve 190,39 ha. Büyüklüğünde iskan dışı alan mevcuttur. Köy yerleşik alanı içerisinde yer alan parsellerin hemen hemen tamamına tarımsal üretim yapılmakta olup parsellerin büyük çoğunluğunun ÇKS kaydı bulunmamaktadır. 2019 yılı nüfusu sayımına göre 1299 kişinin yaşamakta olduğu  Eğercili Mahallesinde,bu kadar geniş alanın köy yerleşil alanı olarak planlanması irdelenmelidir. Köy yerleşik alanın bu kadar büyük belirlenmesinin nedeninin yerleşim yerinin dağınık olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Çarşamba Ovasının içerisinde yer alan mahallelerinin tamamının dağınık yerleşim olduğu dikkate alındığında gelecekte köy yerleşik alanlarının geniş belirlenmesi/belirleneceği dikkate alındığında ova içerisinde sanayi tesislerinin yapılması engellenemeyeceği gibi yapılaşmada artacaktır dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber