DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE YENİ İŞ BİRLİĞİ

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE YENİ İŞ BİRLİĞİ
13.10.2023
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin önemli veri merkezi yatırımcılarından NGN ev sahipliğinde düzenlenen ‘IT Vision 2024’ etkinliğinde; iş dünyası ve teknoloji liderleriyle bir araya geldi. Programda, NGN ve Huawei arasında “Stratejik İş Ortaklığı” için imzalar atıldı.

BHA-ANKARA

Bakan Kacır, Türkiye’nin bölgesel veri üssü olması ve veri merkezi sektörünün güçlendirilmesi için çalışmalarını çok boyutlu hale getirdiklerini belirterek, “2014’ten günümüze veri tabanı ve veri işleme alanına yönelik 22 Yatırım Teşvik Belgesi düzenledik. Bu 22 yatırımın toplam tutarı 500 milyon doları aşmakta.” dedi.

Bakan Kacır, NGN IT Vision etkinliğindeki konuşmasında, bu zirveyle birlikte; özellikle bilişim teknolojilerindeki yeni yaklaşımları ve veri dünyasını değerlendirme imkanının bulunacağını belirterek, şunları söyledi:

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Önümüzdeki dönemde; “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla kritik teknolojilerde üretme ve geliştirme kabiliyetlerimizi perçinleyerek bu başarı hikayelerine yenilerini ekleyeceğiz. Yenilikçi ve yıkıcı teknolojilere odaklanarak Türkiye’den lider teknoloji girişimleri çıkaracağız. Bizler teknolojide trendleri doğru okurken; kuralsız şartsız uyan değil yeni trendleri belirleyen bir Türkiye için mücadele veriyoruz.

DIJITALDONUSUM24

VERİ TEKNOLOJİLERİ: Veri teknolojilerine de aynı gayret ve hassasiyetle yaklaşıyoruz. Yapay zeka alanında son yıllarda yaşanan gelişmelerin yanında; Makine öğrenmesi, robotik, IoT, bulut bilişim başta olmak üzere yenilikçi teknolojilerde ve veri iletişim hızlarında yaşanan artış, küresel veri hacminde de pozitif bir etki oluşturuyor. 2020 yılında küresel veri hacmi 64 zettabyte iken, bu yıl 120 zettabyte’a ulaşması öngörülüyor. 2030 yılında ise bu rakamın 660 zettabyte’a ulaşması bekleniyor.

DEĞER ÜRETME: “Veri dünyası”; stratejilere şekil vermemizi sağlarken, aynı zamanda geçmişten geleceğe ışık tutuyor. Bugün Dünya’nın en büyük 10 şirketinden 7’si teknoloji şirketi ise bu firmaların başarısının arkasında yatan temel unsurlar; veriden değer üretme becerisi ve farklı alanlardaki verileri birbirleri ile ilişkilendirerek ekonomik değere dönüştürme başarısıdır. Veriye erişen ve onu doğru değerlendiren, sınıflandıran ve dönüştüren için başarı sınır tanımamakta.

DİJİTAL KALE: Bu noktada; veri merkezi sektörünün önemi yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü veri merkezlerine sahip olmak, ülkelerin dijital verilerini kendi kontrolü altında tutmalarını sağlıyor. Ulusal güvenlik ve veri gizliliği açısından bu durum kritik bir önem arz etmekte. Bir anlamda “dijital kale” olarak tabir edilen veri merkezleri, ekonomik açıdan da büyük değer taşımaktadır.

DIJITALDONUSUM2

DÜNYA PAZARI: Geçtiğimiz yıl veri merkezlerinin dünya pazarındaki büyüklüğü 270 milyar dolara ulaştı. 2030 yılında sektör büyüklüğünün 500 milyar doları yaklaşması bekleniyor. Bu nedenle; ülkemiz verisinin sınırlarımız içerisinde kalması ve bu veriden ülkemiz ekonomisi için değer oluşturulması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

DIJITALDONUSUM21

SEKTÖRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ: Türkiye’nin bölgesel veri üssü olması ve veri merkezi sektörünün güçlendirilmesi için çalışmalarımızı çok boyutlu sürdürüyoruz. Uluslararası iş birlikleri için gerekli adımları atıyoruz. Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte ziyaret gerçekleştirdiğimiz BAE’de; birçok alanda ortaklık imzaları atılırken, veri alanı da bunlardan birisi oldu.

YATIRIMLARA TEŞVİK: Diğer yandan yatırım teşviklerimizle ülkemizin veri merkezi altyapısını daha da güçlendireceğiz. Uluslararası standartları karşılayan ve 5 bin metrekarenin üzerinde beyaz alana sahip veri merkezi yatırımlarını öncelikli yatırımlar kapsamında teşvik ediyoruz. 2014’ten günümüze veri tabanı ve veri işleme alanına yönelik 22 Yatırım Teşvik Belgesi düzenledik. Bu 22 yatırımın toplam tutarı 500 milyon doları aşmakta.

STAR OF BOSPHORUS VERİ MERKEZİ: Bunlardan bir tanesi de “Star of Bosphorus Veri Merkezi”. Türkiye’de “Uptime Enstitüsü Tier III” tasarım & tesis sertifikasına sahip ilk “operatör bağımsız” ticari veri merkezi olan Star of Bosphorus Veri Merkezi, 16 MW toplam gücü ve yaklaşık 5 bin metrekarelik beyaz alanda 2 binin üzerinde standart kabinetin işletimini gerçekleştiriyor.

STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ: Bugün aynı zamanda dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Huawei ile bulut alanında stratejik bir iş birliği için buradayız. “Star of Bosphorus Veri Merkezi” büyümeye devam ederken, Huawei’nin ilk “hyperscaler” olarak ülkemize yatırım kararı memnuniyet verici. 250 milyon dolarlık yatırım hedefiyle yola çıkan Huawei ile önümüzdeki dönemde de iş birliklerinin artarak devamını diliyorum.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin küresel bir üretim üssüne dönüşmesi yolunda dijital dönüşümü bir fırsat olarak görüyoruz. “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda, sanayinin teknolojik dönüşümünün sağlanması, yenilikçilik ve tasarım kapasitesini artırarak nitelikli insan kaynağının geliştirilmesini planlıyoruz.

TÜRKİYE YÜZYILI: Çağın gereklerine uygun yetkinliklerin belirlenmesi, eğitim modellerinin dönüştürülmesi ve sürdürülebilir ilerleme adına toplum genelinde yetkinlik gelişiminin sağlanması için çalışacağız. Türkiye Yüzyılı’nda, dijital dönüşüm dünyasında öncü ülkelerden biri haline gelmek için çalışmaya devam edeceğiz.

NGN ve Huawei arasında Bakan Kacır ve iki şirketin yetkililerinin katılımıyla Stratejik İş Ortaklığı İmza Töreni gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.