1) BAKAN ÇİFTÇİ : SUÇ VE SUÇLULARLA MÜCADELEDE KARARLIYIZ
İÇİŞLERİ Bakanı Mustafa Çiftçi, 2026 yılının ilk 8 ayında kişilere karşı işlenen 8 önemli suç başlığında yüzde 14, mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise yüzde 30,5 oranında düşüş yaşandığını belirterek, “Suç nerede işlenirse işlensin, İçişleri Bakanlığımız bu konuda son derece kararlı bir mücadele yürütüyor” dedi.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, ‘Türkiye Yüzyılı Buluşmaları’ programları kapsamında Amasya’ya geldi. Bakan Çiftçi, kentteki programlarına Valiliği ziyaret ederek başladı. Valilik binası girişinde Amasya Valisi Önder Bakan, AK Parti Amasya milletvekilleri Hasan Çilez ve Haluk İpek ile protokol üyeleri tarafından karşılanan Çiftçi, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı. Daha sonra makam odasına geçen Çiftçi, Vali Bakan ve protokol üyeleriyle kentte yürütülen çalışmalar hakkında görüştü. Bakan Çiftçi, ardından AK Parti Amasya İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Çiftçi’yi parti binası girişinde AK Parti Amasya milletvekilleri Haluk İpek ve Hasan Çilez ile İl Başkanı Galip Uzun ve partililer karşıladı.
Türkiye genelindeki güvenlik ve asayiş çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Çiftçi, İçişleri Bakanlığı olarak asayiş, narkotik, terör, kaçakçılık ve organize suçlar ile düzensiz göçle mücadele alanlarında çalışmaların sürdüğünü söyledi. 2026 yılının ilk 8 aylık verilerini paylaşan Çiftçi, kişilere karşı işlenen 8 önemli suç başlığında 267 bin olay meydana geldiğini belirtti. Çiftçi, 2021-2025 yıllarındaki 5 yıllık ortalamanın yaklaşık 309 bin olduğunu ifade ederek, “Bu sene 267 bin. Türkiye’de kişilere karşı en önemli 8 suç başlığından bahsediyoruz. Bu sene yüzde 14’lük bir düşüşe şahit oluyoruz” dedi.
Mal varlığına karşı işlenen suçlarda da düşüş yaşandığını belirten Çiftçi, 2021-2025 döneminde aynı suç başlıklarında ortalama 196 bin 500 olay yaşanırken, 2026 yılının ilk 8 ayında bu sayının 136 bin 600’e gerilediğini söyledi. Çiftçi, “Son 5 yılın rakamlarıyla karşılaştırdığımız zaman bu sene yüzde 30,5’lik bir düşüşe şahit oluyoruz. Bundan da son derece memnunuz" diye konuştu.
‘GÜNDE ORTALAMA 599 ARANAN KİŞİ YAKALANIYOR’
Hakkında hapis cezası bulunan ve aranan kişilerin yakalanmasına da önem verdiklerini belirten Bakan Çiftçi, "2024 yılında günlük ortalama 569, 2025 yılında 562 kişi yakalandı. 2026 yılında ise bu rakam günlük ortalama 599’a yükseldi. Aranan kişilerin, toplum içerisinde dolaşmaması için çalışmalarımız sürüyor. Bunları mümkün mertebe takip ediyoruz, yakalıyoruz ve cezaevine gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.
ATEŞLİ SİLAH KULLANILAN OLAYLARDA DA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ
Motosiklet kullanılarak gerçekleştirilen ve ateşli silah kullanılan olaylarda da önemli düşüş yaşandığını kaydeden Çiftçi, 2025 yılının aynı döneminde 193 olay meydana gelirken, 2026 yılının aynı döneminde bu sayının 65’e gerilediğini söyledi. Çiftçi, bu alanda yüzde 66 oranında azalma yaşandığını belirterek, suçla mücadelede çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
‘562 ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜNE YÖNELİK OPERASYON YAPILDI’
Organize suç örgütleriyle mücadelenin İçişleri Bakanlığı’nın öncelikli alanlarından biri olduğunu vurgulayan Çiftçi, göreve geldiğinden bu yana 7 aylık süreçte 562 organize suç örgütüne yönelik toplam 1592 operasyon gerçekleştirildiğini açıkladı. Söz konusu örgütlerin bir bölümünün uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte faaliyet gösterdiğini belirten Çiftçi, suç örgütlerine yönelik operasyonların kararlılıkla devam edeceğini söyledi.
Bakan Çiftçi, ülke genelinde düzenlenen son operasyonlara ilişkin bir günde yaklaşık 3 bin 500 kişi hakkında işlem yapıldığını ifade ederek, operasyonların hem okulların güvenliğini sağlamaya hem de organize suç örgütlerini çökertmeye yönelik olduğunu dile getirdi. Çiftçi, “Dün sabaha karşı 48 noktada yaptığımız operasyonlar sonucunda 1800 kişiyi gözaltına aldık. Siber dünyada daha çok eleman devşirmeye çalışan, tehdit eden suç örgütlerine yönelik olarak da Adalet Bakanlığımız, Cumhuriyet başsavcılıklarımız, Emniyet ve Jandarmamızla beraber düzenlediğimiz başka bir organize suç örgütlerine yönelik operasyonda 2470 kişi gözaltına alınmış oldu” dedi.
‘NEREYE KAÇARLARSA KAÇSINLAR PEŞLERİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’
Suç örgütü üyelerinin yurt dışına kaçması durumunda da takiplerinin sürdürüldüğünü belirten Bakan Çiftçi, Türkiye’nin farklı ülkelerle iade süreçleri konusunda çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Gürcistan’ın bu yıl Türkiye’ye kırmızı bültenle aranan 438 kişiyi iade ettiğini belirten Çiftçi, geçmiş yıllarla birlikte toplam iade sayısının daha yüksek olduğunu ifade etti. Çiftçi, “Peşlerinizi bırakacağımızı zannetmesinler. Onları yurt dışında da takip ediyoruz, yurt dışında da yakalayıp Türkiye’de adalete teslim ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Yunanistan, Almanya ve İtalya’ya organize suç örgütlerinin üyeleri ve liderlerinin iadesi konusunda ziyaretler gerçekleştireceğiz. Suçlular dünyanın neresine giderse gitsin takip ediyoruz" konuştu.
‘SİBER DÜNYADA DA 7 GÜN 24 SAAT DEVRİYE ATIYORUZ’
Siber suçlarla mücadelenin de önemli çalışma alanlarından biri olduğunu ifade eden Çiftçi, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 184 bin suç unsurunun tespit edildiğini söyledi. “Sokakta devriye atıyoruz, siber alemde devriye atıyoruz” diyen Çiftçi, 7 gün 24 saat siber dünyada güvenlik ve asayişin sağlanması amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Çiftçi, çalışmalar kapsamında 40 bin internet sitesinin kapatıldığını, 73 bin sosyal medya hesabına erişim engeli getirildiğini ve suçla bağlantılı olduğu tespit edilen 62 bin 500 yasa dışı bahis sitesinin kapatıldığını açıkladı.
Siber ortamda işlenen suçların mağdurlarının gerçek kişiler olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “Suç siber alemde işlenmiş olsa da mağduru gerçek insanlar. Suç nerede işlenirse işlensin, İçişleri Bakanlığı olarak suç ve suçlularla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz” diye konuştu. (DHA)
Görüntü Dökümü
----------------
-Mustafa Çiftçi’nin valilik bahçesinde karşılanmasından görüntüler
- Mustafa Çiftçi’nin valilik şeref defterini imzalamasından görüntüler
- İçişleri bakanı Mustafa Çiftçi konuşması
Haber-Kamera : Şerife Serap KARA-AMASYA-DHA
===================================
2) KAYIP BÜŞRA BEBEK 5’İNCİ GÜNDE DE ARANIYOR; 3 ŞÜPHELİ SAĞLIK KONTROLÜNE GETİRİLDİ
3 ŞÜPHELİ SAĞLIK KONTROLÜNE GÖTÜRÜLDÜ
İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından baba Yusuf Balıkçı ile İsmail B. ve Rahime B. sağlık kontrolü için İlçe Devlet Hastanesine götürüldü. Babanın çok sakin göründüğü dikkat çekti. Rahime B. ise bebekle ilgili yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı. (DHA)
Görüntü Dökümü
------------------------
-Şüphelilerin polis aracından inişi
-Sağlık kontrolüne götürülmesi
-Sağlık kontrolünden çıkışı
-Basın mensuplarının soru sorması
Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)-
==================================================
3) BOB ROSS’TAN İLHAM ALIP RESME BAŞLAMIŞTI; 81 YAŞINDA İKİNCİ SERGİSİNİ AÇTI
ZONGULDAK’ta, ABD’li ressam Bob Ross’u televizyonda izleyip resim yapmayı öğrenen Şahinde Ermiş (81), yağlı boya ile 22 yılda yaptığı 80 resimden, 23 eseri ile bugün ikinci sergisini açtı.
Alancık köyünde yaşayan, 4 çocuk ve 5 torun sahibi Şahinde Ermiş, 39 yıl önce eşini kaybedince çocuklarını büyütmek için yaşam mücadelesine başladı. Bu sırada, 22 yıl önce televizyonda resim yapmayı öğreten ABD’li ressam Bob Ross’u izlerken, çocukluğundan beri ilgi duyduğu resim yapmaya karar veren Ermiş, kırtasiyeye gidip gerekli malzemeleri temin etti. Bu sayede evinde kendi imkanlarıyla resme başlayan Ermiş, ev ve bahçe işlerinden kalan zamanında Ross’u izleyerek yeteneğini geliştirdi. 22 yılda 80 resim yapan Ermiş, ilk sergisini 20 yıl önce 44 eserle açtı.
İKİNCİ SERGİ HEYECANI
Şahinde Ermiş, bugün de 23 eserden oluşan ikinci sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu. Serginin açılışına Zonguldak Vali Yardımcısı Halis Hacıismailoğlu ile il protokol üyeleri ve davetliler katıldı.
'SEVİNÇLİYİM'
Resim yaparken dünyayı unuttuğunu söyleyen Şahinde Ermiş, “Sevinçliyim, anlatamam ki duygularımı, çok şey ifade ediyor. Sevindim. Teşekkür ederim ilgilenenlere. Manzara var, evler var. Deniz, su, ağaç var. Gelenlere, ilgilenenlere teşekkür ediyorum. Resim benim için çok şey ifade ediyor. Heyecanlıyım. 59 yaşında başladım, 2006’da ilk sergimi açtım. 20 sene sonra bir sergi daha açtım. Bu ikinci sergim” dedi. (DHA)
Görüntü Dökümü
----------------------
-Serginin açılışı
-Serginin gezilmesi
-Resimlerden görüntüler
-Şahinde Ermiş ile röportaj
Haber-Kamera: Ali Sencer ARSLAN /ZONGULDAK, (DHA)
====================================================
4) ANAHTARI ÜZERİNDE UNUTULAN OTOMOBİLİ ÇALAN 4 ÇOCUK YAKALANDI
KAYSERİ'de, anahtarı üzerinde unutulan otomobili çalan 18 yaşından küçük 4 şüpheli, polisin takibi sonucu yakalandı.
Olay, sabah saatlerinde Melikgazi ilçesi Yıldırım Beyazıt Mahallesi Tuğla Ocakları Sokak'ta meydana geldi. Üzerinde anahtarı unutulan A.Y.M.'ye ait 38 FB 150 plakalı otomobil, isimleri öğrenilemeyen 4 çocuk tarafından çalındı. Otomobil sahibinin ihbarı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı.
Güvenlik kamerası kayıtlarından aracın geçiş güzergahını belirleyen polis ekipleri, çalıntı otomobili Kocasinan ilçesi Mevlana Mahallesi Barış Manço Caddesi üzerinde durdurdu. Otomobilde bulunan 4 şüpheli gözaltına alınarak Çocuk Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
Olayla ilgili inceleme sürdürülüyor. (DHA)
Görüntü Dökümü
-----------------------
-Polis ekiplerinden görüntü
-Otomobilden görüntü
Haber-Kamera: Furkan KAVUKLU/KAYSERİ, (DHA)
====================================================
5) ADANA’DA SALÇA YÜKLÜ KAMYONET DEVRİLDİ
ADANA’da, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği salça yüklü kamyonet yola devrildi. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, yola saçılan salçalar nedeniyle trafikte ulaşım bir süre aksadı.
Kaza, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda meydana geldi. Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu salça yüklü kamyonet yola devrildi. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. Kazanın ardından yola dökülen salçalar nedeniyle trafikte ulaşım bir süre aksadı. Bölgede temizlik çalışmasının yapılmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı. Jandarma ekipleri, kazayla ilgili inceleme başlattı. (DHA)
Görüntü dökümü
------------------------
-Devrilen kamyonet
Haber: Serhat GÜLER - Kamera: Adana, (DHA)
====================================================
6) YAYA ÜST GEÇİDİNDEN CADDEYE DÜŞTÜ, MİNİBÜS ÇARPINCA HAYATINI KAYBETTİ
ADANA’da yaya üst geçidinden düştükten sonra caddede seyir halindeki minibüsün çarptığı Mert Dalkılıç (33), hayatını kaybetti.
Olay, sabah saatlerinde Yüreğir ilçesi Girne Bulvarı’nda meydana geldi. Yaya üst geçidindeki Mert Dalkılıç, bilinmeyen nedenle caddeye düştü. Bu sırada caddede seyir halindeki sürücüsünün ismi öğrenilemeyen minibüs, Dalkılıç’a çarptı. Çevredekilerin ihbarıyla bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan kontrolde Dalkılıç’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerindeki incelemenin ardından Dalkılıç’ın cansız bedeni, Adana Adli Tıp Kurumunun morguna götürüldü. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)
Görüntü Dökümü
-----------------------
-Olay yerinden genel ve detaylar
Haber - Kamera: Adana, (DHA)
====================================================
7) HAFRİYAT KAMYONU KARŞI YÖNE GEÇİP KAMYON İLE İSTİNAT DUVARINA ÇARPTI; KAZA KAMERADA
BURSA’da sürücüsünün kontrolünü kaybettiği hafriyat kamyonu karşı yönden gelen başka bir hafriyat kamyonuna ve istinat duvarına çarptı. Sürücünün yaralandığı kaza, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.
Kaza, saat 11.00 sıralarında Kestel ilçesi Uludağ Caddesi’nde meydana geldi. Sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği hafriyat kamyonu, refüjü aşıp karşı yöne geçerek başka bir hafriyat kamyonuna çarptı. Yol kenarındaki istinat duvarına çarpan kamyonun şoförü yaralandı. Kaza çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıdı.
İhbarla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından kaldırıldığı hastanede tedaviye alındı.
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)
Görüntü Dökümü
-------------------------
-Kaza anı güvenlik kamerası
-Kaza yerinden detay
Haber-Kamera: Muhammet SEZGİN/BURSA, (DHA)