19 Mayıs Fener Alayı etkinliği iptal edildi

19 Mayıs Fener Alayı etkinliği iptal edildi
16.05.2018
A+
A-

Samsun Valiliği, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 19 Mayıs nedeniyle düzenleyeceği Fener Alayı’na izin vermedi.

ADD Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli Geleneksel 19 Mayıs Fener Alayı’nın iptali ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklama ise şöyle;

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ SAMSUN ŞUBE OLARAKFENER ALAYI HAKKINDA TALEBİMİZ

Bizler; Atatürkçü Düşünce Derneği olarak 1989’dan beri laik, demokratik, parlamenter, sosyal hukuk devleti olan Atatürk Cumhuriyetinin savunucuları;  Çağdaş ve tam bağımsız Türkiye adına kamu yararına mücadele eden bir derneğin gönüllü neferleriyiz. Türkiye’nin en büyük demokratik kitle örgütlerinden biriyiz.

Bu Ülkede, 19 Mayıs Şehri Samsunumuzun ne anlama geldiğini bilmeyen yoktur.

Kurtuluş demektir, mücadele demektir, tüm mazlum uluslara örnek Emperyalizme başkaldırı demektir. Kurtuluşun adı, İlkadım Şehridir.

Biz Dernek olarak yıllardır bu şehirde ve Ülkede, 19 Mayıslarda her şeye rağmen birçok etkinlik yaparak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışını, Milli Mücadeleyi başlatmasını ve bunu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı yapmasını kutlarız.

Bugün yani 19 Mayıs 2018’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişinin 99. Yıl dönümünde yani 100. Yıl öncesi de Genel Merkezimiz ile beraber birçok etkinlik planladık.

Bunlardan en önemlisi de halkın büyük katılımı ile gerçekleşen ‘’Geleneksel 19 Mayıs Fener Alayımız’’ idi. Bu etkinlik için Türkiye’nin dört bir tarafından, şubelerimizden gelen gençlerimiz, şubelerimiz ve Genel Başkanımız Tansel Çölaşan bu etkinliğe katılmak için Samsun da olacaklar. Bu etkinliğimiz Şehrimiz adına artık gelenekselleşti ve halkımızın beklediği bir yürüyüş oldu.

Samsun da gelenekselleşen Fener Alayımız için Valiliğimize yazımızı Mayıs Başında yazdık. Talebimiz; Ramazan ayı olması nedeni ile iftardan sonra Saat:22.00 de Kurtuluş İskelesinden başlayan bir fener alayı idi.

Fakat Valiliğimiz bize; Saat:18.00 de DSİ önünden başlayan, İstiklal caddesi, 19 Mayıs Bulvarı ve Cumhuriyet Meydanında son bulan bir güzergâhı fener alayı olarak belirlediklerinin cevabı verdiler.Bizler Atatürkçü Düşünce Derneği yönetim kurulu olarak hem üyelerimize hem de halkımıza karşı bazı sorumluluklar taşımaktayız. Attığımız her adımı, aldığımız her kararı en ince ayrıntısı ile düşünmekteyiz ve bu durum bizi halkımızın gözünde de müstesna bir yere koymaktadır. Bu sebeple,belirtilen bu saat ve güzergâhın; o günün Ramazan ayı olması, insanlarımızın oruçlu olması ve güzergâh boyunca iftara hazırlık nedeni insanlarımızı rahatsız edeceğimize dair kaygılarımızı Samsun Valiliğimize, 9 Mayıs 2018 tarihinde yazdığımız yazımızla dile getirdik.  Fener Alayının Saat 21.00 de Kurtuluş iskelesinden başlaması ile ilgili talebimizi tekrar yazı ile ilettik.

Yazımıza geç cevap verilmesi ile organizasyon açısından, gelecek olan konuklarımıza program yapabilme ve duyuruları yapma noktasında bazı sıkıntılar çektik. Çünkü bu etkinliğimiz ile ilgi şubelerimiz, gençlerimiz ve genel başkanımız bizden cevap beklemekteydi.

En nihayetinde dün yani talebimizi ilettikten bir hafta sonra 15 Mayıs 2018 de bize bir cevap lütfunda bulunuldu. Bu gelen yazı ile birlikte daha önce saat 18.00 da yapmamıza izin verilen “Geleneksel 19 Mayıs Fener Alayı” etkinliğimiz tamamen iptal edildi ve bizlere izin verilmedi.19 Mayıs 1919’da Türkiye Cumhuriyeti için güneşin doğduğu bu coğrafyada, milli mücadelenin sembolü topraklarda, Cumhuriyetin doğuşunu sembolize edecek fener alayı coşkumuz engellendi. Gençlere armağan edilmiş bu bayramda gençlerin milli yürüyüşüne engel olunmuştur.

Böyle bir engelleme bu şehrin mülki idaresine yakışmamış, hem ADD üyelerini hem de 19 Mayıs ve Atatürk şehri Samsun halkı için üzüntü nedeni olmuştur. Çünkü 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyetinin doğum günüdür.

Şimdi biz, ADD üyeleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün izindeki Türkiye Cumhuriyeti gençleri olarak haykırıyoruz; “geleneksel 19 Mayıs fener alayı” etkinliğimizi engelleyebilirsiniz ama Türkiye Cumhuriyeti ve Mustafa Kemal Atatürk sevdamızı asla önleyemezsiniz.  Bu yıl Fener alayımızın ışıkları valilik kararıyla yanamayacak belki, ama göğsümüzde biz bu ışığı hayatımızın sonuna kadar taşıyacağız ve hiçbir güç ve baskı buna engel olamayacak.

Evet, üzülerek söylüyorum, bu yıl “geleneksel 19 Mayıs fener alayı” etkinliğimizi valilik kararıyla gerçekleştiremiyoruz.

Üzüntümüzü tüm Samsun halkı ve Ulusumuzla paylaşıyoruz.

Bizler olması gereken şekilde Türkiye Cumhuriyeti devleti yasalarına saygımızı koruyoruz. Ancak 19 mayıs şehrinde “geleneksel 19 mayıs fener alayımızı” yapamamanın ne gerekçesini ne de anlamını bilmiyoruz. Ve içimize sindiremiyoruz.

Ben ADD Samsun şube bakanı Dr. Işık Özkefeli olarak tüm Atatürkçüleri temsil ederim. Add Samsun şubesi yönetim kurulu kararlarından bağımsız olarak, bizzat benim yürüyüşüm tüm Atatürkçülerin yürüyüşüdür.

Bu sebeple, 19 mayıs günü elimde Türk bayrağı ile saat 21.00 da gönlümde tüm Atatürkçüleri taşıyarak tek başıma yürüyeceğim.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.