Çarşamba’da Santral İnşaatı Mühürlendi

Çarşamba’da Santral İnşaatı Mühürlendi
06.05.2020
A+
A-

Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde yapılmakta olan biyokütle enerji santrali ile alakalı yürütmeyi durdurma kararının ardından santral inşaatı Çarşamba Belediyesi tarafından mühürlendi.
27 Mart 2020 tarihinde Samsun 3. İdare Mahkemesi Oltan Köleoğlu Enerji tarafından Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde yapılmakta olan biyokütle enerji santrali ile alakalı yürütmeyi durdurma kararı sonrasında santral inşaatı Pazartesi günü Çarşamba Belediyesi tarafından mühürlendi.

Enerji Santrali önünde açıklama yapan Samsun Çevre Platformu(SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Çarşamba biyokütle enerji santrali ile ilgili açılmış olan 3 tane dava vardı ve bu davalar sonuçlandı ve santralin bütün Ruhsarları iptal edildi. Bu santralde günde 630 ton biyokütle yakıt yakacak ve 1600 metreküp yeraltı suyu kullanacak. 181 dönüm nitelikli tarım arazisi de tarım amacı dışında kullanılacaktı.

Biz Mart ayından itibaren kamu yöneticilerin, belediyelerin mahkemelerin verdiği kararları uygulamasının takipçisiydik. Nitekim yasal sürenin dolmasından sonra yaptığımız görüşme neticesinde söz konusu kaçak tesisin Pazartesi günü mühürlendiği bilgisini aldık. Ancak içeride tesisin güvenliğini sağlamak üzere personel bulunduğunun bilgisini aldık. Bunun dışında herhangi bir işlem yapılmadığı Sayın Çarşamba Kaymakamı tarafından bize bildirildi.

Bundan sonrada Samsun Çevre Platformu olarak mahkeme kararlarının uygulanmasının takipçisi olacağız. Ne bu tesisin ne de bundan başka bir tesisin Çarşamba Ovası üzerinde 1 metrekare bile tarım dışı amaçlarla kullanılmasının takipçisi olacağız. Ben bu süreç içerisinde bizlerle birlikte hareket eden ve bu santralin yapılmasına karşı olan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Özdağ’ın ardından söz alan Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu ise şunları söyledi:

“Başından beri titizlikle takip ettiğimiz ve bölgemizin, ülkemizin en önemli tarım topraklarından biri olan Çarşamba Ovası’na kurulmak istenilen aslında biyokütle enerji santrali adı altındaki bu termik santrale karşı verdiğimiz mücadele hukuk nezdinde kabul görmüştür ve hukuk bu tesis için üretilen 1/5000’lik nazım planı ve 1/1000’lik uygulama planını ve bunlara dayalı olarak verilen ruhsatın yürütmesini durdurmuştur.

Gelinen süreç içerisinde aslında biz bu kararların uygulanması adına titizlikle çaba sarf ettik. Sürecin tamamlandığını gördüğümüz anda da gerekli girişimlerde bulunduk. Bu girişimlerimiz Çarşamba Belediyesi tarafından kabul görmüş olacak ki Çarşamba Belediyesi de hukukun verdiği bu kararı uygulayarak bu tesisin mühürlendiğini bize bildirdi. Son alınan karar ile de burası için bir ÇED raporu gerektiğini belirtiyor. Burada bizlerle mücadele eden herkese teşekkür ediyorum.”

KAPIDA MÜHÜR YOK!

Santral inşaatının kapısında mühür olmadığını dile getiren Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “Bugün Hıdırellez ve Hıdırellez yeşillik demektir. Tesisin mühürlendiğinin haberi de Hıdırellez ile birlikte bizlere ayrıca bir müjde oldu. Mücadeleye devam edeceğiz ve el birliği ile başaracağız. Ancak bizde 17 yıl belediyecilik yaptık ve böyle bir mühürleme görmedik. Böyle bir mühürleme olmaz. Mühürlenen yerin içerisine kanunen hiç kimsenin girip çıkması mümkün değildir. Eğer tesisin güvenliği sağlanmak isteniyorsa dışarıya bir kulübe koyulur ve güvenlik görevlisi dışarıda kulübede durur. Bu demir kapının da mühürlenmiş olması gerekiyor.

Bana sorarsanız bu göstermelik bir mühürleme ve buradan Çarşamba Adliyesi’ne gideceğiz. Çünkü eğer mühürleme işlemi yapıldı ise bir tutanağının da savcılığa verilmesi gerekiyor ve bu tutanak savcılığa gönderildi mi gönderilmedi mi bunun da takipçisi olacağız. Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’a buradan sesleniyorum; İmar İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü ve zabıta ekipleri yanlış mühürleme yapmışlar” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber