64 yıllık tarih ve engelli sporunun gelişimi

64 yıllık tarih ve engelli sporunun gelişimi
24.08.2024
6
A+
A-

BHA SPOR SERVİSİ

Fransa’nın başkenti Paris, 28 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 17. Paralimpik Yaz Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Engelli sporcular için düzenlenen bu büyük organizasyonun tarihi, 64 yıl önceye dayanıyor ve engellilere yönelik spor etkinliklerinin temelleri ise 136 yıl öncesine uzanıyor.

Engelli sporunun kökenleri ve Paralimpik Oyunların doğuşu

Engellilere yönelik bilinen ilk spor kulübü, 1888 yılında Almanya’nın Berlin şehrinde kuruldu. Ancak bu kulüpler, 2. Dünya Savaşı’na kadar büyük bir etki yaratmadı. Savaş sonrası, 1944 yılında İngiltere’de Dr. Ludwig Guttmann’ın liderliğinde engelli sporculara yönelik çalışmalar hız kazandı. Stoke Mandeville Hastanesi’nde omurilik yaralanmaları için açılan rehabilitasyon merkezi, zamanla rekabetçi sporun doğduğu bir yer haline geldi. Bu kapsamda, 1948 Londra Olimpiyat Oyunları ile eşzamanlı olarak “1. Stoke Mandeville Tekerlekli Sandalye Oyunları” düzenlendi.

1960 yılında İtalya’nın başkenti Roma, engelli sporcuların olimpiyat sporcuları gibi eşit şartlarda yarışmasına imkan tanıyan ilk Paralimpik Oyunlar’a ev sahipliği yaptı. Bu organizasyona 53 ülkeden 57 sporcu katıldı ve sporcular 8 branşta mücadele etti. Takip eden yıllarda, 1964 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda ilk kez paralimpik bayrak göndere çekildi ve marş çalındı. Paralimpik oyunlar daha sonra sırasıyla Tel Aviv, Heidelberg, Toronto, Arnhem, New York, Seul, Barselona, Atlanta, Sidney, Atina, Pekin, Londra, Rio ve Tokyo’da düzenlendi.

Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunlar: Aynı şehirde buluşma

1988 yılı, dünya spor tarihinin önemli bir dönüm noktası oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) arasında yapılan anlaşma ile olimpiyatlardan hemen sonra aynı şehirde paralimpik oyunlar düzenlenmeye başlandı. Bu anlaşma, engelli sporcuların olimpiyat ruhunu tam anlamıyla yaşamalarını sağladı.

Paris 2024’te Türkiye ve dünya

Paris 2024 Paralimpik Oyunları, Fransa’nın başkentinde düzenlenecek ilk paralimpik oyunlar olacak. Türkiye, bu prestijli organizasyona 94 sporcuyla katılacak. Türkiye’nin yanı sıra, 183 ülkeden 4.400 sporcu 549 madalya için yarışacak. Ayrıca, Mülteci Takımı da bu önemli organizasyonda yer alacak.

Paris 2024, sadece bir spor etkinliği olmanın ötesinde, engelli sporunun 64 yıllık gelişimini ve dünya çapında kazandığı saygınlığı kutlayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber