
1) TÜRK JETLERİ, EFES TATBİKATINDA
TÜRK Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eskişehir 1'inci Ana Jet Üssü'nde bulunan F-16'lar tüm bakımları ve kontrolleri titizlikle yürütülen çalışmaların ardından havalanarak EFES 2026 tatbikatında görev aldı.
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen ve çok sayıda ülkenin askeri unsurlarıyla katıldığı EFES 2026 tatbikatında Türk jetleri de boy gösterdi. Tatbikatta, Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesinde görev yapan F-16 savaş uçakları aktif rol aldı. Türk Hava Kuvvetleri'nin önemli operasyonel birliklerinden biri olan ve 'Ceylan' sembolüyle tanınan 113'üncü Filo Komutanlığı'na bağlı pilotlar, görev öncesinde kapsamlı uçuş hazırlıkları gerçekleştirdi.
Tatbikat kapsamında görev alacak pilotlar, harekat merkezinde bir araya gelerek uçuş rotaları, hedef koordinatları, görev senaryoları ve olası risk durumlarına ilişkin ayrıntılı planlama yaptı. Hava harekatının başarıyla yapılabilmesi için gerçekleştirilen brifinglerde, görev paylaşımı süreçleri detaylı şekilde ele alındı. Pilotlar, tatbikatın senaryosuna uygun olarak farklı operasyonel görevler için hazırlık yaptı. Planlama sürecinin ardından yer ekipleri tarafından F-16 savaş uçaklarına mühimmat yüklemeleri yapıldı. Uçaklar daha sonra uzman bakım teknisyenleri tarafından tek tek kontrol edildi.
Hazırlıkların tamamlanmasının ardından pilotlar uçaklarına geçerek son kontrollerini gerçekleştirdi. Hangarlardan çıkarılan F-16'lar, pist başına doğru ilerleyip geniş güvenlik tedbirleriyle havalanarak tatbikat senaryosunda kendilerine verilen görevleri yerine getirdi.
Türk Hava Kuvvetleri personelinin eğitim, disiplin ve görev etkinliğindeki titizliği dikkat çekti. (DHA)
Görüntü Dökümü
------------------------
-Maket uçaklardan görüntü
-Pilotların G-Suit giymeleri
-Pilot kaskları detay
-Pilotların uçuş alanına gidişi
-F16'dan görüntüler
-Uçağın kontrollerinin yapılması
-Pilotun uçağa gelişi ve uçuşa hazırlığı
-F-16 aktüel görüntüler
-F-16 taksi ve uçuşu
-Kokpit içi görüntü
Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Batuhan KILIÇ/ESKİŞEHİR,(DHA)-
=========================================
2) ÇANAKKALE'DE 'AŞIKLAR SOKAĞI' GENÇLERLE DOLDU
ÇANAKKALE'nin Bayramiç ilçesi Muratlar köyünde her yıl düzenlenen hayır yemeği kapsamında bir araya gelen gençler, 'Aşıklar Sokağı' adı verilen 1,5 kilometrelik yolda yürüyerek eş adaylarını aradı.
Bayramiç'e 25 kilometre mesafedeki Aşıklar Sokağı'nda her yıl mayıs ayının ikinci haftası pazar günü düzenlenen hayır yemeği gerçekleştirildi. Köy hayrı için hazırlanan 100 kazan keşkek katılımcılara, okunan mevlidin ardından ikram edildi. Çevre il ve köylerden binlerce kişi yemeğe katılırken, çok sayıda genç kız ve erkek ise hayır yerinden başlayıp ormana uzanan 1,5 kilometrelik yolda kendilerine en uygun eş adayını bulmak için gün boyu tur attı. Bu yıl da Aşıklar Sokağı'nda birçok genç birbiriyle tanıştı.
Erkek arkadaşıyla bu sokak vesilesiyle tanıştığını söyleyen Esma Çetinkaya (19), "Yıllardır devam eden bir ilişkimiz var. Mutluyuz. Köyümüze herkesi bekleriz. İlk defa bu sokakta tanıştık, uzun yıllardır da birlikteyiz. Seneye nişanımız olacak" diye konuştu.
Kız arkadaşıyla ilk kez bu sokakta konuştuklarını söyleyen Özgür Güngör (22) ise "Burada bir birlikteliğimiz doğdu. İnşallah, Allah nasip ederse tamamına erdirecek. Çok mutluyuz. Burada tanışıp evlenen çok insan var. 80 yıllık bir gelenek" dedi.Ayrıca Aşıklar Sokağı, önceki yıllarda burada tanışıp daha sonra evlenen çiftlere, çocuklarına ve torunlarına da ev sahipliği yaptı. Evli çiftler, önceki yıllarda tanıştıkları sokağa gelerek anılarını tazeledi. (DHA)
Görüntü Dökümü
---------------------------
-Etkinlik alanından görüntüler.
-Çiftlerin Aşk Sokağı'nda yürümesinden görüntüler.
-Esma Çetinkaya ile röp.
-Özgür Güngör ile röp.
Haber-Kamera: Fatih DALDAL/ BAYRAMİÇ, (Çanakkale), (DHA)-
=========================================
3) ÇANAKKALE'DE YAVRU KARACA KAMERADA
ÇANAKKALE'nin Bayramiç ilçesinde Kazdağları'nda yavru karaca cep telefonu kamerasıyla kayda alındı.
Bayramiç ilçesi sınırlarında kalan Kazdağları'nda Ayazma Milli Parkı'ndaki mesire alanında bir ses duyan Doğukan Özel ve arkadaşları o noktaya gitti. Özel ve arkadaşı, annesinden uzaklaşan karacayı gördü. Özel, karacayı cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Bayramiç Kazdağı Avcılar Derneği Başkanı Doğukan Özel, "Ayazma'da mesire alanındayken bir kişinin sesi yükseldi. Koşarak gidip baktım. Yavru küçük bir karaca aniden insanların arasına girmiş, annesinden uzaklaşmış. Herkese uzaklaşmasını söyledim. Başkası dokunursa anne karaca yavruyu tekrar sahiplenmez. Kimseyi dokundurmadan onu tekrar doğasına yönlendirdik. Bu hayvanlar nesli tükenmekte olan türler, zarar gelmez. Onları korumaya çalışalım" dedi. (DHA)
görüntü dökümü
-------------------------------
-Karacadan görüntüler.
- Doğukan Özel ile röp.
Haber-Kamera: Fatih DALDAL/ BAYRAMİÇ, (Çanakkale), (DHA)-
=========================================
4) BODRUM'DA UÇURTMA FESTİVALİNDE RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, bu yıl 21'incisi düzenlenen Uçurtma Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Çocuklar, keyifli anlar yaşadı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi destekleriyle bu yıl 21'incisi düzenlenen Bodrum Uçurtma Festivali Gümbet Değirmenler mevkisinde renkli görüntülerle başladı. Festivale, Bodrum Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Kuşcu, Sipay Bodrum FK Başkanı Taner Ankara ile bazı futbolcular, müzisyen Bora Gencer, organizasyon yetkilisi Miyase Karlıova ile binlerce aile çocuklarıyla katıldı. Festivalde müzik ve dans gösterileri yapıldı. Ücretsiz ikramların da olduğu etkinlikte, düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri protokol üyelerince verildi. Etkinlikte uçurtmalar, Konacık Cahit Özvezneci Ortaokulu yararına satıldı. Organizasyonda Sipay Bodrum FK Başkanı Taner Ankara ve beraberindeki futbolcular ile protokol heyeti tarafından sahnede pasta kesildi ayrıca futbolcular da uçurtma uçurdu. Etkinlik ile ilgili konuşan organizasyon yetkilisi Miyase Karlıova, "7 bisikleti çocuklarımıza hediye ettik. Yılın annesine bulaşık makinesi verdik. Her zaman diyorum, Bodrum'un en kalabalık organizasyonu. Bu iddiamı sürdürüyorum" dedi.
'EĞLENİYORUZ'
Etkinliğe katılan Alya Cemiloğlu, çok eğlendiklerini belirterek uçurtma uçurduğunu ve yüz boyama etkinliği yaptığını ifade etti.
Anneler Günü kapsamında etkinliğe geldiklerini ifade eden İnan Ulutaş, "Eşim ve çocuğumla geldim, güzel vakit geçiriyoruz. Konseri dinledik, alanda vakit geçiriyoruz" diye konuştu.(DHA)
Görüntü dökümü
-------------------------------
-Etkinlikten detay görüntüler
-Miyase Karlıova ile röp.
-Alya Cemiloğlu ile röp.
-İnan Ulutaş ile röp.
Haber-Kamera: Fırat AKAY/BODRUM(Muğla),(DHA)-
=========================================
5) KAYSERİ'DE ÇİÇEKÇİLERDE ANNELER GÜNÜ YOĞUNLUĞU
KAYSERİ'de, Anneler Günü dolayısıyla çiçekçilerde yoğunluk yaşandı.
Kentte, Anneler Günü nedeniyle çiçekçilerde yoğunluk oluştu. Çiçekçiler siparişlere yetişmeye çalışırken, vatandaşlar da sevdiklerine çiçek almak için işletmeler önünde yoğunluk oluşturdu. Bazı vatandaşlar annelerine tek gül almayı tercih ederken, bazıları ise buket ve aranjman siparişi verdi.
