Epilepsi Hastaları gebe kalabilir mi?

Epilepsi Hastaları gebe kalabilir mi?
12.09.2022
A+
A-

Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şule Kefeli Eraslan, “Epilepsi hastalığını iyi yönetmek ve gebelik başlamadan önce yada yapılması gerekenleri planlamak için doktor ve hasta birlikteliği şarttır.” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Şule Kefeli Eraslan, epilepsi ve gebelik hakkında önemli bilgiler verdi.

EPİLEPSİ NEDİR?
Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.
Bu sağlık sorununu  yaşayan kadınların   özellikle düşündükleri bir konu olan Epilepsi Hastaları gebe kalabilir mi? sorusuna Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Nöroloji Uzm. Dr. Şule Kefeli Eraslan yanıt verdi.

EPİLEPSİDE GEBELİK PLANLAMASI
Uzm.Dr. Eraslan, “Epilepsi hastaları gebe kalabilmektedir. Gebeliği hastaya göre değerlendirmek gerekmektedir. Epilepsi hastalarında nöbet sıklığı, nöbet şekli, nöbetin süresi, bu nöbetler için hangi ilaç tedavisi yapılıyorsa bu bulgular değerlendirildikten sonra gebelik planlanabilmektedir.

GEBELİKTE İLAÇ KULLANIMI
Epilepsi Nöbetleri Gebelikte Artar mı? Gebelikte epilepsi ilaçları kullanılır mı? gibi soruların da yanıtını veren Uzm. Dr. Kefeli Eraslan sözlerine şöyle devam etti: “Gebelikte epilepsi nöbet sıklığı bazen artabilmekte, bazen de aynı kalabilmektedir. Gebelikte bazı epilepsi ilaçları kullanılabilmektedir. Bebek açısından düşük riskli ilaçlar, uygun dozda ve uygun aralıkta kullanılabilmektedir. Uygun ilaç tedavisi ile gebelik esnasında oluşabilecek uzamış nöbetlerden yada nöbet esnasında oluşabilecek düşme riskinden gebe korunmuş olmaktadır. Epilepsi hastalığını iyi yönetmek ve gebelik başlamadan önce yada yapılması gerekenleri planlamak için doktor ve hasta birlikteliği şarttır. ” diyerek sözlerine son verdi.

Ekran Resmi 2022 09 12 14.27.48 701x420 1

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber