Dünya’nın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi Finlandiya’da

Dünya’nın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi Finlandiya’da
08.06.2016
A+
A-

Fin eğitim müfredatına göre öğretmenler ve öğrenciler kendi istekleri doğrultusunda eğitim ve öğretim programlarını değiştirme hakkına sahipler.

Fin eğitim sisteminde eğitimin ilk 6 yılı öğrencilere not verilmiyor. Yalnız; 16 yaşında ülke genelinde tek bir sınava giriyorlar.

Öğretmenler en az master derecesine sahip ve üniversite başarısı en yüksek %10’luk dilim arasından seçiliyorlar. Öğretmenlik toplum gözünde statüsü en yüksek mesleklerden… Ayrıca hiçbir öğretmenin performans nedeniyle işten atılması söz konusu değil. Kendilerini geliştirmeleri için fırsat veriliyor.

Öğretmenler de, yöneticiler de hemen hemen aynı maaşı alıyor. Bu sebeple eğitim maliyetleri oldukça düşük. Fakat 15 yıllık kıdemli bir öğretmen ortalama bir üniversite mezunundan daha iyi kazanıyor.

Öğrenciler günde ortalama 4 saat ders alıyorlar.Türkiye’de teneffüs olarak geçen süre 45 dk iken Finlandiya’da bu süre 75 dk’ya çıkıyor.

Fin kültürüne göre rekabet, üstünlük kazanmak diye birşey yok. Bu sebeple spora çokça yer verilmesine rağmen, karşılaşmalar yapacak spor takımlarına sahip değiller.

Finlandiya’da özel okul yok ve eğitim harcamalarının tümü devlet tarafından destekleniyor. Ayrıca okulların hemen hepsinin başarı düzeyi aynı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber