2. Uluslararası Ünikap Karadeniz Sempozyumu Samsun’da başladı

2. Uluslararası Ünikap Karadeniz Sempozyumu Samsun’da başladı
29.11.2018
A+
A-

Samsun Valisi Osman Kaymak, 28.11.2018 Çarşamba günü saat 10.00’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Biyoçeşitlilik’ temalı 2. Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu’nun açılış törenine katıldı.

‘Biyoçeşitlilik’ temalı 2. Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu’nun açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından aynı zamanda OMÜ yüksek lisans öğrencileri olan Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından mini konser verildi.

ÜNİDOKAP Sempozyumu Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aysun Gümüş’ün açılış konuşmasının ardından, Türkiye’nin biyoloijk çeşitlilik açısından küçük bir kıta üzerinden yükseldiğine dikkati çeken DOKAP Başkanı Yusuf Mengi, “Anadolu, kendi başına ayrı bir kıta olmamakla birlikte bir kıtanın sahip olabileceği tüm ekosistem ve habitat özelliklerine tek başına sahiptir. Ülkemizin Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi görmesi ayrıca çok değişik iklim ve coğrafi yapıya sahip olması nedeniyle de bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin çeşitliliğe sahip olmasına imkân sağlamıştır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 120 memeli, 413 kuş, 93 sürüngen, 18 kurbağagil, 276 deniz balığı, 192 tatlı su balığı, 60-80 bin böcek türünün bulunduğu ifade ediliyor. Ülkemiz bitki türleri bakımından da oldukça zengindir. Bütün Avrupa kıtasında 12 bin bitki türü bulunmasına karşın ülkemizde 9 bin tür bitki türü bulunmakta ve bu türlerin yüzde 30’u dünyada sadece Türkiye’de bulunmaktadır. Tüm bu yönleriyle Türkiye biyolojik çeşitlilik bakımından bir kıta özelliği göstermektedir.” diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise Karadeniz Bölgesi ve özellikle Samsun’un biyolojik çeşitlilik bakımından son derece şanslı olduğunu ifade ederek, “Orman, çayır, sulak alan, kum, nehir ve deniz ekosistemlerinin tamamını bir arada görebileceğimiz bir coğrafya üzerinde ikamet etmekteyiz. Yaşadığımız şehir ortalama bir saatlik mesafe ile bu ekosistemlerin hepsine ulaşacağımız bir konuma sahiptir.” şeklinde konuştu.

Daha sonra ÜNİDOKAP Dönem Başkanı ve OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, “ÜNİDOKAP diye kurduğumuz bu yapının asıl amacının bölgedeki üniversitelerin güç birliği yaparak öğrenci, öğretim elemanlarının değişimini gerçekleştirmek ve sahip olduğu kendi imkânlarını birlikte kullanma yollarını geliştirerek, var olan değerleri daha yukarıya taşıyabilecek, daha büyük çalışmaları gerçekleştirmeyi mümkün kılmaktır.” dedi.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada, biyolojik çeşitliliğin çevreyle çok yakından ilgili olduğunu dile getiren Valimiz Sayın Osman Kaymak, “ÜNİDOKAP’ın sempozyum konusu olarak biyoçeşitliliği seçmesi çok önemli ve anlamlı. Gerçekten Samsun da bu yönüyle çok zengin bir bölge. Samsun doğası ve çevresiyle tam da bu çalışmalar için en uygun alanı oluşturuyor. İl dışından ve yurt dışından gelen misafirlerimize Kızılırmak Kuş Cenneti, Lâdik Gölü ve Çarşamba’daki sulak alanları mutlaka görmelerini tavsiye ediyorum. Biyolojik çeşitliliğe katkı sağlayan bu ortamların korunması, Samsun, bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli. İnşallah buradan çıkan sonuçları ilgili kurumlar da destekleyecektir.” dedi.

DOKAP’ın bölgemizde çok ciddi çalışmaları olduğunu kaydeden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “DOKAP bölgemizde son beş yıl içerisinde 500 milyon TL’ye yakın yatırım yapıyor. Özellikle tarımsal alandaki bütün projeleri destekliyor, çok ciddi kaynaklar aktarıyor. Bugün bu sempozyum da DOKAP’ın desteğiyle düzenleniyor. Son beş yıl içerisinde ilimizde de tarımsal projelere 50 milyon TL destek verdiler. Bu vesile ile DOKAP Başkanımıza ve çalışanlarına tekrar çok teşekkür ediyoruz. Üniversitelerimizin bu tür çalışmalar yaparak alana katkı sağlamaları, toplumsal sorunlar ve ülkemizin kalkınmasını etkileyecek konuları seçmeleri çok anlamlı.” şeklinde konuştu.

İlk adım şehri Samsun’un Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı şehir olduğunun altını çizen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Samsun vatansever ve milliyetçi insanların yaşadığı bir şehir. Bu şehirde yaşıyor olmak, hizmet etmek bizim için çok anlamlı, onur ve gurur duyuyoruz. Şehrimiz Kızılırmak ve Yeşilırmak olmak üzere 1 milyon 200 bin m2 alanı bulunan iki önemli ovaya sahip. Gerçekten bölgemiz ve Türkiye’nin önemli gıda depolarından birisi. O anlamda sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir gıda güvenliği açısından büyük imkânlara sahip. Bunları gelecek nesillere aktarılabilmesi konusunda bilim dünyasının bize sunduğu raporlar çerçevesinde hareket edilmesi açısından bu sempozyumları çok önemsiyoruz. Buradan çıkacak sonuçlara göre şüphesiz ilgili Bakanlıklar ve kurumlar bunları dikkate alacaktır. Aksi takdirde, içeceğimiz temiz su ve kullanacağımız düzgün toprak olmadığı müddetçe bu çevreyi gelecek nesillere sağlıklı bırakamayız. Çünkü çevre bize miras değil emanet diyoruz. Bunun için de hepimize önemli görevler düşüyor. Onun için çevre bilincinin çocuk yaşlardan itibaren ilkokulda, ortaokulda ve üniversitelerde işlenilmesi çok önemli.” diye konuştu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ülkemizin ciddi kurumlarından birisi olduğunu ve iftihar ettiklerini belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Üniversitemizin bir özelliği de, ODTÜ’nün ardından en çok yabancı öğrenci kabul eden üniversite olması. Ayrıca, OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2017-2018 eğitim öğretim yılında birincilikle mezun olan ve 2018 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı’nda Türkiye birincisi olan Mehmet Ali Uzun’u ve üniversitemizi tebrik ediyoruz. Sayın Rektör Hocamızın üniversite ile şehri bütünleştirmesi takdir ettiğim bir özelliğidir. Şehirden ve toplumdan kopuk üniversite algısını kaldırıyor. O anlamda Teknopark çok ciddi çalışmalar yapıyor ve ihracatımıza katkı yapıyor. Yine üniversite-sanayi işbirliği kurulları, şehirle üniversiteyi bütünleştiriyor. Üniversite bilimsel çalışmalarla bölgesine, ülkesine ve insanlığa katkı yapması lazım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

28-30 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası UNİDOKAP Karadeniz “Biyoçeşitlilik” Sempozyumu’na ayrıca, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, ÜNİDOKAP üyesi üniversitelerin rektörleri, İngiltere’den Prof. Dr. David Bılton, Prof. Dr. Michael Goodfellow, Prof. Dr. Hans-Peter Klenk, İspanya’dan Prof. Dr. Martha Trujıllo, Slovenya’dan Asst. Prof. Dr. Andraž Čarnı, İtalya’dan Dr. Francesco Colloca, Yunanistan’dan Prof. Dr. Ioannis K. Kalavrouzıotıs, Assist. Prof. Dr. Hrissi Karapanagıotı, Bulgarsitan’dan Prof. Dr. Georgi M. Daskalov, akademisyenler, ilgili Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber