Başkan Karaduman’dan açıklama

Başkan Karaduman’dan açıklama
10.08.2018
A+
A-

AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

İl Başkan Yardımcıları Kenan Saroğlu, Güner Armutlu, Ender Kökten, Recep Kemal Certel, İlhan Kara ve Yönetim Üyeleri Yusuf Güneş, Hilmi Eker, Zafer Köroğlu, Zeliha Kırımlı Çeliksoydan ve İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Emre Çakan ile basın toplantısı düzenleyen Başkan Karaduman, 24 Haziran’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerini değerlendirirken yerel seçimler, Samsun’a kurulması gündemde olan TEDES uygulaması, Samsunspor ve daha bir çok konuda açıklamalar yaptı.

Samsun’u ve Ordu’yu etkisi altına alan yağış nedeniyle yaşanan durumdan dolayı vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Karaduman, “Samsun’da da yağış etkili oldu ve biraz bizi korkuttu. Ancak geçmiş tecrübelerimizle birlikte mal ve can kaybına yol açmadan atlattık. İnşallah bundan sonrada bir afet yaşanmaması için dua ediyoruz. Komşumuz Ordu’da ve ilçelerinde maddi kayıplara yol açan sel felakaeti oldu. Bakanlarımız ilgili alanlara anında intikal ettiler. Cumhurbaşkanımız maddi kayıpların devletimiz tarafından karşılanacağını açıkladılar. Ben buradan maddi kapıpların devletimiz tarafından karşılanacağını bir kez daha tekrarlıyorum. Can kaybımız yok. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

İlk olarak 24 Haziran’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini değerlendiren Başkan Hakan Karaduman, toplantıda gelen soruları da cevaplarken şu ifadeleri kullandı: “AK Parti’de, her seçim biter ertesi gün diğer şeçimin çalışmaları başlar. 24 haziran şeçimlerinin ardından hemen o hafta hem ilçe başkanalarımızla hem belediye başkanlarımızla toplantılar yaparak şeçim değerlendirmeleriyle ilgili çalışmlarına başlamalarını istedik. Danışma meclisi toplantılarımızı gerçekleştirdik. Milletvekillerizle bir araya gelerek şeçim değerlendirmelerimizi yaptık. Biz seçim öncesi bir strateji belirleyerek çalışmalara başlıyoruz. Elhamdülillah hem milletvekilerimizle hem teşkilatımızla hem de basınla olan iyi kordinasyonumuzla hiçbir sıkıntıya hiçbir kötü olaya maruz kalmadan çok güzel bir şeçim kampanyası yürüttük. Samsun içinde güzel bir şeçim kampanyası oldu. Herhangi bir kavga gürültü olmadı.”

“Tabii sonuçları itibariyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı şeçimi ile milletvekilliği şeçimleri aynı anda oldu. İlk defa bir parti başkanı cumhurbaşkanı olarak ayrı seçildi, partisi ayrı seçildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde önceki mseçimlere görew daha yüksek oy almamız bizi çok memnun ettti. Ancak milletvekilliği şeçimlerinde oy oranımızda düşüş olduğu için tabiki üzüntülüyüz. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği şeçimlerini il başkanlığı olarak ilçe ilçe mahalle mahalle sandık sandık değerlendiriyoruz. Geçmişte yaptığımız tüm şeçimleri değerlendirerek oradaki oy dalgalanışının sebebini teşkilatımız olarak değerlendiriyoruz. Milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız da kendileri açısından değerlendiriyor. Yaz ayı olduğu için halkın tatil durumu da dikkata alınarak çalışmalarımızı da biraz evrak üzerinde içe kapalı olarak değerlendirme çalışmalarımızı yaptık. Şimdi önümüzde büyük kongre var kongreden sonra Kurban Bayramı ve eylül ayının başında saha çalışmalarına başlayacağız.”

“Başkan Karaduman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel şeçim özellikleri de dikkate alınarak bizim partimizin de bir geleneği olan sandık esaslı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Buaradaki çalışma modelimiz öncelikle her sandıktaki üyelerimizin ziyaretiyle başlayan daha sonrada o üyelerimizin de katılımıyla o sandık bölgesinde, o mahallede ne kadar şeçmen varsa oy verme durumları ile iigili tespitlerle başlayacağız. Ona göre planlarımızı ve stratejimizi belirleyeceğiz.
O mahallede o sokakta ne şekilde çalışma yapmamız gerektiği hangi mahalleye hangi vekilimizin gitmesi gerektiğinin stratejisini belirleyerek yolumuza devam edeceğiz. Tabi bunu eylül ayının başından itibaren sahalara inerek yapacağız.”

“Fakat bu şeçinmden sonra hiç çalışmadığımız gibi algılanmasın. Bizim her birimimizin her ay asgari düzeyde yapması gereken çalışmalar ve toplantılar var. İl, ilçe, mahalle, sandık bu teşkilat yapımızı ciddi bir koordinasyon ,içersinde yürütüyoruz. İlden ilçeye ilçeden mahalleye mahalleden de sandığa uzanan bir koordinasyon yapımız var. Birbirini denetleyen bir yapıya sahibiz. Şu an 205 bin üyemiz var, 960 bin civarında da şeçmen var. Samsun’daki tüm şeçmenin 4’te 1’i üyemiz. Ak Parti olarak tüm şeçmene ulaşamama gibi sıkıntımız yok. Biz teşkilat olarak üzerimize düşeni böyle yapacağız.”

“Belediye başkanlarımız elbette kendi çalışmalarını biraz daha şeçime yönelik yapıyorlar. Bir eksiklikleri varsa o eksiklikler doğrultusunda çalışmalarını yaparak şeçime doğru bir yürüyüş içerisinde olacağız. Milletvekillerimizle kongre öncesinde il danışma meclisi toplantılarında buluşmalarımız oldu. Milletvekilleri ile yapacağımız görüşmeler şehrin sorunlarının ortak akıl ile çözülmesine yönelik başlıkları belirleyerek onlar üzerine çalışmaları yürütmek şeklinde olacak. 18 Ağustos’ta genel merkezimizin büyük kongresi var. Kongre tamamlandıktan sonra genel merkezimizin de çalışma takvimi ve stratejileriyle beraber bizim de kendi ürettiğimiz çalışma yöntemlerimizle hızlı şekilde sahaya ineceğiz.”

“Beklentimiz çalışmaya yönelik değişimin olacağı. Sizlerde görüyorsunuz yeni bir düzen var. 100 yıllık yönetim şekli değişti. Onun ilk temsilcisi olarak Cumhurbaşkanımız şeçildi ve hızlı bir şekilde Bakanlar Kurulu’nu açıkladı. 100 günlük icraatlarıyla ilgili çalışmalarınıda açıkladılar. Bundan sonra vatandaşlarımız için takibini yapacaklardır. bizlerde yapacağız.”

SORUNLARIMIZI CUMHURBAŞKANIMIZA İLETTİK
“Cumhurbaşkanımızın Samsun’a miting için geldiğinde Samsun’da tüm teşkilatlarımızında aktardığı istekler ve sorunlar vardı. Onları Cumhurbaşkanımıza ilettik. Mitingde de bazılarından çözülmesi yönünde bahsetti. Bunların takiplerini yapacağız. Bize gelen talepler, şikayetler, bizim gördüğümüz eksikler neticesinde bizim teşkilat olarak eksiklerimizin varsa onlarında tamamlanması gideceğiz. Seçim sonuçlarının alınmasıyla ilgili bir kaç arkadaşımız takip etti.
Partimiz ciddi bir çalışma içerisisnde. Ben 6 yıldır daha önceki görevlerim nedeniyle de hep bu sürecin içinde oldum. Çok etkili bir sonuç alma sisteminde çalışıyoruz. Bunu bu dönemde biraz daha erkenden çalışmaya başlayacağız.”

“Sandıklardaki çalışmalarımız genelde seçim takvimi açıklandıktan sonra yapılırdı. Ancak biz bunu normal şeçim çalışmaları gibi hangi okulda okul sorumlumuz kim olacaksa onları ekim ayının başında tamamlamış olacağız. Onlarda sandık bölgesindeki arkadaşlarla seçime kadar, şeçim günü ne yapacaklarsa onu 3-4 ay önceden çalışmaya başlayacaklar. Artık hiçbir şeyi kendi açımızdan insanların oy verip vermemesini, onları ikna etmeye çalışacağız elbette ama ikna edip edememe konusunun dışında şeçim günü bizizm ihmalimizden kaynaklanan geçersiz oy, oy kaybı üyemizin sandığa gelmemesi gibi nedenlerin tamamını ortadan kaldıracak bir çalışma yapacağız.”

“Bu şeçimde geçersiz oylar oldukça fazlaydı. Nedenlerini araştırdığımızda belki çift pusula tek sandıktan dolayı insanlar bazılarını karıştırmış bazılarını verememiş bazıları da bilinçli olarak bazılarını vermiş bazılarını verememiş. Bir çok nedeni var. Geçersiz oyların münkün olduğu kadar azalması, hem kendi seçmenimizin oy kaybının azalması yönünde raporlarımızı tuttuk ve genel merkezimize ilettik. Bunlarla ilgili çalışmalarımızıda yürüteceğiz.”

“AK Parti olarak sadece şeçim dönemlerinde çalışan bir parti değiliz. Her an her gün neredeyse tam gün mesaiyle çalışan yönetim kurulu arkadaşlarımız var, başkanlarımız var ilçe başkanlarımız var. Gerçekten çok ciddi bir gönüllü topluluğuyuz. Her alanda sorumluluk sahibi olduğumuzu hissediyoruz düşünüyoruz. Zaten böyle bir sorumlulukta var. Sizlerde biliyorsunuz herkez her derdiyle igili muhakkak bir siyasiye ulaşma isteğiyle hareket ediyor. Bizlerde gelen taleplerle ilgilenmeye çalışıyoruz. Onların sıkıntılarını dertlerini gidermeye çalışıyoruz.”

“Samsun’un yerel sorunlarıyla da ilgili nmuhatablarıyla koordinasyon içerisinde sorunların çözümüyle ilgili adımlar atmaya başladık. Yarın ekonomik koordinasyon toplantısıs olacak. Samsun’daki önemli sorunlardan biri istihdam. Bunun çözülmesiyle ilgili organize sanayi bölgelerinin belki arttırılması belki yeni alanlar üretilmesiyle alakalı ilgili kuruluşlar toplantıyı gerçekleştirecekler. Bizde milletvekillerimizle birlikte değerlendirmeleri yaparak Ankara’da yapılması gereken çalışmaları yürüteceğiz.”

“Yerel seçimlerde ittifak ile ilgili şunu söyleyebilrim. İttifak kararı YSK’nın seçim kanununa yerleşen bir karardı. Sadece 24 Haziran seçimlerine yönelik ittifak kararı vardı. İki partininin tek bir cumhurbaşkanı adayı olduğu için ona yönelik ittifak söz konusuydu. Yeni bir ittifak olacaksa da bununla ilgili yeni kararın alınması gerekli. Şu an partimizde konuşulan böyle bir şey yok.”

ERKEN SEÇİM VE YEREL SEÇİMLER
“Biz yaptığımız tüm toplantılarda Cumhurbaşkanımız ve parti sözcümüzün, partimizizn söylediği 2019 yılının mart ayında yerel seçimlerin yapılacağı yönünde. Önümüzde böyle bir şey olabilir mi olmaz mı? Bu sadce partimizin alacağı kararla olmayacaktır.Her yerel seçime göre bir kriter yok. Partimizin hem milletvekilliği hem il başkanlığı hem de belediye başkanlığı için belirli kriterleri elbette var. Doğruluk, dürüstlük, mütevazi, tevazu sahibi, işinin ehli olmak gibi genel kriterlerin tamamı biz de var. Yerel seçimlerde de muhtemelen bu kriterlere göre hareket edeceklerdir. Ancak değerlendirmeler, çalışmalar tanılırlık bilinirlik bunlarda önemli. Değerlendirme yapılırken belediye başkanlarımızın tabiki ayrı değerlendirmeleri lazım. Diğer aday adaylarınında ayrı değerlendirilmesi lazım. Tabi dezavantajlar ve avantajlar var. Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Geldi bey geldi. 3-4 yıldır bu görevi yürütüyorlar. Çeşitli zamanlarda da burada araştırmalar yaptıklarını söylediler.”

“Başkanlığımdan önce de biliyorum. Geldiklerinde çeşitli toplantılar yapıyorlar. Büyük kongremiz var. Ondan önce de tüm birim başkanlarının olduğu gibi yerel yönetimlerde kendi çalışmalarını tamamlayıp raporlarını genel merkeze sunmak için bu tür toplantılarını yaptılar. Belediye başkanlarımıza veya diğer arkadaşlarımıza ne sorular sorulduğunu bilmiyorum. Belediye başkanlarımıza siz aday olmazsanız kim aday olsun sorusunun sorulmadığını ya da sorulmaması gerektiğini düşünüyorum. Öyle birşey olmaz. Ya da herkesin aklında belki birileri olmaz. Onlara cevapta verildiğini düşünmüyorum. Fakat bilinen isimler söyleniyor. Ben 2002 yılından beri partideyim. Gözlemledşiğim büyüyklerime sorduğum bir şey vardı. AK Parti olarak sadece aday olan, aday adayı olan veya sadece başvuru yapan insanlardan değerlendirmeleri yapmayacağız.”

“Yaparsak elimizdeki insan unsuru çok az veya istediğimiz nitelikte olmayabilir. Yapılan araştırmalardan ya da kriterlerdeki değerlenmdirmelerden başkaları çıkacak belki. Cumhurbaşkanımız bakanlar kurulunu açıklarken son günlere kadar bir sürü isism üzerinde konuşuldu. Ancask başkan isismler de açıkllandı. Ben yerel seçi,mlerde de böyle birşey oalacağını düşünüyorum. İşini iyi yapan herkes bakan olabilir. Onun için çok siyasi bir geçmişe, br yerden milletvekili olmaya hiç gerek yok. Çok iyi bir bürokrat ve işadam olup bakan olabilirsiniz. Önemli olan işinizi iyi yapıp yapamadığınız. Bu görevler verildiğinde de başarılı olup olomadığınıuz önemli. yerel seçim diğerlerinden farklı. İnsana dokunan en önemli yer.”

“Teşkilat olarak mahalle başkanlarımıza diyorum ki mahallede en önemli insan benim için sizsiniz. Gerçekten teşkilat yapısı içerisinde benim için en önemli mahalle başkanı. Ben insana daha az dokunuyorum. Ancak mahalle başkanına diyorum ki sen sandık bölgende kaç sandık varsa tüm seçmenlerle iletişim kurman gerekiyor diyorum. Ben daha az insanla iletişim kuruyorum. Belediye başkanlarımızda ona oy veren vermeyen herkesin belediye başkanı. Dolayısıyla o ayrımı zaten yapamaz. Dolayısıyla herkesle iletişim içerisinde olması gerekiyor. Belki onun belediye başkanının aday olduğu partiye oy vermeyen insandan da oy alıyor. Veya kendi partisisnden ona oy vermeyenlerde olabiliyor. Dolayısıyla herkese olması gereken düzeyde ilişkiyi kurmak zorunda belediye başkanımız. Nice tecrübeler geçirdi hem ülkemiz hem şehrimiz hem partimiz. Ne kadar çok yatırım yapsanızda insana dokunmadığınızda seçimi kaybedebiliyorsunuz. Sadece insana dokunduğunuzda hiçbir şey yapmadığınızda da seçimi kaybediyorsununz. Dolayısıyla bunu iyi dengelemek ve ona göre çalışmak lazım.”

“Basında çıkan şu isimler değişecek şeklinde bilgiler doğru değil. Daha önce hem bizim yönetimlerimiz hem de milletvekili listeleri açısından genel bir değişim olacağını söylemiştim. Fakat bu bazı illerde olup bazı illerde olmayacağını da söylemiştim. Genel olarak yüzde 40 ortalamada bir değişiklik olmuş. Bu yüzde 50’de olabilir, yüzde 40’ta da kalabilir. Biz de tamamı olabilir, tamamen değişebilir, hiç değişmeyebilir. Listelerde gördünüz bazı illerde hiç değişiklik olmadı bazılarında tamamen oldu. Onların değerlendirmelerini genel merkezimiz yapıyor. Değişiklik yapılan yerlerde oylarımızda artışlar var olmayan yerlerde azalışlar var. Şimdi belediye seçimlerinde de belli değişiklikleri bekliyoruz. Zaten 3 dönem kuralımız var. 3 dönem kuralımızla genel merkez MYKY’a yetki verildi. Ancak bunu çok özel durumlarda kullanacaklarını düşünüyorum. Yani ilçe belediyesinde kullanacaklarını düşünmüyorum. Bu benim düşüncem. Tüm değerlendirmeleri genel merkezimiz yapacak.”

“Elbette çok güçlü olduğumuz yerler var. Hiçbir zaman hangi aday olursa olsun kimi koyarsak koyalım kazanacağımız yerler var. Daha riskli olan böllgelerimizde var. En yukarıdan aşağıya doğru bölgelerimiz var. Değerlendirmeler yapılırken böyle yapıyoruz. Hiç riski olmayan yerlerle ilgili belediye başkanımızı değerlendirirken de farklı değerlendirilecek riskli olan yerlerde de farklı değerlendirilecek. Genel merkezimizin belli bir tavrı yok. Sanıyorum kongreden sonra yeni görev alacaklar veya mevcut yerel yönetimler başkanlığında çok hızlı bir çalışma yapılarak aday adaylık ve adaylık sürecini erken bitirerek çalışmalara o yönde hız vereceklerini düşünüyorum. Ben de belli oranda değişiklik bekliyorum açıkçası.”

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın il başkanları toplantısısnda bahsettiği husu geçmişte de sürekli söylediği söz ya da kendisisninde uyguladığı yöntemdi. Bir çok belediye başkanımız zaman zaman bunları zaten yapıyorlar. Bazı belediye başkanlarımzıızn iletişim yönü çok güçlü icraat yönü zayıf olabiliyor. Bazı belediye başkanlarımızın icraat yönü güçlü iletişim yönü çok zayıf olabiliyor. Bunun dengesini kurarak gitmeleri gerekiyor. yerel seçimlere 6-7 aylık süreç kaldı. Belediye başkanlarımızızbn yapması gereken yeni büyük projeler değil daha çok halkla iç içe olacağı çalışmalara yönerlmeli. Biraqz önce bahsettiğim gibi bizlerinde sizlerinde vatandaş olarak eleştirdiğimiz hangi konular varsa muhakkak onlarda bunları biliyorlar. Bizlerde iletiyoruz. Söylenen eleştirileri dikkate alarak onlara yönelik çalışmalar yapnaları gerekiyor. Mesela daha çok yaya yürümeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece benim önerim. Herkesin farklı uygulamalArı olabilir.”

“Gönül belediyecliği ile alakalı hepimizin farklı özellikleri far. Farklı iletişim seviyelerimiz var. Kimisi çok candan ilişki kurabilir kimisi resmi kurabilir. Kimisi hemen elini omuzuna atabilir kimisi elini uzatır kimisi de sarılır. Bunları her türlü gördük seçimlerin tamamında. Hangi düzeyde olursa olsun sokaklarda kendi belediyesinin sınırları içersindeki tüm mahallerde görünmeleri halkla oturup konuşmaları gerekiyor. Bazı belediyemiz de sokak sokak iftarlar verildi. Halkla buluştıular. Belki yakın temas olmamış olabilir. Bunları kendileri çok iy biliyorlar. Çok tecrübeli belediye başkanlarımız da var. Önümüzdeki 6 aylık süreçte varsa eksiklikleri tamamlayabileceklerini düşünüyorum. Tamamlayabilirler. Biraz daha yapmış oldukları yatırımları onları biraz yavaşlatarak veya rutin çalışmalara indirgeyerek daha çok halkla iç içe gönül gönüle oalcaklardır.”

“Genel olarak başladılar. Düzenli çalışan bnir belediye başkanlarının analetik oalrak ne yaptığını ortaya koysalar inanın bu eleştiriyi yapan insanlarla görüşmüşlerdir. Ben belediye başkanlarımız sahada değil asla demiyorum. Daja fazla olan yok zaten. Her gün her yerde var belediye başkanlarımız. Genel seçimde dahi her yerdeydiler. Yerinde bulamıyoruz diyorlar. Niye çünkü çalışıyorlar. O nedenlke ben bir eksiklilk oalrak düşünmüyorum fakat bize hiç gelmiyorsunuz diyorlar. Mesela esnaf ziyareti en az iki kere gidilmiş, uğramışız. Belki gittiğimizde o vatandaşi oarada yoktu fakat en az iki kere gitmişiz. O yüzden bir kayıtlı çalışma yapsalardı gitmedikleri yer yok bence. Çünkü beş yıl az zaman değil.

MİLLETVEKİLİ LİSTEMİZ ÇOK GÜÇLÜ
“Bana da tepki olabilir, Belediye başkanına da olabilir. Tek başına milletvekili listesine tepkiden dolayı oylarımız düştü değerlendirmesi doğru olmaz. Ben il başkanı olarak profesyonel çalışıyorum. BVuna rağmen bana ulkaşamayan insanlar var mı var. Gelipte sorununu anlatıp çözemediğimiz insanlar var mı var. Milletvekillerimizde aynılarını söylüyorlar. Kardeşimiz geldi benden birşey istedi yapamadım AK partiye oy vermicem dedi. Banada bunu yapmış olabilir. Millervekilleri iş yapacak olan kim varsa onların tamamı eleştrildi. Bizim diğer illere göre çok güçlü milletvekili listemiz var. O kadar büyük tecrübelerin birleştiği liste. Bu güçlü listenin yerine başka 9 kişiyi yazsak AK Parti’nin oyları acaba artarmaydı. Önemli güçlü listemiz vardı. 7. 8. sıradaki kardeşlerimizde çok ciddi çalışmalar yaptılar. Çok büyük takdir topladılar. Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun için çok önemli bir değer. İnsanlar ne kadar güzel Samsun oldu diyorlar. Fuat bey yıllarca teşkilatta ciddi tecrübeleri olmuş bizlerinde yetişmesine sebep olmuş milletvekilliği yapmış Samsun’un neredeyde her tarafını bilen milletvekilimiz. Bakanımız ve genel başkan yardımcımız. Gerçekten çok güçlü bir listemiz vardı. Ben onlarla olmaktan çok memnundum, hala daha çok memnunum.”

TEDES KONUSUNDA AÇIKLAMALR
“Bu konuda hem milletvekillerimiz belediye başkanımız açıklama yaptı. Genel bir prensip olarak devletin vatandaşını cezalandırmaması gerektiğini düşünüyorum. Geçmişte radarlarla ilgili Yargıtay kararında devlet vatandaşına tuzak kuranaz cezalandıramaz cümlesi kuruldu. Radarların bir kısmı dikkat ederseniz tuzak gibidir. Görmessiniz görünmez yerlerdedir veya buradaki amaç nedir kaza ihtimali tehlikesinin çok olduğu yerlerde bunu önlemek amacıyla tedbir alırsınız bunu da herkes bilir. Henen hızlıca cezaya dönüşmesinin gerekli olmadığını düşünüyorum.”

PAZAR GÜNÜ ATAKUM’DA YAŞANAN TRAFİK SORUNU
“Geçtiğimiz hafta il dışındaydım. Pazar günü Samsun’da yaşanan sıkıntı vardı. Arayanlar çok oldu. Belki irtibatsızlıktan kaynaklanan sorunlar oldu. İnşallah bundan sonra böyle yoğun büyük sorunlarla karşılaşmamayı umuyoruz. ”

Başkan Karaduman, Parkomat konusunda karşılaşılan sorunlarla ilgili basın mensuplarının soruları üzerine konuyla yakından ilgileneceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber