Yazdırma görünümü — reklam, menü ve yorumlar çıkarıldı Habere dön
Samsun Haber
Ana Sayfa » Samsun Haber » Metris’te Yazıldı, 40 Yıl Sonra Atakum’da Yankılandı
Metris’te Yazıldı, 40 Yıl Sonra Atakum’da Yankılandı
Metris’te Yazıldı, 40 Yıl Sonra Atakum’da Yankılandı

Metris’te Yazıldı, 40 Yıl Sonra Atakum’da Yankılandı

📅 13.09.2026 14:56 ⏱ 2 dakika okuma 💬 0 yorum
12 Eylül askeri darbesinin 46. yıl dönümünde Atakum’da düzenlenen özel programda Nevzat Çelik ve Uğur Karataş sahne aldı. Metris Cezaevi’nde kaleme alınan Şafak Türküsü, 40. yılında şairinin sesinden yeniden hayat buldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin 46. yıl dönümünde Samsun’un Atakum ilçesinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. “Şafak Türküsü”nün şairi Nevzat Çelik, müzisyen Uğur Karataş ile birlikte sahneye çıkarak şiir ve türkülerle dönemin izlerini anlattı.

Şafak Türküsü’nün şairi Atakum’da sevenleriyle buluştu

Atakum Belediyesi ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi iş birliğinde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 46. yıl dönümü dolayısıyla “Şafak Türküsü 40. Yıl Konseri” düzenlendi.

Ata Sahne Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Şafak Türküsü’nün yazarı şair Nevzat Çelik ile müzisyen Uğur Karataş katıldı. Sanatseverlerin ilgi gösterdiği gecede şiirler ve türküler eşliğinde 12 Eylül döneminin toplumsal hafızada bıraktığı izler ele alındı.

Metris’te yazılan Şafak Türküsü 40 yıl sonra yeniden seslendirildi

Gecenin en dikkat çeken anlarından biri, Nevzat Çelik’in Metris Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu dönemde kaleme aldığı **“Şafak Türküsü”**nü seslendirmesi oldu.

Bir idam mahkûmunun annesiyle vedalaşmasını ve helalleşmesini konu alan eser, yıllar içinde bestelenerek geniş kitlelere ulaştı. Şafak Türküsü, yazılışının 40. yılında bu kez Atakum’da şairinin sesinden dinleyicilerle buluştu.

12 Eylül’ün acıları şiir ve türkülerle anlatıldı

Nevzat Çelik’in şiirleri ile Uğur Karataş’ın türkülerinin buluştuğu programda, 12 Eylül darbesi döneminde yaşanan toplumsal acılar ve hafızalarda kalan izler sanat aracılığıyla anlatıldı.

Katılımcıların duygusal anlar yaşadığı gecede dayanışma, toplumsal hafıza ve sanatın iyileştirici gücü öne çıktı.

Program, sanatçılara plaket takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Nevzat Çelik etkinlik sonrasında kitaplarını imzalayarak okurlarıyla sohbet etti.

Etiketler: Atakum Şafak Türküsü, Nevzat Çelik Samsun, Şafak Türküsü 40. yıl, Atakum Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesi, Nevzat Çelik Şafak Türküsü, Ata Sahne Sanat Merkezi, Samsun kültür sanat, Atakum, Samsun, Nevzat Çelik, Şafak Türküsü, Uğur Karataş, 12 Eylül, 12 Eylül 1980, Atakum Belediyesi, EMO Samsun, Ata Sahne, kültür sanat
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri | Haberhas — https://haberhas.com/metris-te-yazildi-40-yil-sonra-atakum-da-yankilandi
Çıktı tarihi: 15.09.2026 13:02