Doğru ve düzenli egzersiz ile birçok hastalığın önüne geçilebilir

Doğru ve düzenli egzersiz ile birçok hastalığın önüne geçilebilir
18.04.2023
A+
A-

Bilinçi yapılan egzersiz kalp rahatsızlığı, diyabet, obezite ve pek çok hastalığı önlüyor.

Doğru olmayan ve hekim tarafından önerilmeyen egzersizlerin, sakatlığa neden olduğunu vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Prof. Dr. Yeşim Akyol,” Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz kalp rahatsızlığı, diyabet, obezite gibi pek çok hastalığı önlüyor.” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümü doktoru Prof. Dr. Yeşim Akyol, ‘doğru ve düzenli egzersiz’ hakkında açıklama ve uyarıda bulundu. 

“Doğru teşhis, doğru egzersiz”

Yapılacak olan egzersizin mutlaka uzman hekim tarafından önerilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Yeşim Akyol sözlerine şöyle devam etti:

“Yapılacak egzersiz sağlıklı fiziksel bir fonksiyon oluşturmak için doktor tarafından belirlenmeli. Egzersiz, kişinin yaş ve genel durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenmeli. Eklem hareket açıklığı, denge koordinasyon ve esneklik dayanıklılığını artıracak egzersizler var. Hastanın rahatsızlığı teşhis edilip; hangi egzersiz hasta için uygunsa belirlenip, doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Her egzersiz her hastaya yapılamaz. Çünkü eklem yüklenmeleri olabilir. Hasta kapasitesinin üzerinde egzersiz yaparsa, sakatlık meydana gelebilir. Bu noktada hekim kontrolü oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.

“Egzersiz reçetesi hastanın ihtiyaçlarına göre belirleniyor”

Egzersiz reçetesinin; hastanın yaşına, ihtiyacına, kapasitesi ve ilgi alanına göre belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Akyol, “Kişinin dayanıklılığı arttıkça, egzersiz de artırılarak devam eder. Örneğin, hastanın eklem kısıtlılığı varsa; eklem hareket açıklığı egzersizleri verilir. Dayanıklılıkla alakalı bir sorun mevcut ise ilk başta kapasite egzersizleri uygulanır. Düşme problemi yaşadıysa denge koordinasyon egzersizleri verilir.” şeklinde konuştu.

Uzman olmayan kişiler tarafından önerilen egzersizlere dikkat!

İnternet üzerinde sayısız egzersiz videoları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yeşim Akyol, dikkatli ve bilinçli davranmamız gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

“Yetkin olmayan kişiler tarafından oluşturulan bu videolar maalesef uygulanıyor. Sağlık personeli olmayan kişiler tarafından anlatılan hareketler kesinlikle uygulanmamalıdır. Videolarda gösterilen hareketler yanlış olabiliyor veya hastalar yanlış uygulandığında düzeltecek bir gözlemcisi olmuyor. Bunun sonucunda da sakatlıklar meydana gelebiliyor. Hareketler, kesinlikle hekim önerisi ile fizik tedavi uzmanı tarafından gösterilmelidir.”

 

Düzenli egzersiz kalp rahatsızlıklarını ve birçok hastalığı önlüyor

Çocukluk döneminde düzenli olarak yapılan egzersizin pek çok hastalığı önlediğini aktaran Prof. Dr. Yeşim Akyol, “Yaş skalasına göre kişinin ihtiyaçları değişebiliyor. Çocukluk döneminde, sağlıklı bir iskelet gelişimi, sonraki dönemde vücut ağırlığının kontrolü ve ilerleyen dönemlerde ise  osteoporoz (kemik erimesi) hastağından korunmak için kemik güçlendirici egzersizler gerekmektedir. Çocukluktan itibaren yapılan düzenli egzersizler; diyabet, kemik erimesi, kalp hastalıkları, felç-inme ve obeziteyi önlüyor.” şeklinde vurguladı.

“Fizyolojik rahatsızlıkları geciktirmek ‘egzersiz’ ile mümkün”

Prof. Dr. Akyol sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yaşlılık döneminde sarkopeni hastalığı olarak bilinen, aslında yaşlanma ile kaslarda kaçınılmaz olarak görülen fizyolojik bir durum var. Kaslarda kuvvet azalması ve incelme durumu. Hastanın kol ve bacak kaslarında oluşan incelmeler, dayanıklılığı azaltıyor. Egzersizler ise bu fizyolojik rahatsızlıkları geciktiriyor.”

Dogru ve duzenli egzersiz ile bircok hastaligin onune gecilebilir samsunhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber