Çocuğunuz olmuyorsa sebebi varikosel olabilir

Çocuğunuz olmuyorsa sebebi varikosel olabilir
18.05.2018
A+
A-

Üroloji Uzmanı Doç.Dr Orhan Ünal Zorba, erkeklerde en sık rastlanan kısırlık sebebi olan ‘Varikosel’ hakkında bilgilendiriyor.

Varikosel, testis toplardamarlarında kan akımının testisten yukarıya doğru olması gerekirken aşağıya doğru yön değiştirmesi sonucu meydana gelen genişleme, varisleşmedir. Varikosel tüm erkeklerin yaklaşık 5’de 1’inde görülür. Erkekte en sık rastlanan kısırlık sebebidir. Varikosel sıklıkla ergenlik çağında başlar ve zamanla testis üzerine olumsuz etkileri açığa çıkmaya başlar. Bu olumsuz etkileri:

1- Ergenlik çağında testisin büyümesinde yavaşlama veya zaman içinde küçülme
2- Kasığa ve testise vuran ağrı
3- Testosteronda (erkeklik hormonu) azalma
4- Kısırlık

Tanı

Hospitalpark Darıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Orhan Ünal Zorba, Varikosel tanısının muayene ile konulabileceğini söyledi. Zorba, “Hasta muayene sırasında ıkındırılır veya öksürtülür; bu anda testis toplardamarlarındaki ters akımın doktor tarafından hissedilmesi ile tanı konulabilir. Damarlardaki genişlik düzeyine göre 3 sınıfa (1: hafif, 2: orta, 3: ağır) ayrılır. Muayene edilemeyen veya muayene sonucu kesin tanı konulamayan hastalar dopler ultrason ile değerlendirilerek tanı konulabilir.” dedi.

Varikoselin Sperm Üretimine etkisi:

Testis toplardamarlarındaki akımın ters yönde olması sonucu testis ısısı artar ve testisten uzaklaştırılması gereken kan testiste göllenir. Bunun sonucunda testisin kaliteli sperm üretimi bozulur. Spermlerin sayısında azalma ve hareketliliğinde bozulma olabilir. Varikoselde testisin testosteron üretimi de etkilenebilir.

Varikosel Tedavi

Varikosel acil bir durum değildir; ancak tedavinin ertelenmesi hastalığın testis üstündeki etkisinde artışa yol açabilir. Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem mikroskop altında yapılan varikosel ameliyatıdır. Testisin damarları küçük olduğu için çıplak gözle atardamarı toplardamardan ayırmak son derece güçtür. Varikosel ameliyatında mikroskop yardımı ile testisin toplardamarları bağlanırken atardamarları korunur. Bu şekilde ameliyatın mikroskopla yapılması başarıyı artırırken istenmeyen sonuçların oluşma riskini en aza indirir.

Varikoselin ilaç veya bitkisel terapi ile tedavisi mümkün değildir.

Ameliyat Başarısı

Mikrocerrahi varikosel ameliyatı sonrası hastaların 4’te 3’ünde sperm kalitesinde artış izlenirken hastaların yarısından fazlasında normal yolla gebelik oluşabilmektedir. Sperm kalitesinde düzelme olmayanlarda bu ameliyat ile sperm kalitesinde daha da kötüleşme durdurulabilir.

Varikosel tedavisinin Mikrocerrahi ile Hospitalpark Darıca Hastanesi’nde yapıldığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Orhan Ünal Zorba, Varikosel rahatsızlığında erken tanının önem arz ettiğini söyledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber