CHP’li Hancıoğlu: Sel, Terme’nin kaderi mi yoksa ihmal mi var?
CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, iki hafta önce Terme’de meydana gelen sel ve su baskınını, iki ayrı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Hancıoğlu, önergelerinin birinde DSİ’nin bu bölgedeki sel ve taşkın önleme projelerinin akıbetini sorarken, diğer önergesinde ise sel sonrası ilçede artan sivrisinek popülasyonuyla bağlantılı olarak salgın hastalık riskine işaret etti.
Terme, 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan gece yaşanan sel ve su baskını felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken; su taşkınları ve sele karşı bugüne kadar Terme’de uygulanan altyapı projeleri ve bu projelerin akıbetleri de sorgulanmaya başladı.
Konuyu, bir önergeyle TBMM gündemine taşıyan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü’nün (DSİ) ilçede birden fazla dere ıslah çalışması ve taşkın koruma tesisi projesinin bulunduğunu anımsattıktan sonra, projelerin önemli bir kısmının, sözleşme hükümleri yerine getirilmediği/getirilemediğinden ötürü tamamlanamadığını ifade etti.
Ekonomide yaşanan sarsıntılı süreç dolayısıyla inşaat maliyetlerinin aşırı yükselmesiyle söz konusu projelerin yüklenicilerinin inşaatları durdurduğuna ilişkin duyumlar aldıklarını ifade eden Hancıoğlu, DSİ’den sorumlu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den şu sorulara cevap vermesini istedi:
– Terme ilçemizde, su taşkını ve sel felaketlerini önleme amacıyla, bakanlığınızca hangi projeler uygulanmıştır?
– Her biri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle; bu projelerin, karar alma, ihale, uygulama ve tamamlanma tarihleri nedir?
– Sözleşme hükümleri uyarınca, an itibariyle tamamlanmış olması gerekirken, halen tamamlanamamış durumda olan projeler hangileridir ve neden tamamlanamamıştır?
– Son 10 yıllık zaman diliminde, sel ve su baskınları dolayısıyla Terme ilçemizde oluşan zararın ekonomik büyüklüğü ve bu zararın telafisi için harcanan kamu kaynağı ne kadardır?
İLÇEDE SALGIN TEHDİDİ VAR MI?
Diğer önergesinde sel ve taşkın sularının oluşturduğu su birikintilerinin tahliye işlemlerinin gecikmesi ve bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte ilçede sivrisinek popülasyonunda ciddi artış gözlendiğini ve bu durumun halk sağlığını tehdit eden bir hal aldığını ifade eden Hancıoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:
– Sel felaketi sonrasındaki süreçte, afetle bağlantılı olduğu değerlendirmesi yapılabilecek herhangi bir sağlık sorunu vakası kayıtlara girmiş midir?
– Sel ve taşkın sularının oluşturduğu su birikintilerinin tahliye işlemlerinin gecikmesi, oluşan kirlilik ve artan sıcaklık gibi faktörler, ilçede bir salgın hastalık riski oluşturmuş mudur?
– Terme ilçemizde, yaşanan sel ve su baskını olayından hareketle, halk sağlığını koruma ve salgın hastalık riskini ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülen bir çalışma varsa, bunun ayrıntıları nelerdir?