Bugün emekli olsam ne kadar emekli maaşı alırım?

Bugün emekli olsam ne kadar emekli maaşı alırım?
13.12.2022
A+
A-

Türkiye’deki emekli sayısı 12 milyon civarında. Emekliliğe hak kazanan çalışanların sayısı da gün geçtikçe artmakta. Emekli olan veya emekliliğini bekleyenler için emekli aylığı hesaplama önemli bir işlem.

Emekliler emekli aylıkları ile ilgili hesaplamaları internet ortamında gerçekleştirebiliyor. Peki SGK 4A,4B, 4C nedir? Farkları nelerdir? 4A-4B-4C emekli aylığı hesaplama ile ilgili merak edilenlere ilişkin bütün cevapları haberimizde bulabilirsiniz. İşte 4A, 4B, 4C emekli maaşı hesaplama işlemi…

4A NEDİR? 4A (SSK) EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA NASIL ÖĞRENİLİR?

4A; bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. Yani eski adı ile SSK’lı çalışanlar artık 4A kapsamında değerlendirilmektedir.

4A emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak.
Sakın unutmayın, emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanır. E Devlet’ten de sorgulama yapılabiliyor.

4B NEDİR? 4B (BAĞ-KUR) EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

4B statüsünde olanlar hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardır. İsteğe bağlı sigorta ödeyenler de bu kapsamda değerlendirilir. Yani eski adı ile Bağkurlu olanlar artık 4B olarak adlandırılmaktadır

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise e-Devlet’e gerekli olan TC. kimlik no ile e-Devlet şifresini girerek sorgularını tamamlayabilirler.

Ancak sisteme giriş yaptıktan sonra açılan 4B emekli maaşı hesaplama sayfasında esnaf yahut tarım işçisi seçeneklerini seçmeniz gerekmektedir.

4C NEDİR? 4C EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

4C, Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarının yeni adıdır. 4C emeklilik sorgulaması için E Devlet’e giriş yapmanız ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alt başlıklarından 4C emekli aylığı bilgisi sorgulamasını bulmalısınız. https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayarak da direkt olarak sayfaya erişebilirsiniz. Açılan emekli aylığınızla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber