ATO Başkanı baran, “Küpümdeki Sır metafor- Türkiye Yüzyılında kreatif Endüstriler Konferansı”na katıldı

ATO Başkanı baran, “Küpümdeki Sır metafor- Türkiye Yüzyılında kreatif Endüstriler Konferansı”na katıldı
31.10.2023
A+
A-

ATO Başkanı baran, “Küpümdeki Sır metafor- Türkiye Yüzyılında kreatif Endüstriler Konferansı”na katıldı

30 Ekim 2023- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin ihracattaki başarısını katma değerli üretim ile artırabileceğini belirterek, “Reklamcılıktan mimariye, edebiyattan grafik ve endüstriyel tasarıma, dijital oyundan, fotoğrafa kadar geniş yelpazeye yayılan kreatif endüstriler ekonomiyi geliştirmenin, yeni istihdam alanları oluşturmanın, ihracatı artırmanın anahtarı durumunda” dedi.

ATO Baskani Gursel Baran

İngiltere Hükümeti Kreatif Endüstriler Elçisi John Newbigin’in konuşmacı olduğu “Küpümdeki Sır Metafor-Türkiye Yüzyılında Kreatif Endüstriler Konferansı” Ankara Ticaret Odası’nın desteğiyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yapıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı konferans öncesinde, müze bahçesinde Cumhuriyet’in 100. yılı için bir resepsiyon düzenlendi. ATO Başkanı Baran, resepsiyonda yaptığı konuşmada,  kreatif endüstrilerin Türkiye ve dünyada sürekli gelişen en önemli alanlardan birisi olduğunu dile getirdi. Ankara Ticaret Odası olarak konunun öneminin farkında olduklarını kaydeden Baran, bunun için ATO Meclisi bünyesinde “Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu”nu kurduklarını ve komisyonun çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Ankara Ticaret Odası olarak kısa bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret ettiklerini belirten Baran, “Sayın Meclis Başkanımıza konuyla ilgili bir dosya sunarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de kreatif endüstriler alanında bir komisyon kurulması gerektiğini, bu konunun önemini ve ülke menfaatlerini gerektiren bir durum olarak bunun Meclisimiz’de de temsil edilmesi gerektiğini söyledik. Sayın Meclis Başkanımız da konuya sıcak baktı” diye konuştu.

Yüksek katma değerli üretimin ve ihracatın yolunun kreatif endüstrilerden geçtiğine dikkat çeken Baran, “Kreatif endüstriler hızlı gelişen ve büyüyen önemli bir alan. Geldiğimiz noktada ihracattaki başarılarımızı ancak katma değerli üretim ile artırabiliriz. Reklamcılıktan mimariye, edebiyattan grafik ve endüstriyel tasarıma, dijital oyundan, fotoğrafa kadar geniş yelpazeye yayılan kreatif endüstriler ekonomiyi geliştirmenin, yeni istihdam alanları oluşturmanın, ihracatı artırmanın anahtarı durumunda” dedi.

Resepsiyonda, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu da birer konuşma yaptı.

“Yaratıcılık devam etmediği sürece ekonomi de direnemeyecek”

Resepsiyonun ardından, İngiltere Hükümeti Kreatif Endüstriler Elçisi John Newbigin’in Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir moderatörlüğünde gerçekleşen konferansı öncesi ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da bir konuşma yaptı.

Yılmaz, konuşmasında, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde yer alan eserlerin üretildiği tarihlerden örnek vererek, “Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı dönemine ait eserler, Selçuklu, Osmanlı’dan kalan eserler kreatif endüstrilerin ilk örnekleri, Anadolumuzun kadim kültürü kreatif endüstrilere sonsuz ilham kaynağı olacak zenginlikte.  Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara işte bu kültür hazinesinin üzerinde…100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin aziz bayrağı da bu kültür ve birikimin üzerinde dalgalanıyor” dedi.

Yaratıcı fikirlerin dünyadaki en büyük güç olduğunu ve dünyaya ancak bu güçle hâkim olunabileceğine dikkat çeken Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için yaratımlara ihtiyacımız var. Nerede olursa olsunlar, hangi dilde konuşursa konuşsunlar, el ele gitsinler. Birlikte oturalım, düşünelim, birlikte yaratalım. Biz burada Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde medeniyet adına sesleniyoruz herkese. Onun medeniyeti neye benzeyecek? Burada Ankara’da bizim ve onun medeniyetini, tasavvur ve tefekkürlerini konuşalım. Nerede veya kim olursan yaratıcılığın adına bu senin için bir davet. Yaratıcılığımız devam etmediği sürece bilimin, teknolojinin, ticaretin, ekonominin direnemeyeceğini biliyoruz. Fikrimiz, fikri mülkiyetimiz, markamız, patentimiz korunmadığı sürece bunu geliştirmek için ne heyecan, ne azim, ne de umudumuz olamaz. Oysa trilyon dolarlık ekonomide yer almanın teminatı hakkınızın, fikrinizin, adınızın, emeğinizin korunması, desteklenmesi ve sürdürülmesiyle mümkün. Yasalarla, mevzuatlarla korunmayan, özen gösterilmeyen fikirler, fikri mülkiyetler elimizden kayıp gitmekte. Hafızalarımızdan silinmekte”.

BHA HABER ICI 46 2

“Kreatif sektörler çok hızlı istihdam yaratmaya devam ediyor”

Prof. Dr. Yavuz Demir moderatörlüğünde konuşan İngiltere Hükümeti Kreatif Endüstriler Elçisi John Newbigin, tüm dünyada kreatif endüstrilerin yükselişinin başladığını belirterek, “Kreatif ekonominin faydalarından biri istihdam yaratması. Hükümetlerin bu konuyla çok ilgilenmesinin bir sebebi de ekonomide inovasyonu tetiklemesi” dedi.

Tüm dünyada kreatif endüstrilerin yükselişinin başladığını söyleyen Newbigin, dünyada daha fazla kişinin artık daha iyi gelire ve eğitime erişebildiğini ve ilgi çekici kültürel faaliyetlere daha çok katılabildiğini kaydetti.

BHA HABER ICI 47 2

Kültürel faaliyetler piyasası arttıkça, endüstri etkisinin de arttığına ve ekonomide temel sektörlerden birisi haline geldiğine işaret eden Newbigin, “Birçok yerel makam, kreatif ekonomiler konusunda aktif bir politika geliştirmek istiyor ama bunu nasıl başlatacağını bilmiyor. Uygulayıcılar, dijital medya ve yapay zekâ işin içine giriyor ancak şehir yetkilileri bunu tam olarak bilmediği için bu konuda program geliştirme ihtiyacı hissedildi. Kreatif ekonomiler konusunda geliştirilen bu programa, 55 şehirden başvuru aldık” diye konuştu.

Hükümetlerin de konuyla ilgilendiğine dikkati çeken Newbigin, “Birleşik Krallık’ta kreatif ekonominin etkisini ölçmeye başladığımızda fark ettik ki kreatif sektör Birleşik Krallık ekonomisinin kalanından 2 kat hatta 3 kat fazla ve hızlı şekilde istihdam üretiyor. Kreatif ekonominin faydalarından biri istihdam yaratması. Kreatif endüstrinin etkisine baktığımızda daha emek yoğun olduğunu, insana, duygusal zekâya ve sosyal hassasiyete bağlı olduğunu görüyoruz. Yapay zeka hayatımızı halihazırda değiştirmeye başladı ama yine de kreatif sektörler çok hızlı istihdam yaratmaya devam ediyor. Hükümetlerin bu konuyla çok ilgilenmesinin bir sebebi de ekonomide inovasyonu tetiklemesi” dedi.

BHA HABER ICI 48 2

Kreatif ekonominin gelecek açısından anahtar olduğunu vurgulayan Newbigin, yerel makamların kümeleri yatırım yapması için teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Newbigin, Londra’da bu alanda kreatif fon oluşturduklarını ve fon sayesinde kümeleri korumaya çalıştıklarını ve uzun vadede sürdürülebilirliklerini sağlamayı hedeflediklerini anlattı. Hükümetle endüstri arasında iyi bir ilişki kurmaya çalışmanın yaklaşık 25 yıl sürdüğüne dikkati çeken Newbigin, finansman, beceriler ve fikri mülkiyet hakları yönetiminin önemli olacağını ve her ülkenin kendi politikasını geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Newbigin, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yapay zekâ sunucu

Konferans, yerli bir yazılım firması tarafından geliştirilen CR isimli bir yapay zekâ sunucu ile birlikte sunuldu.

Kadın görünümlü ve sesli CR, sunumlarına yorumlarını da dâhil etti.

Programa ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Meclis Divan Katibi Ayşe Nilay Çelik, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Halil İlik, Naki Demir, Yasin Özyolu ile çok sayıda ATO Meclis ve Komite Üyesi de katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.