Diyabetik Retinopati Körlüğe Neden Oluyor!
Diyabet yani şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarında ortaya çıkan Diyabetik Retinopati’nin erken teşhis
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, şeker hastalığına bağlı retina bozukluğu olan ‘Diyabetik Retinopati’nin erken teşhis ile başarılı şekilde tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına hatta körlüğe neden olabileceğini söyledi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, Diyabet yani şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarında ortaya çıkan Diyabetik Retinopati’nin erken teşhis ile başarılı şekilde tedavi edilebileceğini belirterek, ancak tedavide geç kalındığında diyabetik retinopatinin kalıcı görme kaybına ve körlüğe neden olabileceğini ifade ederek hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
DİYABETİK RETİNOPATİ NEDİR?
Diyabet’in gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozmakta ve görme kayıplarına yol açtığını söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, şunları söyledi: “Diyabet yani Şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilmektedir. Diyabetik retinopatinin ilerlemesiyle beslenemeyen alanlar yeni damar oluşumuna neden olabilmektedir. Bu damarlarda gelişen kanamalar retina yüzeyinde; zar gelişimine, retinanın yerinden ayrılmasına ve gözde oluşabilecek daha birçok göz problemine yol açmaktadır. Yavaş ilerleyen bu hastalıkta düzenli göz kontrolleri çok önem arz eder. Hastalık erken teşhis ile başarılı şekilde tedavi edilebilir ancak tedavide geç kalınırsa diyabetik retinopati, kalıcı görme kaybına ve körlüğe neden olmaktadır.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Diyabetik retinopati, nonpoliferatif diyabetik retinopati (erken evre) ve poliferatif diyabetik retinopati (ileri evre) olarak ikiye ayrılır. Erken evrede hastanın herhangi bir şikâyeti olmayabilir. Çünkü hızlı seyreden bir hastalık olmadığından kişinin günlük yaşantısı ilerleyen zamanla birlikte etkilenmeye başlayacaktır. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte hasta; renk görüşünde bozulma, görmede bulanıklık, görüşte lekeler-çizgiler, dalgalı görüş, zayıf gece görüşü, göz önünde uçuşmalar gibi şikâyetler oluşmakta, hastanın günlük yaşantısını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
DİYABETİK RETİNOPATİNİN TEDAVİSİ
Diyabetik retinopatinin hangi aşamada yani evresi belirlendikten sonra eğer hastada yukarıda ifade edilen belirtiler ortaya çıkmaya başlamışsa, düzenli olarak doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Retinopatisi bulunan hastalar, zamanında tedavi ve düzenli takip sayesinde körlük risklerini %95 oranında azaltabilirler. Diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, kan şekerinin iyi kontrolünün retinopatinin ortaya çıkış ve ilerleyişini yavaşlattığını görülmektedir. Retinopati lazer ve göziçi ilaç (steroid/antivegf) enjeksiyonu ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide amaç anormal kan damarlarının kapatılmasına yardımcı olmaktadır.Eğer kanama şiddetli ise ameliyat uygulanması gerekebilir. Bu operaslonla gözün içindeki kanın temizlenmesi amaçlanmaktadır.” diyerek sözlerine son verdi.