Bel Fıtığında Erken Teşhisin Önemi!

Ev hanımlarının dikkatine ters hareketlerden kaçının ağrı deyip geçmeyin, Bel fıtığı olabilirsiniz!

26.10.2016
A+
A-

Sağ bacak ağrısı ve buna bağlı olarak yürüme zorluğu şikayetleri ile  Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Tam Endoskopik Bel fıtığı Merkezi’ne başvuran ev hanımı Melek Öztürk, yapılan tedavi sonrası şikayetlerinden kurtuldu. Ev hanımlarının iş yaparken ters hareketlerden kaçınması gerektiği ifade eden merkez doktorlarından Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru Naki Keleş, “Ağrı deyip geçmeyin, Bel fıtığı olabilirsiniz!” diye uyarıda bulundu.

 

 

 

Sağ bacak şikâyetlerinin artmasının ardından yürümekte zorluk çeken, ev işlerini yapamaz hale gelen 32 yaşındaki Melek Öztürk, Vezirköprü ilçesinden gelerek Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Tam Endoskopik Bel Fıtığı Merkezi’ne başvurdu.

Merkez doktorlarından Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru Naki Keleş, Öztürk’e yaptığı muayene sonrası kendisine bel fıtığı teşhisi koyarak ameliyat olması gerektiğini söyledi.

Melek Öztürk’de uzun süredir çektiği ağrılardan kurtulmak, normal yaşantısına geri dönmek adına doktorunun tavsiyesine uyararak ameliyat olmaya karar verdi.

Uygulanan Tam Endoskopik Bel fıtığı ameliyatı sonrası kısa bir zaman için de ayağa kalkan Öztürk, yürüme zorluğu çekerek geldiği merkezden, ağrılarından kurtulmuş olarak, yürüyerek çıktı.

Normal hayatına geri döndüğünü ve ev işlerini rahatlıkla yapabildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Öztürk, merkez çalışanlarına ve doktoru Naki Keleş’e teşekkür etti.

 

TERS HAREKETLERDEN KAÇININ

Hastalığın bir hikayesi olsa da ani gelişen bel fıtığı hastaların bazı durumlarda cerrahi müdahale olmadan iyileşebildiğini

ifade eden Beyin Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Naki Keleş, bel fıtığı ve Melek  Öztürk ‘e yapılan cerrahi müdahale  hakkında bilgi verdi: “Bu anlamda ev ve iş hayatımızda karşılaştığımız küçük ağrıları problem etmeyiz. Hatta bir kaç güne kadar diye beklediğimiz bu ağrıların daha sonradan büyük bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkacağını unutmamak gerekiyor. Bunun için her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Özellikle ev hanımlarının evde yaptıkları işlerde ters hareketlerde bulunabiliyorlar, bu hareketlerin ardından özellikle belimizde oluşan ağrılar ihmal edilmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Geç kalınan ağrılar bel fıtığına yol açmakta cerrahi yöntem uygulanmadığı takdirde hastada ciddi sorunlar yaratmaktadır.

 

BEL FITIĞI NASIL OLUŞUYOR

Fıtık farklı bir duruma çevirmeden mutlaka bir hekime görünmeli ve gerekli tedavi işlemlerinin başlaması gerekmektedir. Bel fıtığı nedir diye cevaplamak gerekirse; Omurga, omur adı verilen birbirine bağlı bir dizi kemik yapıdan oluşmuştur. Disk, omurları birbirine bağlayan ve omurlar arası yastık gibi işlev gören sağlam bir bağ dokudur. Diskler, anulus fibrosus adı verilen sağlam bir dış tabakadan ve ortasında jel yapıdaki nükleus pulposusdan oluşur. Kişi yaşlandıkça ortadaki jel yapı su içeriğini kaybederek yastık görevin daha az yerine getirmeye başlar. Bu durum, disk merkezinin dış tabakadaki bir çatlak yoluyla yer değiştirerek disk fıtıklaşması (bel fıtığı) denilen durumu oluşturmasına neden olur. Fıtıkların çoğu bel omurlarının tam bel bölgesinde ve belin hemen altında bulunan son iki diskinde oluşmaktadır.

Fıtıklaşmış bir disk, bel ağrısı oluşturabildiği gibi, omurgadan çıkan sinirlere baskı oluşturabilir ve siyatik olarak adlandırılan bacaklarda ağrı, uyuşma ve ayakta güçsüzlüğe neden olabilir.

 

HASTA  AYNI GÜN TABURCU EDİLİYOR

Endoskopik Diskektomi ameliyatı olan hastalar 24 saat içerisinde taburcu edilip, kısa sürede ayağa kalkabiliyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.