Canik’ten Fransa’ya Kur’an tepkisi

Canik’ten Fransa’ya Kur’an tepkisi
13.05.2018
A+
A-

Canik Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi işbirliği ile düzenlenen “Kur’an ve Hayat” konulu 15. Tefsir Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısı’nın sonuç bildiri yayımlandı. Bildiride, Fransa’daki Kur’an-ı Kerim’i değiştirme talebi kesin bir dille reddedildi.

Canik Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi işbirliği ile düzenlenen ve iki gün süren “Kur’an ve Hayat” konulu 15. Tefsir Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. Fransa’da 300 entelektüelin Kur’an-ı Kerim’den “bazı ayetlerin çıkarılmasını” talep etmesi reddedildi. Bildiride, “Her yıl geleneksel olarak yapılan Tefsir Anabilim Dalı Koordinasyon toplantısının 15.’sine katılan 200’ü aşkın bilim insanı, Fransa’da 300 Fransız entelektüel, yazar ve siyasetçinin; şiddet ve Yahudi düşmanlığı içerdiği ve yaydığı iddiasıyla Kur’an-ı Kerim’den ‘bazı ayetlerin çıkarılmasını’ talep etmesini kesin bir dille reddetmiştir” denildi.

 İSLAM NEFRETİ YENİ BOYUT KAZANACAK

Fransa’daki utanç verici talebe dikkat çekilen bildiride, “Aralarında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de bulunduğu bu yazar ve siyasetçiler, söz konusu taleplerini kilise veya konsül benzeri bir yapılanmayı öngörmeyen İslam dini mensuplarından istemekteler. Bu durumda taleplerinin doğrudan muhatabı kitaba tabi olmakla yükümlü olan tüm Müslümanlardır. Batılı emperyalistlerin hedefi, Müslümanların inandıkları, tabi oldukları ve okudukları Kur’an-ı Kerim dolayısıyla onları doğrudan ve zorunlu olarak şiddetin temsilcileri olarak göstermektir. Bu da Müslümanlara karşı yeni bir sürek avının başlayacağının veya İslam nefretinin yeni bir boyut alacağının beyanıdır” ifadelerine yer verildi.

‘KUR’ANOFOBİ’

Fransa’da yayınlanan Kur’an karşıtı bildiriye Türkiye hariç hiçbir siyasi kurum veya devletin reaksiyon göstermediğine de işaret edilen bildiride, “Müslümanlar bilirler ki bu tür meydan okumalar hep var olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Yapılacak şey, onlara böyle bir teklifin ‘yok hükmünde’ olduğunu yazılı, sözlü vb. şiddet içermeyen eylemlerle cevap vermektir. Bildiriye Türkiye’den en üst düzeyde verilen tepki ile Fransa’da Kur’an karşıtı bildiriye imza atanların kullandığı nefret dilinin ürettiği Kur’anofobinin ve korumasız Müslümanlara karşı çok daha acımasız bir şiddetin önü, kısmen de alınmış oldu. Diğer yandan, bildiride ileri sürülen iddialar tam bir cahillik örneğidir. Bir defa bildiriyi yayınlayanlar, Tevrat ve İncil’de ‘kâfirlere’ ve ‘müşriklere’ karşı kullanılan şiddet dilini bilselerdi Kur’an’a laf etmeye belki utanırlardı. Her ne kadar Tevrat, ‘Öldürmeyeceksin!’ dese de sözde Fransız entelektüelleri, Siyonistler tarafından yıllardır öldürmeye, sürgüne vs. tabi tutulan Filistinliler hakkında ne düşünüyorlar acaba?” diye soruldu.

‘KUR’AN HERKESİN HUKUKUNU GÖZETİR’

Bildiride, şu görüşlere yer verildi: “Yüz yıllarca süren Haçlı Seferlerinin ilham kaynağı, ‘Bir yanağına vurana diğer yanağını dön.’ prensibinden ziyade ‘Sanmayın ki barış için gönderildim. Ben kılıç için gönderildim.’ (Matta 10; 34-36) şeklindeki İncil ayeti olmasın? Ya Fransızlar? Cezayir’de bir milyona yakın insanın kanına en vahşi en korkunç şekilde işkencelerle tecavüzle girerken hangi kitabı referans almışlardı? Bu şiddete bakarak İncil’de bir revizyona gitmeyi düşünmüşler miydi? Kur’an sadece Müslümanlara değil, Müslümanlarla savaşmayan sözgelimi Hristiyanlara da, Yahudilere de, müşriklere de toplumda bir yer tasavvur eden bir Kitap’tır. Gayrimüslimler asla yok sayılmamış, onların da hukukları gözetilmiştir. Bilim insanları olarak diyoruz ki; Batılı emperyalistler şunu kesinlikle bilmelidir: Kur’an, insanlığa dünya ve ahiret mutluluğunun yolunu göstermek üzere gönderilmiştir. Müslümanlar asla Yahudilerin ve Hristiyanların yaptığı gibi Kitaplarına müdahale tekliflerine sessiz kalamayacaktır.”

Canik’te çifte açılış

Canik Belediyesi tarafından Hasköy’de yapılan Meşe Orman Park projesinin 1. etabı ve Zübeyde Hanım Konağı, Bakan Demircan’ın da katılımıyla açıldı. Canik’in kadın ve çocuk dostu olduğunu belirten Başkan Genç, hanım konağını annelere armağan etti.

Canik Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) işbirliği ile hayata geçirilen Meşe Orman Park projesinin 1. etabı ve belediye tarafından hayata geçirilen Zübeyde Hanım Konağı için açılış töreni düzenlendi. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Vali Osman Kaymak’ın da katıldığı törene vatandaşların da ilgisi yoğun oldu. Her iki yatırımın açılışına katılan Bakan Demircan, Vali Kaymak ve Başkan Genç ile birlikte Anneler Günü nedeniyle kadınların gününü kutlayarak gül dağıttı.

‘İSTİKRARLI ÜLKE OLMALIYIZ’

Canik Müzik Okulu öğrencisi Kaan Somuncu’nun piyano gösterisi ile başlayan törende konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, tüm kadınların Anneler Günü’nü kutladı. Demircan, “Devletin varlık sebebi insana hizmet etmektir. Biz de bu ilke üzerine hareket eden bir siyasi hareket olarak devleti millete hizmet geder hale getirdik. Millete tepeden bakan devlet değil, milletin taleplerini yerine getirmek için gece gündüz çalışan bir devlet. Türkiye 16 yılda çok yol aldı. Bilgiye dayalı bir toplum olmadıkça ilerleyemeyiz. Bilgideki açığımızı, teknolojideki açığın faturası olarak görüyoruz. Bunun için istikrarlı ve güvenli bir ülke konumunu muhafaza etmek gerekiyor. Eski sistem Türkiye’nin kalkınmasına yeterli imkan sağlamadı, vesayet oluşturdu. Bu sistemin değişmesi şarttı. İnşallah 24 Haziran’da yeni sistemle vesayet sona erecek. Türkiye’nin kalkınması hızlanacak” dedi.

 ‘SAMSUN KARADENİZ’İN CENNETİ’

Samsun’un, Karadeniz’in cenneti olmaya layık bir il olduğuna da işaret eden Bakan Demircan, “Biz 6 milletvekilimizle birlikte şehrimiz için çalışıyoruz ve çok güzel sonuçlar alıyoruz. Samsun’umuzda programa aldığımız yatırımlar devam ediyor. Şehir Hastanesi, yanında ileri güvenlikli Psikiyatri Hastanesi, yanında Fizik Tedavi Hastanesi, ayrıca Samsun Üniversitemiz şehrimize güç katacak, bilgi üretecek, insan yetiştirecek. İlçelerimizde yatırımlarımız var. Bafra’da, Alaçam’da, Yakakent’te, 19 Mayıs’ta, Tekkeköy’de, Atakum’da, Salıpazarı, Ayvacık, Çarşamba, Vezirköprü’de sağlık yatırımları yapıyoruz. Turizm alanında Samsun’un harekete geçmesini istedik. Kuveyt’ten Samsun’a charter seferleri başlayacak. Samsun yurt dışına açılmış olacak” diye konuştu.

 ‘GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ ŞEHRİ’

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş da, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı ile ülkemizde ve şehrimizde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Şehirlerimizin kalkınması, sosyal seviyesinin yükselmesi için çalışıyoruz. Bütün milletvekilleri olarak şehrimiz için çalışıyoruz. Canik’te belediyemiz tarafından hayata geçirilen bu tesislerin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Sosyal belediyeciliğe verdiği önemden dolayı Başkan Genç’i tebrik eden Vali Kaymak ise, “Belediye hizmetleri artık son yıllarda halkın ihtiyaçlarını görecek şekilde oluyor. Sosyal belediyecilik öne çıktı. Halka dokunan faaliyetler içinde bulunan sayın belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Samsun’un çok önemli potansiyeli var. Sağlık, ulaşım, tarım alanlarında önemli bir il. Samsun’un, güçlü Türkiye’nin güçlü şehri olması için gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘CANİK, ÇOCUK VE KADIN DOSTU’

Konuşmasına Anneler Günü’nü kutlayarak başlayan Başkan Osman Genç, “Burada şehrimizin nefes alabileceği çok güzel bir doğa projesini hayata geçirdik. Ayrıca annelerimiz için bir hanım konağı yaptık ve Anneler Günü’nde annelerimize armağan etmek istedik. Şehir ve insan ilişkisi önemlidir. Bize göre şehirlerin kimlikleri, insanların kimliğidir. Dolayısıyla şehirlerin de bir ruhu vardır. Canik insana duyarlı, çocuk dostu, kadın dostu bir şehirdir. Çocuklarımız için sıbyan mektepleri, eğitim, kültür, tesisleri yapıyoruz. Müzik Okulu, Tiyatro Okulu kurduk. Kadınlarımız için hanım konakları, kurs merkezleri inşa ediyoruz” dedi.

 

AÇILIŞLARI YAPILDI

Başkan Genç ayrıca, Şehir Hastanesi ve 2. devlet üniversitesi olan Samsun Üniversitesi’ni şehre kazandıran Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve diğer milletvekillerine de teşekkür etti. Konuşmaların ardından Bakan Demircan, Milletvekili Köktaş, Vali Kaymak ve Başkan Genç, sırasıyla Meşe Orman Park ve Zübeyde Hanım Konağı’nın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Demircan, açılış sonrası Zübeyde Hanım Konağı’nda incelemelerde bulundu. Ayrıca açılışa katılan Vali Osman Kaymak ve Başkan Genç, çocuklarla birlikte Meşe Orman Park’ta bulunan oyun araçlarıyla eğlendi.

İKİ PROJE BİRDEN

Samsun’a nefes aldıracak Meşe Orman Park’ın içerisinde kafeterya, yürüyüş yolları, açık nikah alanı, restoran, sosyal donatı alanı, çocuk oyun alanı, büfe, macera parkuru ve nikah alanı yer alıyor. Hanımlar için yapılan tamamen ahşaptan doğaya uygun olarak yapılan Zübeyde Hanım Konağı’nın içerisinde ise kurs ve eğitim sınıfları, atölyeler, sıbyan mektebi, toplantı odası bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber