Bebeklerde doğuştan makatın kapalı olmasında tedavi süreci nasıl ilerliyor!

Bebeklerde doğuştan makatın kapalı olmasında tedavi süreci nasıl ilerliyor!
04 Temmuz 2020 17:31
A+
A-

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, yenidoğan bebeklerde cerrahi gerektiren hastalıkların arasında olan Anal atrezi yani doğuştan (anüsün) makatın kapalı olması konusuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, “Anal atrezi doğuştan (anüsün) makatın kapalı olması anlamına gelir. Bebek anne karnındayken KLOAKA denilen bir boşluktan üriner sistem (idrar boşaltım), genital sistem (üreme) ve sindirim sisteminin son kısmı (kalın barsak) ayrışarak oluşumlarını tamamlarlar. Bu ayrışmada oluşan aksaklıkların önemli sonuçlarından biri de anal atrezidir.

Kız ve erkeklerde Anal atrezi
Kız çocuklarda Anal atrezi, anüsün olması gereken yer kapalıyken normal yerinde sonlanmayan kalın barsağın genital sistemde bir yerde sonlanması şeklinde görülür. Bu sonlanma fistül dediğimiz bir bağlantı şeklindedir. Kalınbarsak bir fistülle dışarı açıldığından çocuk az da olsa kaka yapabilir. Bu nedenle, anal atrezi kızlarda bir miktar geç tanı alır. Nadiren fistülsüz olabilir.
Erkek çocuklarda anüs kapalıdır ve kalın barsak sıklıkla üriner sistemde mesaneye (idrar torbası), üretraya (idrar yolu) fistül şeklinde bağlantılıdır. Çocuğun pipisinden bazen kaka gelebilir. Erkeklerde de fistülsüz anal atrezi görülebilir.

Önemli bir cerrahi operasyon
Anal Atrezinin tedavisi cerrahidir ve izlenecek yolu atrezinin seviyesi ve fistül olup olmaması belirler. Anüsün olması gereken yere yakın sonlandığı ve alçak tip dediğimiz durumda tek ve hemen yapılan Anoplasti ameliyatı yeterli bir işlemdir.
Orta ve yüksek tip dediğimiz anal atrezide anüs erkeklerde mesaneye, üretraya , kızlarda vajinaya açılır. Bu hastalarda öncellikle bebeğin dışkılamasını sağlayacak kolostomi dediğimiz kalın barsağın dışarı alınması ameliyatı yapılır. Daha sonra çocuk 6-7 kg olunca kalınbarsağı olması gereken yere taşıyıcı teknik bir ameliyat (Sakroperineal pull through) yapılır.

Anal atrezi de tedavi süreci
Anüs oluşturulurken kas stimülatörü ile kaka tutma mekanizmasının kasları tespit edilerek en uygun yere indirilmeli ve yerleştirilmelidir. Yaklaşık 1,5-2 ay sonra kolostomi kapatılma işlemi yapılır.
Anal atrezili bebekler tamamen sağlıklı yaşam sürebilir, bazen kaka tutmayla ilgili sorunlar yaşayabilirler. Bunu belirleyen atrezinin seviyesi olduğu kadar ikinci seansta yapılan ameliyatın tekniğine uygun yapılmasıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.