Annesine çiçek alan Ömürhan Yücel (25), "Başta şehit anneleri olmak üzere bütün annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum. Bugün anneme çiçek almak için çok fazla çiçekçi dükkanı gezdim. Ortalama fiyatlar olarak gülün adet fiyatı 250-300 TL arasında değişiklik gösterebiliyor. Başka çiçeklere de baktım. Saksı çiçeklerine de baktım. Saksı çiçekleri de ortalama 300 TL ile bin 500- bin 600 TL arasındaydı. Bende bugün anneme gül almayı tercih ettim. Gülün fiyatı da 200 TL'ydi. Zaten annelerimiz birer çiçektir. Aslında annelerimizin her gün günlerini kutlamamız lazım. Ama bugün özel bir gün de olduğu için anneme gül aldım. Gezdiğim dükkanlarda yoğunluk vardı. Çok yoğun olduğu için çiçek almakta baya zorlandım" dedi. (DHA)
Görüntü Dökümü
------------------
-Vatandaşların yoğunluğundan görüntü
-Çiçekçilerin siparişleri hazırlaması
-Diğer detaylar
-Ömürhan Yücel ile röp
Haber-Kamera: Öykü GENÇ/KAYSERİ, (DHA)
=========================================
6) KÖPEĞİ DEMİR ÇUBUKLA ÖLDÜREN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
KOCAELİ'nin İzmit ilçesinde, tasmalı haldeki köpeği demir çubukla vurarak öldüren S.D., tutuklandı.
Olay, 8 Mayıs günü saat 21.30 sıralarında ilçeye bağlı Gökçeören Mahallesi Üçgaziler mevkisinde meydana geldi. S.D., tasmasından bağlı halde bulunan köpeğe demir çubukla vurarak öldürdü. S.D. ardından ölen köpeği tasmasından sürükleyip yeşil alana bıraktı. Geri dönen S.D., köpeği darbettiği noktaya akan kanı suyla temizledi. O anlar, çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından soruşturma başlatan jandarma ekipleri, S.D.'yi gözaltına alındı.
Jandarmadaki işlemleri tamamlanan S.D., bugün öğle saatlerinde Kocaeli Adliyesi'ne sevk edildi. Adliye önünde toplanan hayvanseverler, jandarma aracındaki S.D.'ye 'katil' sloganlarıyla tepki gösterdi. İşlemleri sonrası mahkemeye çıkarılan S.D., tutuklanarak cezaevine gönderildi. (DHA)
Görüntü Dökümü
----------------------
-Jandarma aracındaki şüpheliye kalabalığın tepki göstermesi
-Jandarma araçlarından görüntü
-Dün geçilen görüntüler
HABER: Ardacan UZUN/İZMİT(Kocaeli),(DHA)
=========================================
7) FOODFEST ANTALYA İKİNCİ GÜNÜNDE YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, ikinci gününde de gastronomi tutkunlarını dolu dolu programlarla buluşturdu. Festival gün boyunca kent sakinlerinin akınına uğrarken, gastronomi dünyasının önemli isimleri vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Vekili Büşra Özdemir, etkinlik alanında vatandaşlarla buluşarak gastronomi festivali heyecanına ortak oldu.
'Her Sofrada Başka Bir Hikaye' temasıyla bu yıl 5. kez düzenlenen festival, ikinci gününde de lezzet, kültür ve sanatı aynı sofrada buluşturdu. Tadım alanları, söyleşiler, workshoplar ve panellerle Foodfest Antalya, ziyaretçilere keyifli bir festival günü yaşattı. Festivalin ikinci gününde özellikle etkinlik sahnesinde gerçekleşen programlar ziyaretçilerin yoğun ilgi gördü. Refika Birgül, Ömür Akkor, Somer Sivrioğlu, Arda Türkmen, Memet Özer, Türev Uludağ, İdil Yazar, Özge Şahin, Yağız İzgül, Merve Burcu Akbulut gibi Türkiye'nin ünlü şefleri sahneye çıkarak, gastronomi üzerine keyifli sohbetler gerçekleştirdi.
BAŞKAN VEKİLİ ÖZDEMİR ETKİNLİKLERİ YAKINDAN TAKİP ETTİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir, etkinlik alanında kent sakinleriyle buluşarak gastronomi festivali heyecanına ortak oldu. Başkan Vekili Özdemir, panel ve workshop sahnelerini ziyaret ederek etkinliklere katılan şefler ve vatandaşlarla bir araya geldi. Festival alanında yoğun ilgiyle karşılanan Büşra Özdemir, sahnelerde gerçekleştirilen söyleşi ve workshop programlarını yakından takip etti. Özdemir, festival kapsamında etkinlik sahnesinde yer alan şeflere festivalin uluslararası ölçekte önemli bir buluşma noktası haline geldiğini belirterek, katkılarından dolayı teşekkür edip plaket takdim etti. Özdemir, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından kurulan tıbbi ve aromatik bitkiler standını ziyaret ederek, ziyaretçilere çeşitli sebze fideleri hediye etti.
REFİKA BİRGÜL'E YOĞUN İLGİ
Gastronomi Festivali'nin bu yılki en özel konuklarından biri olan şef, yazar ve içerik üreticisi Refika Birgül, festivalin ikinci gününe damga vuran isimler arasında yer aldı. Yerel ürünlerin sofradaki hikayesi ve özgün mutfak anlayışı üzerine gerçekleştirilen söyleşide Refika Birgül, Antalya'nın gastronomik zenginliğine dikkat çekti. Özellikle sahnede Alanya'nın coğrafi işaretli ürünü olan fıstıklı limonata tarifi ve tadımı vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Festival alanında vatandaşlarla bol bol sohbet eden ve fotoğraf çektiren Birgül'ün sahnesi uzun süre alkış aldı.
ÜNLÜ ŞEFLER SAHNEDE DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI
Etkinlik sahnesinde gerçekleşen söyleşilerde gastronominin kültürel mirastaki yeri, Anadolu mutfağının hikayesi ve yerel ürünlerin önemi konuşuldu. Şef ve araştırmacı Ömür Akkor, Anadolu mutfağının köklü geçmişine dikkat çekerken, Arda Türkmen televizyon ekranlarının mutfak kültürüne etkisini anlattı. Şef Somer Sivrioğlu ise Antalya mutfağının hikayesini ve gastronominin anlatı gücünü katılımcılarla paylaştı.
AKDENİZ'DEN DÜNYAYA UZANAN LEZZET YOLCULUĞU
Festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri ise workshop sahnesi oldu. Gün boyu süren uygulamalı etkinliklerde şefler hem özel tariflerini hazırladı hem de gastronomi tutkunlarına mutfağın inceliklerini anlattı. Claudio Chinali'nin hazırladığı Akdeniz usulü balık carpaccio; Antalya narenciyeleri, yabani otlar ve aromatik zeytinyağlarıyla festival ziyaretçilerinden tam not aldı. Memet Özer'in portakallı ve avokadolu pilav sunumu workshop alanında büyük ilgi görürken, Özge Şahin'in tarator soslu tilkişen ve zerdeçallı tarifleri izleyenlerden alkış aldı. Şef Yağız İzgül'ün kuzu göbeği dolması, çandır fasulye püresi ve keçiboynuzlu glaze tabağı ise günün en dikkat çeken lezzetlerinden biri oldu. Workshop sahnesinde hazırlanan tabaklar hem görsel sunumları hem de yerel ürünlerin modern yorumlarıyla gastronomi tutkunlarının beğenisini topladı. Konferans sahnesindeki uluslararası workshoplarda ise farklı ülkelerden gelen şefler sürdürülebilir gastronomi, kıyı mutfağı ve modern restoran anlayışı üzerine sunumlar gerçekleştirdi.
GASTRONOMİ DÜNYASI ANTALYA'DA BULUŞTU
Panellerde ise gün boyunca gastronomi turizmi, sürdürülebilir mutfak anlayışı, yerel üretim ve restoran kültürü üzerine paneller düzenlendi. Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen şefler, akademisyenler, işletmeciler ve sektör temsilcileri Antalya'da aynı sahnede buluştu. Lüks otel mutfaklarından kebap kültürüne, yerel üretimden gastronomide hikaye anlatıcılığına kadar birçok başlık festival ziyaretçileriyle paylaşıldı.
ŞEFLER HÜNERLERİNİ YARIŞMADA SERGİLEDİ
Festival kapsamında dört otelin katılımıyla düzenlenen gastronomi yarışması festivalin en heyecanlı anlarından biri oldu. Yarışmada otellerin şefleri hazırladıkları özel tabaklarla jüri karşısına çıkarak hünerlerini sergiledi. Sunum, lezzet, yaratıcılık ve yerel ürün kullanımı kriterleriyle değerlendirilen yarışmada şefler kıyasıya mücadele etti. (DHA)
Görüntü Dökümü
--------------
-Festival alanından havadan detaylar
-Yemeklerden detaylar
-Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir'in açıklamaları
-Vali Hulisi Şahin'in açıklamaları
-Genel detay görüntü
Haber- Kamera: ANTALYA, (DHA)-
=========================================
