’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ kutlama mesajları

’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ kutlama mesajları
28.10.2019
A+
A-

Başta Samsun Valisi Osman Kaymak olmak üzere Samsun protokolü ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ dolayısıyla kutlama mesajları yayımladı.

Samsun Valisi Osman Kaymak: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıldönümünü büyük bir gurur ve heyecanla kutluyoruz.
Kurtuluşa giden yolda ilk adım Samsun’dan atılmış, Milli Mücadele Ateşi Samsun’da yakılarak, Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda Anadolu’nun her tarafına alev alev bağımsızlık ateşi olarak yayılmıştır.

Cumhuriyetin ilanı, kurtuluş mücadelesinin Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde askeri ve siyasi alanda zafere ulaşmasının bir neticesidir. Cumhuriyetimizi ayakta tutan tek kuvvet hiç şüphesiz ki milletin kendisidir.

Cumhuriyet, milletimizin tarihindeki en önemli gurur tablolarından biridir. Cumhuriyet; işgalin, yokluğun, yıkılmışlığın ardından yok olmak üzereyken yüce milletimizin köklerinden aldığı güç ve inançla yeniden filizlenmesinin, serpilip ulu bir çınar olmasının başlangıcı olmuştur.

Kurtuluş Savaşı’nda verilen kahramanca mücadelenin ardından ilan edilen Cumhuriyet, milletimiz için yeniden dirilişin simgesidir.

O günlerde ecdadımızın ortaya koyduğu birlik, azim ve kararlılığın bir örneği de milletimizce 15 Temmuz gecesi bir kez daha tüm dünyaya gösterilmiştir. Millet iradesinin yönetime dâhil olduğu önemli bir gün olan 29 Ekim’de Cumhuriyeti her geçen gün ileri taşımanın kıvancını bir kez daha yaşıyoruz.
Yarınların daha güçlü, daha huzurlu Türkiye’sini elbirliğiyle inşa edebilmek için bizlere düşen en önemli görev; daha çok çalışmak ve özellikle birlik ve beraberliğimizi korumaktan geçmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta vatanımızın kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, Cumhuriyetimizin kurulmasında emeği geçen bütün istiklâl kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Samsunlu hemşehrilerimizin ve bütün vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı canı gönülden kutluyorum.”

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz: “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadın, erkek, genç, yaşlı demeden tüm halkımızın kahramanlıkları, fedakarlıkları sonucu 29 Ekim 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimiz, bizler için büyük bir destan ve onur kaynağıdır.
96 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm olumsuz şartlara rağmen Türk Milleti’nin azmi, bağımsızlık kararı, birlik ve beraberliği sayesinde kurulduğu, bizlere emanet olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Türk Milleti’nin kanı, canı ve eşsiz emekleriyle kurulan Cumhuriyetimizi, tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatmak hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. Birlik ve beraberliğimiz devam ettiği müddetçe, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, milletini bölmek ve parçalamak isteyen hainlerin oyunları her zaman boşa çıkacaktır.
Güçlü Türkiye, Cumhuriyet bünyesinde milletiyle dimdik ayaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kolay kurulmadı. Hiç kimse birlik ve beraberliğinizi bozamayacak, ülkemizin güçlenmesini engelleyemeyecektir. Hepimizin şehitlerimize, bu ülke için büyük fedakarlıklarda bulunmuş kahramanlarımıza büyük borçları vardır. Devraldığımız ve şu an taşıdığımız emaneti en iyi şekilde koruyarak, yarınlara daha güçlü bir şekilde ulaştırmamız gerekmektedir. Türkiye üzerinde tarih boyunca çeşitli oyunlar oynanmış ve her seferinde bu oyunlar bozulmuştur. Halkımız sağduyusunu hiç bir zaman kaybetmemiş, vatanı için gerekeni yapmıştır.
Cumhuriyet hepimizin ortak paydasıdır. Bu paydanın özünün ne olduğunu, ne anlama geldiğini nasıl korunması gerektiğini her bir Türk vatandaşı en iyi şekilde bilmektedir. Bu vesileyle, tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor, tüm şehit ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: “Cumhuriyetin ilanı, kurtuluş mücadelesinin askeri ve siyasi alanda zafer ile taçlanmasının bir neticesidir. Cumhuriyetimizi ayakta tutan tek ve yegane kuvvet hiç şüphesiz ki aziz milletin kendisidir. Türk insanını karanlıktan aydınlığa, umutsuzluktan umuda dönüştüren millet iradesinin sembolü Cumhuriyet’tir. Büyük Türk Milleti, Cumhuriyet rejimi ile kazandığı değerleri, toplum hayatımızın vazgeçilmez unsuru olarak benimsemiş, karşılaştığı sorunları Cumhuriyet’e olan bağlılığı sayesinde birlik ve beraberliğinden ödün vermeden aşmayı bilmiş ve çağdaş, demokratik, laik bir dünya devleti olmuştur. ‘Türk Milletinin karakterine en uygun yönetim şekli Cumhuriyet’tir sözü bunu en güzel şekilde anlatmaktadır. Bizler çocuklarımıza yeni nesillere Cumhuriyetin kuruluşuna kadar geçen zorlu süreci, yokluğu, her türlü zor şartlar altında hürriyet ve bağımsızlık için verilen o büyük efsanevi mücadeleyi ve bu mücadele ruhunu anlatmalıyız. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözleriyle emanet ettiği geleceğimizin teminatı yarınlarımızın sahibi çocuklarımız ve gençlerimiz de hiç şüphesiz ki bu mirası ilelebet koruyacak ve muhafaza edeceklerdir. Bu duygu ve düşüncelerimle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, dökülen kanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize en derin şükranlarımı sunuyorum. Milletimizin ve tüm hemşerilerimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum”

Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta: “Cumhuriyetimiz; istiklali uğruna fedakârca çırpınarak, kendisine vurulmak istenen esaret zincirlerini parçalayan,1919’da Samsun’dan başlayan ve 1923’de Ankara’da sonuçlanan var olma azmi ile bağımsız yaşama isteğinin tacı, milli iradenin muhteşem bir eseri ve zulme meydan okuyan kahraman bir neslin emanetidir.

Tarih sahnesinde, birçok kahramanlık göstermiş, devlet olmanın onuruna, millet olmanın haysiyetine sahip olmuş, emperyalist emeller tarafından tarihten silinmeye çalışılan Büyük Türk Milleti, kaderinin ve kardeşliğinin önüne geçmeye, geleceğini ve geçmişini karartmaya teşebbüs eden tüm planları hezimete uğratmış, bedeli ne olursa olsun teslim olmayacağını ispatlamıştır.

Ecdat kanlarıyla sulanmış bu topraklar, bu bayrak, bu devlet ve bu Cumhuriyet hepimizin şeref simgesi, varlık nişanesidir. 96 yıllık Türkiye Cumhuriyetinde hiç kimse yabancı görülmemiş, hiç kimse ötekileştirilmemiş, hiç kimse dışlanmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, tarihte kurulan Türk devletlerinin bir devamı olarak Allah’ın izniyle varlığını sürdürecektir. Bu, sürekli yenilenen, sürekli oluş halinde olan, zengin ve bereketli bir geçmişten, parlak ve tertemiz bir istikbale kanat açan büyük Türk Milletinin son kararıdır.

29 Ekim 1923 zulme meydan okuyanların mükâfatıdır. 29 Ekim 1923 ıstırap dolu yılların, işgalle geçen karanlık dönemlerin, açılmamak üzere kapandığı, Türk Milletinin hiç kimsenin tutsağı olmayacağı, mukadderatına kendisinin hâkim olacağı, geçmişte olduğu gibi gelecekte de tam bağımsız yaşayacağını ilan ettiği gündür.

Türk Milleti tarih sahnesinin en başından itibaren bütün ihtişamıyla varolmuş, tarih sayfalarına yön vermiş bir millettir. Türk Devleti asırlara rağmen yorulmamış aksine medeniyet olarak olgunlaşmış, dinamik ve genç bir devlettir. Her ne kadar tarihin bazı dönemlerinde çıkmaza girmiş olsada, sonunda daima güçlenerek çıkmıştır. Bundan sonra da geçmişte olduğu gibi geleceğe umutla bakan bir millet olacağız. Her ne durumda olursak olacak unutmamız gereken bir nasihat vardır:

“Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!”
Türk Milleti güçlü idaresiyle, dün olduğu gibi bugün de, her türlü zorluğu aşacak kuvvettedir.
Bu çok anlamlı tarihin yıl dönümünde, aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün kurucu kahramanları ve şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyor, hepsine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR: “Cumhuriyetin 96. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz.

Bu büyük ve önemli günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, tüm kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Samsun Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolun ilk durağı olmuş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşları Samsun’da döşenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Havza’da kalmış olduğu günleri ve yapmış olduğu çalışmaları şu sözlerle anlatmıştır:
“Kahraman Havzalılar! sizlerle en acı ve yaslı günlerde tanıştım. Aranızda günlerce kaldım. Bana geçmişin kıymetli anılarını canlandıran şu daire içinde, kıymetli çalışma ve yardımlaşmanızdan çok yararlandım.
Eğer Havzalıların o içten ve sağlam saygı ve sevgileri olmasa ve eğer Havza’nın faydalı ve sağlıklı kaplıcaları sağlık durumum üzerinde iyi bir etki bırakmasaydı, emin olunuz ki, inkılâp için çalışamayacaktım. Bundan dolayıdır ki, Havza’ya ve Havzalılara çok şey borçluyum. Kalbimdeki bu bağlılığımı sonsuza dek saklayacak, sizi hiç unutmayacağım. Saygıdeğer Havzalılar, ilk yeltenişi, ilk cesareti gösteren, ilk teşkilât yapan siz oldunuz. İnkılâp ve cumhuriyet tarihinde, kahraman Havza’nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır.”
Bu nedenle, Samsun kuruluşun ve kurtuluşun şehridir. Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “benim gerçek doğum tarihim 19 Mayıs” diyerek de Samsun’a ve Samsunlulara vermiş olduğu önemi belirtmiştir.
29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Cumhuriyet, Türkiye’nin sadece bir yönetim biçimi olmamıştır. Cumhuriyet, Kurtuluş Savaşı ile esaretten kurtulan Türk Milleti’nin, hürriyet ve istiklal yolunda atmış olduğu en önemli adımlardan birisi olmuştur. Cumhuriyet o dönemde başlatılan çok önemli bir çağdaşlaşma hareketidir. Türk Milleti, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bugünkü aydınlık ve çağdaş geleceğe doğru yürümüştür. Cumhuriyeti, sarsılmaz bir şekilde bugünlere kadar getiren ve ayakta tutan en önemli şey milletimiz ve milletimizin kendisi olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizsinin. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” ve “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir” şeklindeki önemli sözleri, her yaştan Türk insanı tarafından benimsenmiş ve en önemli ödev ve görev olarak kabul edilmiştir.

Türk Milleti, yüklenmiş olduğu bu ödev ve görevden hareketle Cumhuriyeti ilelebet yaşatmaya kararlıdır. Milletimiz, bundan tam 96 yıl önce olduğu gibi bugün de devletin ve rejinin temelini oluşturan “Egemenlik, kayıtsız ve şartsız, milletindir” ilkesine sıkı sıkıya sarılmıştır.

Ayrıca Milletimiz, Anayasamızda yer alan “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir” anlayışının gölgesinde mutlu ve mesut bir şekilde yaşamak istemektedir. Bu bakımdan Cumhuriyet bizleri geleceğe bağlayan en önemli halkadır. Türk Milleti olarak, bu halkanın bir parçası olmaktan her zaman büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Samsunlu hemşehrilerimiz olmak üzere milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bu büyük günde rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum.”

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu: “Bugün, bir ulusu küllerinden yeniden var eden, milletimizin büyük önderi Atatürk’ün “Türk Gençliğine emanet ediyorum” dediği Cumhuriyetimizin 96. yılını büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

İnsanlık tarihin en onurlu özgürlük mücadelelerinden birini vermiş, bu uğurdaki kararlılığını “Ya istiklal, Ya ölüm” diyerek tüm dünyaya ilan etmiş olan milletimizin, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde çıktığı kutsal yolculuğun adıdır Cumhuriyet…

Esarete asla boyun eğmemiş, tarihinden aldığı birikim ve güçle, sonsuza dek özgürce yaşama iradesini ortaya koyan milletimizin, insan onuruna yaraşır bir varoluş mücadelesiyle elde ettiği büyük zaferin adıdır Cumhuriyet!
Bugün, Cumhuriyet’imizin 96. yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu ve onurunu yaşarken, Mustafa Kemal Atatürk ve onun mücadele arkadaşları başta olmak üzere bizlere bu topraklarda özgürce yaşama imkânını sunabilmek için canlarını feda eden şehit ve gazilerimizi ve bütün isimsiz kahramanlarımızı saygı, şükran ve minnetle anıyor; asil milletimizin Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla kutluyorum.”

ADD Samsun Şubesi Dr. Işık ÖZKEFELİ: “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’En büyük eserim’’ dediği ve en büyük bayram ilan ettiği Cumhuriyetimizin 96. Yılı, Tüm Milletimize kutlu olsun.

Gazi Mustafa Kemal 28 Ekim 1923 de ”Beyler yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz” derken Türk Milletine en yakışır yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğunu biliyor ve inanıyordu.

O; 19 Mayıs 1919 da Anadolu’nun dört bir yanında ufak ufak yanan çoban ateşlerini bir yangına dönüştürdüğünde, Tüm mazlum milletlere örnek olacak Kurtuluş ve Kuruluş mücadelesini verirken sadece Milletine güvendi. Sırtını ona yasladı.

O sadece bağımsızlığı tehlikeye girmiş Milletini emperyalist güçlerden kurtaran bir asker olmadı. Bu kurtuluş mücadelesini, Türk Milletinin çağdaş dünya ile bütünleşmesini sağlayan ”Cumhuriyet” rejiminin kurulması ile taçlandıran büyük bir devlet adamı, önder oldu.

Çünkü: Zorlu bir sürecin, uzun bir mücadelenin sonucudur Cumhuriyet.
Emperyalizmin yenilgiye uğratılmasının abidesidir Cumhuriyet.
Milletimizin onuru, uygar dünyanın anahtarıdır Cumhuriyet.
Yok, edilmek istenen bir ulusun, var oluş destanıdır Cumhuriyet.
Türk milletinin her bir ferdinin cesaretidir, inancıdır, kararıdır Cumhuriyet.
Yurttaşlık, özgürlük, eşitlik, hak, hukuk, adalet, demokrasi ve uğruna ölünesi vatandır Cumhuriyet
Gençliktir, delikanlılıktır, cesarettir Cumhuriyet.
Namustur, haysiyettir, nefestir, candır Cumhuriyet.
Emperyalist oyunları bilmek, görmek, anlamak ve bozmaktır Cumhuriyet.
Uyanık olmak, aydın olmak, çevresini aydınlanmaktır Cumhuriyet.
Sarayın, saraylının değil, ulusal egemenliğin adıdır Cumhuriyet.
Şahsın değil, demokrasinin kazancıdır Cumhuriyet.
Sözde değil, özde milli olmaktır Cumhuriyet.
Akıldır, bilimdir, çağdaşlıktır Cumhuriyet.
Kadınla erkeğin el ele koştuğu hedeftir Cumhuriyet.
Çocuklarımızın mutlu yarınlarıdır Cumhuriyet.
Kurtarıcımız ve Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olmaktır Cumhuriyet.
O’nu anlamak, O’nun yolunda yürümek, ödün vermemektir Cumhuriyet.
Sürekli devrimdir, atılımdır, ilerlemektir Cumhuriyet.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet payidar kalacağını” söylerken, gelecek kuşaklara “cumhuriyetin savunulması” görevini de vermişti. Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümümde, onu her zamankinden daha kararlı ve dirençli olarak koruma ve kollama azmi içinde kutluyoruz.

Cumhuriyetin bir fazilet olduğunu bilerek, umudumuzu yitirmeden, Atatürk’ün başlattığı Çağdaş ve aydınlık Türkiye yaratmak ideali yolunda, İlke ve Devrimlerinin Işığında hiç durmadan yürüyeceğimize AND içiyoruz.
Cumhuriyet ve demokrasi düşmanlarına ’Cumhuriyeti kuranların onu korumaya da muktedir’ olduğunu tekrar tekrar hatırlatmalıyız.

Bu duygularla; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle, özlemle anıyor; manevi huzurlarında saygı ile eğiliyoruz. Cumhuriyetimiz nice 96 yıllara erişecektir.
Sonsuza kadar Cumhuriyet… Yaşasın Cumhuriyet”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan: “Cumhurun iradesinin tecessüm etmiş hali olan Cumhuriyet’in İlanı’nın 96. yıldönümünü milletçe gurur, heyecan ve geleceğe dair büyük umutlarla kutluyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da Samsun’dan başlattığı Milli Mücadele’miz Anadolu ruhuyla genişleyerek büyümüş, 1923’te Cumhuriyet’in İlanı ile taçlanmıştır. Sergilediği kahramanlıklarla tarih yazan ecdadımızın bizlere emanet ettiği mirasa sahip çıkarak ay yıldızlı şanlı bayrağımızı daha yukarı taşımak için mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracak adımları kararlılıkla atıyor, ileri demokrasi ve güçlü ekonomi hedefimize adım adım ilerliyoruz.

Milletimiz tarih boyunca karşısına çıkarılan tüm engelleri çelikten iradesi, sarsılmaz inancı ve tükenmez mücadele azmiyle aşmış, nice zaferler kazanmıştır. Böyle asil bir milletin evlatları olarak tarihimizden aldığımız güçle ortaya koyduğumuz 2023 hedeflerimiz, Cumhuriyet’imizi ve ülkemizi daha da ileriye taşımak üzere koyduğumuz bir hedeftir. Bu doğrultuda ortaya koyduğumuz çalışmalarla bugün bölgesinde ve Dünya’da güçlü bir Türkiye var.

Cumhuriyet’i yükseltmek, bu ülkeyi sevmek; yedi yüz seksen bin kilometrekare vatan toprağının her karışına hizmet götürmek, dev proje ve yatırımları 82 milyonun istifadesine sunmak, aydınlık yarınlar için belirlenen hedeflere ulaşmak adına dur durak bilmeden çalışmak demektir. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu bilinçle son 17 yıllık dönemde, sayısız eserle ülkemizi Dünya’nın gıptayla baktığı bir ülke haline getirdik. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun tescillendiği Cumhuriyet’in kazanımlarının korunarak ülkemizin geleceğe taşınması konusunda tarihi adımlar atmaya, milletimizle omuz omuza durmaya devam edeceğiz.

Cumhuriyet; “ya İstiklal ya ölüm” diyen iradenin, her şeyini geride bırakarak cepheye koşan erlerin, cepheye silah ve cephane taşıyan yiğit kadınların, vatan uğruna istiklal aşkına birleşen yüreklerin, yediden yetmişe milletimizin eseridir. Gün, müşterek değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü şekilde kenetlenme günüdür. Biz bir oldukça, “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” ilkelerimiz etrafında birleştikçe ülkemiz geleceğe daha güçlü ulaşacaktır.

Sınırlarımızın güvenliği ve tarih boyunca olduğu gibi insanlığın selameti, mazlumların huzuru için terör örgütleriyle mücadelesini sürdüren tüm kahramanlarımızı, Barış Pınarı Harekâtı ile gönüller fetheden Mehmetçiğimizi yürekten selamlıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Anadolu’nun her bir metrekaresini kanlarıyla sulayan, ilelebet yanacak bağımsızlık ateşimizin kıvılcımlarını tutuşturan kahramanlarımızı ve milletimizin gönlünde ölümsüzleşen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere gazilerimizi saygıyla anıyor, milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.”

Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci: “Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımız bugün, etnik ayrışmayı kabul etmeyen bir millet anlayışını, uluslaşma sürecini ve Laik Cumhuriyeti kararlılıkla sahiplenme, savunma ve koruma günüdür.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” diye ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

Bugünden 29 Ekim 1923’e baktığımızda açıkça görülmektedir ki; Atatürk’ün gelecek nesillere hedef olarak gösterdiği çağdaş, uygar ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimiyle kat ettiğimiz mesafe küçümsenemez. Cumhuriyet, bize her şeyden önce ulus olma, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, –bu konuda bazı aksaklıklar ve zaman zaman birileri tarafından başka yerlere çekme çabaları olsa da- laik ve demokratik anlayıştan taviz vermeden, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemektedir. Buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır. Yeter ki bizler Atatürk’ün bilimsel ve akılcı yolundan ayrılmayalım.

Başta parlamenter demokrasi olmak üzere Cumhuriyetle birlikte elde ettiğimiz kazanımlarımıza sahip çıkalım. Hak ve özgürlüklerimizden asla taviz vermeyelim. Hak ve özgürlüklerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamaları mümkün olmadığını unutmayalım. Bu nedenle, bizlere, gelecek nesillere düşen en önemli görevin; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve devrimlerini koruyup, kollamak olduğu hiçbir zaman aklımızdan çıkmasın.

Büyük Önder Atatürk’ün gösterdiği, “Çağdaş uygarlık düzeyini yakalama” hedefine O’nun belirttiği gibi, “Bilim ve teknolojinin yol göstericiliğinde” ulaşacağımıza bizim Atakumlular ve tüm Samsunlular olarak inancımız tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin 96. kuruluş yıldönümünü kutluyor, Büyük Önder Atatürk ve canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın demokrasi!”

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu: “Kurtuluş’un simge şehri Samsun’la özdeşleşen 19 Mayıs 1919’un 100. sene-i devriyesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle; binlerce yıllık devlet geleneğimizin son fidanı olarak 96 yıl önce doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin bireyleri olarak; her geçen gün köklerine daha sıkı sarılan büyük bir devletin mensubu olmanın haklı kıvancını taşıyoruz.”

“Kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun’da 19 Mayıs 1919’un 100. yılında sene başından bu yana şehrimizde çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, diğer siyasi partilerin genel başkanlarının da katılımlarıyla birlik beraberlik mesajlarının verildiği 19 Mayıs’ın 100. yıl coşkusunu şehrimizde hep birlikte yaşadık. Millet olarak birlik beraberliğmizi tüm dünyaya gösterdik.”

“Bu vesile ile; başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız, bayrağımız, ezanımız ve milletimiz için gözünü kırpmadan şehadete koşan tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yad ediyorum. Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyor, ebediyete irtihal edenlere rahmet diliyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber