Beyin anevrizması her yaşta görülebilir!

Beyin anevrizması her yaşta görülebilir!
11.11.2021
A+
A-

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, sinsi bir hastalık olan beyin anevrizmasının genellikle belirti vermeden her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, Türkiye’de her yıl binlerce kişinin farkında olmadan beyin anevrizması geçirdiğini, bu hastalığın ölümcül olabileceğini söyledi.

Beyinde meydana gelen anevrizmanın beyin kanamasına yol açtığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, Beyin Anevrizması (Beyinde Baloncuk) hastalığı hakkında bilgi vererek erken tanı ve tedavinin önemine değindi.

BEYİN ANEVRİZMASI NEDİR?
Op. Dr. Ahmet Karkucak, “Beyin anevrizması, beyinde kan damarının duvarındaki zayıfladığı bir yerden dışa doğru balonlaşma yapan bir beyin damar hastalığıdır. Anevrizma her yaş grubunda görülebilir ancak 25 ve yukarı yaşlarda sıklık giderek artmaktadır. Yaygınlığı en sık olarak 50-60 yaş arasındadır. Ailede anevrizma hikâyesi olması diğer aile bireylerinde anevrizma bulunma riskini arttırmaktadır. Anevrizma hastaları genellikle doğuştan oluşan patolojik bir rahatsızlık olup hasta kendisini bildiği için hastaneye başvurur ya da tesadüfen ortaya çıkabilmektedir.
Hipertansiyon (yüksek kan basıncı), Sigara kullanımı, Şeker hastalığı, Aşırı alkol tüketimi, Doğuştan gelen (genetik) yatkınlık, damar sertliği, bazı enfeksiyonlar, anevrizma gelişindeki oluş faktörü arasında görülmektedir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Herhangi bir bölgede ısrar eden baş ağrısı, Bulantı ve kusma, ensede sertlik, Bulanık veya çift görme, ışığa karşı hassasiyet, Konuşma bozuklukları, Vücudun bir tarafında kuvvet ya da duyu kaybı, Yürüme bozuklukları, Bunama, Duygulanım bozuklukları gibi belirtiler anevrizma habercisi olabilir. Anevrizma saptandıktan sonra kanama riskinin ortadan kaldırılması hayati önem taşımaktadır.
Tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Bazı anevrizmatik genişlemelerde kasıktan girilerek anevrizmanın kapatılması (kliplenmesi) veya endovasküler tedavi ile stentleme yapılmaktadır. Kanamamış anevrizmalı hastalara ilave olarak ilaç tedavisi verilebilir. Burada hastanın takibi çok önemlidir. Hasta doktorunun vereceği tedavi sürecine harfiyen uyması kontrollerini aksatmaması çok önemlidir” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber