resim yükle

CHP, fındık için teyakkuza geçti: Taban fiyat 160 liranın üzerinde olsun, ödemeler 20 günü geçmesin!

CHP, fındık için teyakkuza geçti: Taban fiyat 160 liranın üzerinde olsun, ödemeler 20 günü geçmesin!
25.07.2024
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem’in başkanlığında oluşturulan ve fındık üretiminin yapıldığı illerin milletvekilleri ve il başkanlarının yer aldığı CHP heyeti, Giresun, Ordu ve Trabzon’da fındık piyasasında yaşanan gelişmeler, üreticilerin beklentileri ve sorunları konusunda bir saha çalışması gerçekleştirdi.

CHP heyeti ilk durağı olan Giresun’da, Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, kentteki fındık üretiminin bu yılki durumu, kent ekonomisine etkisi ve ilgili kesimlerin talep, beklenti ve değerlendirmelerini dinledi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin fındık konusundaki politikalarını paylaştı.

CHP heyeti bu görüşmelerin ardından Giresun Tarihi Fındık Pazarı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Heyet daha sonra Ordu’ya geçerek, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Altınordu Ziraat Odası’nı ziyaret etti, akabinde Ordu Tahıl Pazarı’nda basın toplantısı düzenledi.

CHP heyeti saha çalışmasını, ikinci gün Trabzon’da Meydanpark Atatürk Alanı’nda gerçekleştirdiği kitlesel basın açıklamasıyla sonlandırdı.

CHP heyeti üç kentte gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptıkları basın açıklamalarında, önümüzdeki hasat döneminde artan girdi maliyetlerinin karşılanabilmesi, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için taban alım fiyatının 160 liradan düşük olmaması gerektiğine vurgu yaptılar.

CHP heyetinin açıklamalarında ayrıca şu değerlendirmeler yer aldı:

“İki milyondan fazla insanımızın geçim kaynağı olan, Karadeniz’in ‘Yeşil Altın’ı fındık, bölge ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlarken, yöre halkımız için olmazsa olmaz bir değer, evlenecek çiftler için düğün ve nişan parası, başta üniversite eğitimi olmak üzere öğrenciler için okul harçlığı, ev ya da araba alacaklar için önemli bir birikim kaynağı, borçlular için ise güvencedir.

Milli ve stratejik tarım ürünümüz olan fındık, ülkemize yıllık 2 ila 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağlarken, dünyada çikolata, sürülebilir krema, bisküvi ve pastane ürünleri gibi yıllık 300 milyar doları üzerinde katma değerli ürün ve mamûl için olmazsa olmaz bir hammadde niteliğindedir.

Önümüzdeki hasat döneminde artan girdi maliyetlerinin karşılanabildiği, üreticinin emeğinin karşılığını alabildiği en az 160 liradan düşük olmamak üzere taban alım fiyatı belirlenmesi, fiyat istikrarının sağlanması için TMO tarafından doğru kararların alınması gerekmektedir. TMO’nun alım sonrası ödeme takvimi kısa vadeli olmalı, 20 günü geçmemelidir.”

CHP HEYETİNDE KİMLER VAR?

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem’in başkanlığındaki heyette, Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel, Samsun Milletvekili Murat Çan ile partinin Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Sinop, Düzce, Gümüşhane ve Bayburt il başkanları yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.