Bekir Bozdağ açıkladı! Erdoğan aday olacak ama…

Bekir Bozdağ açıkladı! Erdoğan aday olacak ama…
26.06.2022
A+
A-

Bakan Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimi konusunda herhangi bir anayasal ve yasal sorun yoktur” dedi.
Türkiye, 2023’te yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için geri sayıma geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin gelecek yapılacağını vurguluyor.

Siyaset ve hukuk alanından bazı isimler, Erdoğan’ın daha önce iki kez seçilmesi nedeniyle yeniden cumhurbaşkanı adayı olamayacağını öne sürüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağı tartışmalarına ilişkin net mesajlar verdi.

“Cumhurbaşkanımızın seçimi konusunda sorun yok”

Bakan Bozdağ, Ağrı’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimi konusunda herhangi bir anayasal ve yasal sorun yoktur. Anayasal ve yasal sorunu çıkarmak isteyenler, boş yere gayret ediyorlar.” dedi.

“2023 seçimlerine hazırlansınlar”

Erdoğan’ın yeniden adaylığıyla ilgili pürüz çıkarmaya çalışanların 2023 seçimlerine hazırlanması gerektiğini belirten Bozdağ, “Orada çalışalım, orada yarışalım, orada görüşelim. Hukusuzluğa sığınmak, haksız bir yol açmak için ter dökmesinler. Çünkü daha önce de böyle ter döktüler, boşuna yoruldular. Yorulmalarını istemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ, konuşmasının diğer bölümünde şunları söyledi:

“İstisna hükmü yorumla ve içtihatla konulamaz”

“Eğer cumhurbaşkanının ikinci defa seçilmesini istememiş olsaydı o zaman Anayasa’ya bir istisna ve geçiş hükmü konulurdu.

Anayasa koyucu cumhurbaşkanı olan o zaman yürürlüğüe girdiğinde Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığıyla ilgili bir istisna hükmü koymamıştır. Anayasa koyucunun koymadığı bir istisna hükmü yorumla da içtihatla da konulamaz.

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği kararda da ifade edildiği gibi temel haklarla ilgili yapılan düzenlemeler eğer yeni haklar doğuruyorsa, bu haklar gelecekte kullanılacak haklardan mahsup edilemez.

“Sembolik olarak daha önce seçim yapıldı diye…”

Seçilme hakkı konusunda cumhurbaşkanına yürütme organı olarak iki defa seçilme hakkı veren bir anayasa değişikliği var. Sembolik olarak daha önce seçim yapıldı diye önceki seçim, yeni hükümlerin verdiği iki defa seçilme hakkından mahsup edilemez.

Böylesi bir düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce Sayın Gül’le ilgili yapılan düzenleme iptal edilirken, açık bir şekilde ortaya konmuştur.”

(karadenizgazete)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber