DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni – 3
BIST 100
14.472,73 0,21%
DOLAR
45,2001 0,04%
EURO
52,9824 -0,42%
GRAM ALTIN
6.656,50 -0,70%
FAİZ
41,22 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
108,28 -1,13%
BITCOIN
79.824,00 1,16%
GBP/TRY
61,3328 -0,13%
EUR/USD
1,1717 -0,03%
BRENT
109,56 1,29%
ÇEYREK ALTIN
10.883,38 -0,70%

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni – 3

1) BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI; DEVRİLEN AĞAÇLAR YOLU KAPATTI

Bolu'da etkili olan kar yağışı nedeniyle Bolu-Kıbrıscık yolunda, kar ağırlığını taşıyamayan çam ağaçları yola devrildi. Saat 06.30 sıralarında yol trafiğe kapandı. Yolda onlarca araç sürücüsü mahsur kaldı. Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik çalışmasıyla yol yeniden trafiğe açıldı.

Bolu-Seben kara yolunda da gece saatlerinde yağan kardan dolayı devrilen ağaçlar nedeniyle yol kapandı. Sabah saatlerinde ağaçların yoldan kaldırılması ve kar küreme çalışması sonrası güzergah yeniden trafiğe açıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Yolda kalan araçlar

-Devrilen ağaçlar

Haber: Zübeyde ÖZMEN/BOLU,(DHA)

======================================

2) AFYONKARAHİSAR'DA 11 İLÇEDE EĞİTİME 'KAR' ENGELİ; ULAŞIMDA AKSAMALAR YAŞANDI

AFYONKARAHİSAR'da etkili olan kar yağışı nedeniyle Sandıklı, Sinanpaşa ve Bayat ilçelerinin tamamında, 8 ilçede ise taşımalı eğitime ara verildi. Kar nedeniyle ulaşımda aksamaların yaşandığı Uşak-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Sandıklı ve Afyonkarahisar-Ankara kara yolları ise TIR ve çekici türü araçların geçişine kapatıldı.

Afyonkarahisar'da dün öğle saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiledi. Özellikle şehirler arası yollarda trafik durma noktasına geldi. Uşak-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Sandıklı ve Afyonkarahisar-Ankara yollarının yüksek kesimlerinde yağan kar nedeniyle sürücüler araçlarıyla ilerlemekte zorlandı. Afyonkarahisar Valiliği kararıyla yoğun kar yağışı sonrası Sandıklı, Sinanpaşa ve Bayat genelinde eğitim-öğretime bugün ara verildi. Ayrıca Bolvadin, Şuhut, Çobanlar, İscehisar, Sultandağı, Başmakçı, İhsaniye ve Kızılören ilçeleriyle merkeze bağlı Büyükkalecik ve Anıtkaya köylerinde de taşımalı eğitimle 1 gün ara verildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Afyonkarahisar Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimiz genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları ve ulaşımda yaşanabilecek riskler göz önünde bulundurularak, Sandıklı, Sinanpaşa ve Bayat ilçe genelinde eğitim-öğretime 1 (bir) gün süreyle ara verilmiştir. Bolvadin, Şuhut, Çobanlar, İscehisar, Sultandağı, Başmakçı, İhsaniye ve Kızılören (Cerit Yaylası) ilçelerimizde taşımalı eğitim kapsamında eğitim-öğretime 1 (bir) gün süreyle ara verilmiştir. Merkeze bağlı Büyükkalecik ve Anıtkaya köylerimizde bulunan okullara taşımalı eğitimle gelen öğrenciler ile bu merkezlerden Afyonkarahisar il merkezine devam eden ortaöğretim öğrencileri için de eğitime 1 (bir) gün süreyle ara verilmiştir. Afyonkarahisar il merkezi, Dinar, Emirdağ, Evciler, Dazkırı, Hocalar ve Çay ilçelerimizde ise eğitim-öğretim faaliyetleri kesintisiz şekilde devam etmektedir. Ayrıca, eğitim-öğretime ilçe genelinde ara verilen ilçelerimizde kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile ve engelli personeller idari izinli sayılacaktır" denildi.

Diğer taraftan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Uşak-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Sandıklı ve Afyonkarahisar-Ankara devlet yollarının etkili olan yoğun ve ani kar yağışı nedeniyle 3 Mayıs saat 23.00 itibarıyla TIR ve çekici türü araçların trafiğine kapatıldığını duyurdu.

ZİRAİ DON RİSKİ

Çay ilçesinde dün saat 18.00 sıralarında başlayan kar yağışı nedeniyle kent merkezi beyaz örtüyle kaplandı, yer yer kar kalınlığı 5 santime kadar ulaştı. Kar yağışı sonrası özellikle kiraz ve vişne üretiminin yapıldığı tarım alanlarında zirai don riski ortaya çıktı. Yetkililer üreticileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Afyonkarahisar 5'inci Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre bugün devam edecek yağışın salı günü etkisini kaybedeceği, çarşamba gününden itibaren de havanın ısınacağı belirtildi.

ÇİÇEK AÇAN MEYVE AĞAÇLARI KARLA KAPLANDI

Sandıklı ilçesinde ise dün saat 22.00 sıralarında başlayan yağmur, gece saatlerinde hava sıcaklığının düşmesiyle yerini kar yağışına bıraktı. Nisan ayında hava sıcaklıklarının artması dolayısıyla çiçek açan badem, kiraz, erik, vişne ve leylak gibi bazı ağaçlar da karla kaplandı. Kar birikintilerinin toplandığı çiçekler güzel manzaralar oluştururken, üreticiler ise don endişesi yaşadıklarını belirtti. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------

-Çay ilçesinde kar yağışı

-Karla kaplanan sokaklar

-Karla kaplanan ağaçlar

-Genl ve detaylar

Haber- Kamera: Kadir KAPLAN- Muzaffer NAL- Ahmet DAĞLI/AFYONKARAHİSAR, (DHA)-

=============================================

3) BURDUR'UN YÜKSEK KESİMLERİNDE KAR ETKİLİ OLDU

BURDUR'un yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Burdur'da dün merkezde yoğun yağmur şeklinde etkili olan yağış yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Kar nedeniyle Burdur- Ağlasun arası Çatak Beli bir süre trafiğe kapandı. Ekiplerin müdahalesiyle trafik normale döndü. İl Özel İdaresi ekipleri de kar yağışı sonrası Kayış, Halıcılar ve Günalan köy yolları ile Büğdüz- Aziziye grup yollarında ayrıca Bucak Kuyubaşı, Çamlık ve çevre köy yollarında kar temizleme çalışmaları başlattı. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------

-Kar manzarası

-Çatak belinde bekleyen araçlar

Haber- kamera: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)-

=============================================

4) MİNİBÜS, SULAMA KANALINA ÇARPTI: 1 YARALI

ANTALYA'nın Serik ilçesinde kontrolden çıkan minibüsün sulama kanalına çarptığı kazada sürücü yaralandı. Çarpmanın etkisiyle kırılan kanaldaki sular ise yola aktı.

Serik- Boğazkent yolunda dün saat 20.00 sıralarında meydana gelen kazada, Ali Öcal'ın kullandığı minibüs sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarındaki sulama kanalına çıktı. Kazada sürücü Ali Öcal yaralanırken, minibüsün darbesi sonucu sulama kanalında oluşan kırılma nedeniyle sular yola akmaya başladı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptıkları ilk müdahalenin ardından yaralı sürücü Serik Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kanalın onarılması için çalışma başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------

-Bölgeden görüntü

-Sulama kanalına çarpan minibüs

-Yolda biriken sudan görüntü

-Olay yerinden görüntü

Haber- kamera: Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)-

=============================================

5) AKDENİZ'DE TROPİKAL GÖÇ ALARMI; YERLİ TÜRLER BASKI ALTINDA

AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Olgaç Güven, Süveyş Kanalı üzerinden artan tür geçişi ve iklim değişiminin etkisiyle Akdeniz'de ekosistem dengesinin ciddi baskı altında olduğunu belirterek, "Bu süreç kontrolsüz ilerliyor, yerli türler yaşam alanlarını kaybediyor" dedi.

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgaç Güven, iklim değişimi ve Süveyş Kanalı'nın genişletilmesiyle birlikte Akdeniz'e yönelik tropikal tür göçünün hızlandığını söyledi. Doç. Dr. Güven, bu durumun deniz ekosisteminde köklü değişimlere yol açtığını vurguladı.

Asya ile Avrupa arasındaki ticaretin önemli geçiş noktalarından biri olan Süveyş Kanalı'nın zaman içinde genişletilip derinleştirildiğini belirten Doç. Dr. Olgaç Güven, "Bu kanal Kızıldeniz ile Akdeniz arasında bir mavi koridor oluşturdu. Genişleme ve derinleşmeye bağlı olarak Akdeniz'in tuzluluğu artarken, iki deniz arasındaki doğal bariyer zayıfladı" diye konuştu. Bu bariyerin ortadan kalkmasıyla birlikte daha önce geçişi sınırlı olan birçok türün Akdeniz'e ulaşabildiğini ifade eden Güven, "Artık bu geçiş daha kontrolsüz ve hızlı gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

İKLİM DEĞİŞİMİ SÜRECİ HIZLANDIRDI

İklim değişiminin etkisiyle özellikle Doğu Akdeniz'de su sıcaklıklarının arttığını belirten Doç. Dr. Olgaç Güven, "Kıyısal alanlarda 5 dereceye varan ani sıcaklık artışları görülüyor. Bu durum yerli türleri zor durumda bırakırken, tropikal türler için daha uygun yaşam alanları oluşturuyor" dedi.

YERLİ TÜRLER GERİ ÇEKİLİYOR

Akdeniz'de yüzlerce yılda oluşan ekosistem dengesinin bozulduğunu ifade eden Doç. Dr. Güven, "Yerli türler, alışık oldukları fiziksel ve kimyasal koşulların değişmesi nedeniyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyor. Daha derin ya da daha serin bölgelere çekiliyorlar. Öte yandan tropikal türler besin rekabeti oluşturuyor, bazıları doğrudan yerli türleri avlıyor. Bu da biyoçeşitliliği ciddi şekilde baskılıyor" diye konuştu.

'AKDENİZ TROPİKAL OLMAZ AMA'

Akdeniz'in tamamen tropikal bir denize dönüşeceği yönündeki görüşlere temkinli yaklaşan Doç. Dr. Olgaç Güven, "Fiziksel şartlar tropikal özellikler gösterebilir ancak Akdeniz'in tamamen tropikal bir denize dönüşmesi kısa vadede mümkün değil. Ekosistemler uzun süreçlerde oluşur" ifadelerini kullandı. Buna karşı tür değişiminin çok daha hızlı yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Güven, "Bu durum tropikal türler için uygun alan yaratıyor. Bu da Akdeniz'de ciddi kayıplara yol açabilir" dedi.

İklim projeksiyonlarına dikkati çeken Doç. Dr. Olgaç Güven, "2050 ve özellikle 2100 senaryolarında öngörülen sıcaklık artışları gerçekleşirse Akdeniz'de çok daha dramatik değişimler göreceğiz" diye konuştu. Bu sürecin yalnızca ekolojik değil ekonomik sonuçlar da doğuracağını belirten Güven, balıkçılık başta olmak üzere deniz kaynaklarına bağlı sektörlerin etkileneceğini söyledi.

'ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ ŞART'

Bu durumun yalnızca Türkiye'nin değil, tüm Akdeniz ülkelerinin ortak meselesi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Güven, "Bu uluslararası bir sorun. Akdeniz, küresel ortalamaya göre iklim değişiminden yüzde 20 daha fazla etkileniyor ve daha kritik duruma sahip. Bu nedenle bölge ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu. Akdeniz'de yaşanan değişimin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Doç. Dr. Olgaç Güven, "Bu değişime adapte olamazsak hem ekosistem hem de bölge insanları ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir" dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------

ARŞİV

-Balon balığı detay

-Aslan balığı detay

-Su altı kamerasından detaylar

-RÖP: Doç. Dr. Olgaç Güven

ARŞİV

-Yunusların görüntüsü

-Su altı kamerası caretta caretta detay

Haber: Aysu DURSUN- Kamera: Mehmet YILMAZ/ANTALYA, (DHA)-

=============================================

6) ALT GEÇİT SUYLA DOLDU; MAHSUR KALAN TIR ŞOFÖRÜNÜ İTFAİYECİLER KURTARDI

KOCAELİ'nin Başiskele ilçesinde, sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu suyla dolan alt geçitte TIR'ın içerisinde mahsur kalan şoför, itfaiyeciler tarafından kurtarıldı.

Olay, sabah saatlerinde, Sanayi Mahallesi Karamürsel Caddesi'nde meydana geldi. Sağanak nedeniyle Kiraz Deresi taştı, caddedeki alt geçit suyla doldu. Alt geçidi kullanmak isteyen TIR'ın sürücüsü araçta mahsur kaldı. Şoförün, ihbarıyla bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiyecilerin müdahalesiyle bulunduğu yerden çıkarılan şoförün sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Alt geçit 2 yönlü olarak yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Belediye ekiplerinin su tahliye çalışmalarının ardından TIR'ın bulunduğu yerden çıkarılacağı öğrenildi. (DHA)

Görüntü dökümü

-------------------------------

-Alt geçitte kalan TIR'dan görüntü

-Dereden görüntü

-HABER-KAMERA: Ardacan UZUN/BAŞİSKELE(Kocaeli),(DHA)

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?