ANGİKAD projesiyle deprem bölgesindeki kadın girişimciler desteklenecek

ANGİKAD projesiyle deprem bölgesindeki kadın girişimciler desteklenecek
05.03.2024
23
A+
A-

Programa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Şahin, Ankara Valisi Vasip Şahin, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Türköz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ANGİKAD Başkanı Gözde Diker ve sektör temsilcileri katılım sağladı. AHBAP Derneği Başkanı Haluk Levent de toplantıya çevrim içi katıldı.

ankara6

ANGİKAD Başkanı Gözde Diker, derneğin, 2007 yılından beri iş dünyasında kadınların ekonomik, hukuksal ve sosyal haklarını güçlendirme, geliştirme, eşit fırsatlar yaratma yolunda önemli bir misyon üstlendiğini söyledi. Diker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu projede, deprem bölgesindeki girişimci kadınlarımızın yeni bir başlangıç yapmaları ve yeniden güçlenmeleri amacıyla yola çıktık. Bu yıl Hatay, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de kadın girişimcilere yönelik bir destek programı yürüteceğiz. Temel amacımız, kadınların sürdürülebilir işletmeler kurmasını teşvik etmek, bu bölgelerde kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi ve kadın istihdamının artırılması. Bu doğrultuda kadınlarımıza iş kurma süreçlerine yönelik eğitim ve mentörlük hizmetleri vereceğiz, ayrıca iş ağlarını geliştirecek destekler sağlayacağız.”

Halil İbrahim Yılmaz: Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi güçlendirilmeli

Toplantıda konuşan Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ANGİKAD’ın kadın girişimciliğini destekleyen, değerli ve etkili projelere imza atan önemli bir vakıf olarak, sivil toplumun gücünü ve etkisini temsil ettiğini vurguladı.

ANGİKAD’ın, sadece kadın girişimcileri desteklemekle kalmayıp aynı zamanda kadın hakları, iş dünyasındaki eşitlik ve hukuki adalet konularında da çağdaş çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Yılmaz, bu durumun kent için umut verici bir gelişme olduğunu söyledi.

ankara3

Girişim Sermayesi yatırımları, küresel ölçekte 2015’ten bu yana en düşük seviyesine inerek yaklaşık 160 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Yılmaz, “Amerika’da girişim sermayesi yatırımları 67 milyar dolar (2023) ile son 6 yılın dibinde. Geçen yıl ABD’de start-upların yarattığı değer, 2021’deki zirve noktası olan 797 milyar dolara kıyasla yalnızca 61,5 milyar dolardı. Girişimciliğin küresel düzeyde baskı altında olduğu günlerden geçiyoruz. Yine de Bir sonraki milyar dolarlık şirketlerin bu potada inşa edildiğini unutmayalım. Küresel trendlerin aksine 2023 yılında Türkiye’de girişimcilik faaliyetlerinde yıllık artış gözlemiştir. (2023 Girişim sermayesinin %75’i yabancı, %25’i yerli.) Türkiye’nin koşulları göz önüne alındığında, girişimcilik konusundaki gelişmeleri ve ANGİKAD gibi vakıfların bu alandaki faaliyetlerini değerlendirmek önemlidir.  Türkiye, son yıllarda kadın girişimciliği konusunda önemli adımlar atmış ve bu alanda farkındalığı artırmıştır.  Ancak, hala yapılacak çok iş bulunmaktadır. Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi güçlendirilmeli, kadın girişimcilere yönelik destek programları genişletilmeli ve eşitsizlikle mücadele edilmelidir. Sivil toplum olarak kadın girişimciliğini artırma ve destekleme konularında erişilebilir hedefler koyabiliriz”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da söz konusu projenin, deprem bölgesindeki kadınların hayata yeniden ve çok daha güçlü başlaması bakımından kıymetli olduğunu belirtti.

ankara5

Ankara Valisi Vasip Şahin de 6 Şubat’ta yaşanan acıların dindirilmesi ve bölgede hayatın yeniden devam ettirilmesi için ciddi çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

ankara2

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün de Bakanlık olarak kadınların ürettiği orijinal projeleri hayata geçirmek için gayret sarf ettiklerine işaret ederek, “Ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ve büyüme süreçlerinde kadının büyük bir rol aldığının farkındayız. Güçlü bir Türkiye için kadınlarımızın çok yönlü bakış açısına ihtiyacımız var.” dedi.

Proje neyi kapsıyor?

Projeyle, Hatay, Osmaniye, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta yeni iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen kadın girişimciler ile kadın istihdam oranı en az yüzde 50 olan erkek girişimcilerin işletmelerinin desteklenmesi hedefleniyor.

ankara1

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber