Epilepsi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm Dr. Şule Kefeli Eraslan, “Sıkça görülen ve her yaşta ortaya çıkabilen epilepsi hastalığında doğru tanı ve tedavi ile başarılı sonuçlar alınabileceğini” söyledi.
Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm Dr. Şule Kefeli Eraslan , sık görülen bir nörolojik bir hastalık olan “Epilepsi” hakkında önemli bilgiler verdi.
EPİLEPSİ NEDİR?
Uzm. Dr. Eraslan, Epilepsi halk arasında sara adı verilen hastalık, beyin hücrelerindeki elektrik aktivitesinin kısa süreli kontrolsüz anormal yayılımı sonucu oluşmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 750 bin kişide epilepsi hastalığı olduğu düşünülmektedir. Epilepsi hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir.
Epilepsik nöbetler, beynin hangi tarafında problem olduğuna göre bulgu vermektedirler. Bu bulgular ani bayılma, gözlerde dönme, gözleriyle bir yere bakıp sabit kalma, yere düşme, nedensiz olarak hafıza kayıpları, kişilik değişiklikleri, konuşma bozuklukları, konuşmada geçici süreli duraksamalar gibi bulgular ortaya çıkabilir.
EPİLEPSİ TANI VE TEDAVİSİ
Epilepsi hastalığı tanısı koymak için hastanın yanındaki birisinden öykünün dinlenmesi gerekmektedir. Eğer hastanın yanında kimse bulunmadıysa bu esnada görüntüleme tekniklerinden özellikle EEG’den faydalanılır. EEG beynin elektriksel aktivitesini ölçen bir cihazdır. Epilepside tanı konmasına ve kontrolsüz elektriksel deşarjların beynin hangi bölgesinden başladığının tespitine yardımcı olur.
Epilepside tedavi temel olarak ilaç tedavisidir. Eğer ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa hastada bu durumda epilepsi cerrahisi uygun olan vakalarda uygulanabilir. Bununla birlikte akıllı epilepsi pili dediğimiz hastada nöbeti durdurmayı veya nöbetin şiddetini azaltmayı hedefleyen yüksek teknolojili bir sistemden de faydalanabilir. Bu uygulama dirençli epilepsi hastalarının tedavisinde kullanılan ve kafatası açılmadan uygulanan düşük riskli bir cerrahi operasyondur” diyerek sözlerine son verdi.