14 Mayıs Seçimi yasak ve kuralları belirlendi

14 Mayıs Seçimi yasak ve kuralları belirlendi
18.03.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği Seçimleri’ne sayılı günler kaldı. YSK üyeleri tarafından gerçekleştirilen toplantının ardından seçime ilişkin yol haritası belirlendi.

Seçime girecek siyasi partilere ilişkin propaganda dönemine ilişkin yasak ve kurallar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararlara göre, açık alanda propagandalar 31 Mart’ta başlayacak, 13 Mayıs’ta son bulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kararını 10 Mart’ta imzalamıştı. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği Seçimleri’ne sayılı günler kalırken, Yüksek Seçim Kurulu da ( YSK) seçime girecek siyasi partilere ilişkin propaganda dönemine ilişkin yasak ve kuralları belirledi. Belirlenen kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

PROPAGANDA 31 MART’TA BAŞLAYACAK

Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği Seçimleri’nin takvim başlangıç tarihi 18 Mart olarak belirlenirken, seçim için açık alanda propaganda döneminin ilk oylama için başlangıç tarihinin ise milletvekili listelerinin kesinleşme tarihi olarak belirlenen 31 Mart, 13 Mayıs tarihleri arasında yapılmasına karar verilirken, seçimin ikinci tura kalması durumunda 15 Mayıs-27 Mayıs tarihlerinde de ikinci tur için açık alanda propaganda yapılabilecek. Seçim döneminde açık alanda yapılacak programların ilçe seçim kurullarının belirleyeceği alanlarda olacağı bu alanlar dışında ise yapılamayacağı belirtilirken, yollar, mabetler, kamu binaları ve tesisleri, fakülteler, öğrenci yurtları, kampüsler ile yurt dışı ve gümrük kapıları, açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.

SESLİ VEYA YAZILI MESAJ GÖNDERMEK YASAK

Adayların ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak propaganda yapabileceği ifade edilirken, vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermeleri yasak olduğu ancak kendi üyelerine bu şekilde yazılı, sesli veya görüntülü mesaj gönderebileceği kaydedildi. Adayların, kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntülü yayınları dağıtmakta serbest olduğu belirtilerek, bunların dışında hiçbir hediye ve eşantiyon dağıtmalarının ya da dağıttırmalarının yasak olduğu ifade edildi. Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer matbuatlarda Türk Bayrağı ve dini ibarelerin bulundurulmasının yasak olduğu ve Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerin de kullanabileceği belirtildi.

12 MAYIS’A KADAR SİYASİ REKLÂM YAYINI SERBEST

Seçim ittifaklarına ilişkinde kararlar alınırken, seçim ittifaklarının YSK tarafından ilan edilen seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler arasında yapılabileceği ifade edilirken, ittifak ile seçime girecek olan partilerin 24 Mart saat 17’ye kadar ittifak protokollerinin YSK’ya teslim edilmesi gerektiği belirtildi. Siyasi yayınlara ilişkin alınan kararlara göre, 18 Mart tarihinden itibaren, yayın yasaklarının başlayacağı 12 Mayıs Cuma günü saat 24.00’e kadar siyasi reklam yayını da serbest olacak.

TOPLAMDA 75 ÜLKEDE OY KULLANILACAK

YSK, yurtdışında oy kullanılacak ülkelere 15 yeni ülkenin eklendiğini duyurdu. Yeni eklenen ülkeler; Afganistan, Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya, Tanzanya olurken, 15 yeni ülkede bulunan 21 yurt dışı temsilcilikte seçmenlerin oy kullanacağı ifade edildi. Son eklemeler ile birlikte toplamda 75 ülkede 156 temsilcilik aracılığı ile oy kullanılacak

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber