Yazdırma görünümü — reklam, menü ve yorumlar çıkarıldı Habere dön
Yaşam
Ana Sayfa » Yaşam » DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4
DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4
DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4

📅 27.10.2026 11:00 ⏱ 13 dakika okuma 💬 0 yorum 📰 DHA RSS
1) ALANYA KALESİ'NDE MAHSUR KALAN 3 RUS TURİST KURTARILDIANTALYA'da Alanya Kalesi surlarına mahsur kalan Rus uyruklu 3 turist, AFAD ve itfaiye ekiplerince kurtarıldı.Antalya'da dün akşam saatlerinde Alanya Kalesi'nin surlarına çıkan Rus uyruklu Andreeva A., Alexandr A. ve Sofia A., inemeyince durumu

1) ALANYA KALESİ'NDE MAHSUR KALAN 3 RUS TURİST KURTARILDI

ANTALYA'da Alanya Kalesi surlarına mahsur kalan Rus uyruklu 3 turist, AFAD ve itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Antalya'da dün akşam saatlerinde Alanya Kalesi'nin surlarına çıkan Rus uyruklu Andreeva A., Alexandr A. ve Sofia A., inemeyince durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine AFAD ve itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin çalışması sonucu mahsur kalan 3 turist kurtarıldı. Turistlerin durumunun iyi olduğu belirtildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------

- Kurtarma anına ait kamera kaydı

Haber- Kamera: Erkan UYSAL/ALANYA (Antalya), (DHA)

=================================================

2) 3 GÜN ÖNCE EVLENEN DİYETİSYEN, OTOMOBİLDE AĞIR YARALI BULUNDU

SAMSUN’da, otomobilde karnından bıçak yarası ve bileğinde kesik bulunan diyetisyen S.Ö. (31), hastanede tedaviye alındı. S.Ö.’nün 3 gün önce evlendiği ve bugün balayına gitmeyi planladığı belirtilirken, otomobilin camlarının ise birkaç metre uzaklıkta parçalanmış olduğu tespit edildi.

Olay, saat 08.30 sıralarında, İlkadım ilçesi Kıran Mahallesi Vatan Caddesi'nde Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali yanında meydana geldi. Otomobilin sürücü koltuğunda hareketsiz haldeki kişiyi görenler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbarla bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İncelemelerde, adının S.Ö. olduğu belirlenen kişinin karnında bıçak yarası ve bileğinde kesik olduğu saptandı. İtfaiye ekiplerinin otomobilden çıkardığı S.Ö., sağlık görevlilerine teslim edildi. İlk müdahalesinin hastaneye kaldırılan S.Ö., ameliyata alındı. S.Ö.’nün sağlık durumunun ciddi olduğu bildirildi.

Öte yandan, otomobilin ön ve sağ camının da birkaç metre uzaklıkta parçalanmış halde bulunduğu belirlendi. Otomobildeki piknik tüpünün açıldığı, oluşan basınçla camların patlamış olabileceği de değerlendirildi. S.Ö.’nün diyetisyen olduğu, 3 gün önce evlendiği ve bugün balayına gitmeyi planladığı öğrenildi.

Soruşturma sürüyor. (DHA)

Görüntü dökümü

----------------------

-Olay yerinden detay

Haber-Kamera: Emre ÖNCEL/SAMSUN, (DHA)

=================================================

3) RUSYA’DA ASKERE GÖNDERİLEN OĞLUNDAN 3,5 YILDIR HABER ALAMAYAN BABADAN YARDIM ÇAĞRISI

MARDİN’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan İzzettin Aydoğan, çifte vatandaş olan oğlu Sabahatin Aydoğan’ın (25), Rusya’da askere alınıp Ukrayna cephesine gönderildiğini ve esir düştüğünü belirterek yetkililerden yardım istedi. Oğlundan 3,5 yıldır haber alamadıklarını söyleyen Aydoğan, “Yaşıyor mu, ölmüş mü bilmiyoruz” dedi.

Kızıltepe ilçesinde yaşayan İzzettin Aydoğan’ın, çifte vatandaşlığı bulunan oğlu Sabahatin Aydoğan, Rusya’ya gittikten sonra askere alınıp Ukrayna cephesine gönderildi. Oğlunun Ukrayna’da esir düştüğünü öne süren Aydoğan, 3,5 yıldır haber alamadıklarını söyledi. Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen esir takaslarının kendilerini umutlandırdığını ifade eden Aydoğan, oğlunun akıbetinin belirlenmesi ve evine dönmesi için yetkililerinden yardım istedi.

‘ELİMİZDEKİ FOTOĞRAFLARDAN ESİR DÜŞTÜĞÜNÜ BİLİYORUZ’

Oğlunun Türkiye ve Rusya vatandaşı olduğunu belirten İzzettin Aydoğan, “Oğlum çifte vatandaş, Türkiye ve Rusya vatandaşı. Rusya'ya gitti, oradan askere gönderdiler. Ukrayna'da esir düşmüş, esir tutuluyor. 3,5 seneden beri oğlumuzdan hiç haber alamıyoruz. Yaşıyor mu, ölmüş mü bilmiyoruz ama elimizdeki fotoğraflardan Ukrayna'da esir düştüğünü biliyoruz. 3,5 senedir Ukrayna'dadır” diye konuştu.

Oğlunun hayatından endişe ettiğini söyleyen Aydoğan, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricada bulunuyorum, lütfen oğlumu kurtarın, yalvarıyorum size. Savaş güzel bir şey değil, savaşın sona ermesini istiyoruz. Oğlum çifte vatandaştı, Rusya'ya gitti, oradan askere gönderdiler” dedi. (DHA)

Görüntü dökümü

---------

-Babanın oğlunun fotoğraflarına bakması

-İzzettin Aydoğan’dan detay görüntüler

-Röportaj

Haber-Kamera: Salih KESKİN/MARDİN,(DHA)

=================================================

4) AKDENİZ FOKLARI İNSAN BASKISIYLA MAĞARALARA SIĞINIYOR

DÜNYADA sayıları 800- 900 civarında olan Akdeniz fokları için Alanya'da mağaralar temizlenip, fotokapanlar kuruldu. Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu'nun (SAD-AFAG) Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, fokların insan baskısıyla mağaralara çekilmek zorunda kaldığını belirterek, "Mağaraya kaçış, onların habitatının mağara olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli kritik derecede tehlikedeki türler listesinde yer alan, önceki yıllarda sayıları 700'e kadar gerileyen Akdeniz fokları, dünyada sadece 4 bölgede yaşıyor. Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan kıyıları ile Doğu Atlantik'te iki ülke kıyılarında görülebilen, yürütülen koruma çalışmaları kapsamında geçen yıl dünyadaki Akdeniz foku popülasyonunun 800-900 civarına yükseldiği belirlendi. Türkiye kıyılarında ise yaklaşık 120 yetişkin bireyden oluşan popülasyon, dağınık olarak yaşamını sürdürüyor.

ÖLÜM FAKTÖRLERİNİN 4'TE 3'Ü İNSAN SEBEPLİ

Akdeniz foklarına yönelik en büyük tehdit kaynağını, insan kaynaklı faktörler oluşturuyor. Türkiye'de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ve SAD-AFAG ile Mersin'de ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün önemli koruma projeleri yürüttüğü Akdeniz foklarının balıkçı ağlarına takılarak boğulmaları, en önemli ölüm sebebi olarak gösteriliyor. En çok karşılaşılan diğer nedenler insanlar ve hastalanma şeklinde sıralanırken, ölüm faktörlerinin 4'te 3'ü insan sebepli olarak bildiriliyor.

MAĞARALARA FOTOKAPANLAR KURULDU

Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında bulunan Akdeniz foklarının yaşam döngüsü için hem denize hem kıyılara ihtiyaç duyan türün korunmasına yönelik Alanya'da çalışma gerçekleştirildi. Alanya DKMP Şefliği tarafından kurulan 'Akdeniz Foku Koruma ve Envanter Çalışma Grubu', bölgedeki tescilli mağaralarda uzman hidrobiyologlar gözetiminde çalışma yaptı. Mağaraların içi temizlenirken, kum yapısı fokların üreme ve barınma koşullarına uygun hale getirildi. Ergin ve yavru bireylerin takibi için fotokapanlar kurulup, mağara girişlerine uyarı tabelaları yerleştirildi. Kurumun açıklamasında, "Gelecek nesillere bu biyoçeşitliliği aktarmak için 7/24 görev başındayız" denildi.

'İNSANLARIN UĞRAMADIĞI AÇIK KIYILARDA YAŞIYORLARDI'

Türkiye'de Akdeniz foku ve habitatlarıyla araştırmalar yapan SAD-AFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, Akdeniz foklarının yaşam alanlarının yalnızca deniz mağaraları üzerinden tanımlanmasının yanlış olduğunu söyledi. Fokların geçmişte insanlardan uzak açık kıyıları kullandığını belirten Kıraç, "Bu hayvanlar esasen yıllar önce bütün Akdeniz'de ve Türkiye'de insanların uğramadığı, ücra, açık kıyılarda yaşıyorlardı. Sonradan sıkıştıkları için mağaraya gittiler. Ama mağaraya kaçış, onların habitatının mağara olduğu anlamına gelmiyor" diye konuştu.

'RAHAT BIRAKILIRLARSA AÇIK KIYILARDA YAŞARLAR'

Fokların insan baskısından uzaklaşmak için mağara, kovuk ve çatlaklara sığındığını anlatan Cem Orkun Kıraç, "Zorunlu olarak gidiyorlar, mağaraların içinde yatıyorlar. Aslında normalde bunlar rahat bırakılırsa, yapılaşma ve betonlaşma olmazsa açık kıyılarda yaşamaya devam edecek, eskisine dönecek. İnsan baskısından uzak açık kıyılar halen var ve bu alanlarda fokları rahatsız eden faaliyetlerin önlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ANTALYA, TÜRKİYE'DEKİ ÖNEMLİ YAŞAM ALANLARINDAN

Antalya'nın, Türkiye'de Akdeniz foklarının en fazla bulunduğu ilk 4 il arasında yer aldığını belirten Kıraç; İzmir, Muğla, Antalya ve Mersin kıyılarının tür açısından önemine vurgu yaptı. Cem Orkun Kıraç, Antalya'da özellikle Kaş, Demre, Finike, Kumluca, Kemer ve Gazipaşa'nın foklara uygun kıyılara sahip olduğunu söyledi. Kaş'tan Gazipaşa'ya uzanan kıyılardaki mağara, kovuk ve çatlaklar için yaklaşık sayı vermenin bile güç olduğunu ifade eden Kıraç, yalnızca bu alanların sayılmasının, fokların yaşam alanlarını mağaralarla sınırlı gösteren yanlış bir algı oluşturabileceğini kaydetti.

'NE KADAR BOZULMAMIŞ KIYI VAR'

Yerleşim, turizm tesisi, liman ve marinalar arasında fokların kullanabileceği kıyıların parçalar halinde kaldığını anlatan Cem Orkun Kıraç, koruma çalışmalarında bozulmamış kıyıların dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Kıraç, "Doğru soru, Antalya'da kaç tane bozulmamış kıyı şeridi, kıyı kesimi olduğudur" dedi. Bu alanların belirlenmesi ve korunmasının önemine işaret eden Cem Orkun Kıraç, fokların yalnızca sığındıkları mağaralarla değil, ihtiyaç duydukları doğal kıyılarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

HER MAĞARAYA KAMERA YERLEŞTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Fokların kullandığı yüzlerce mağara, kovuk ve çatlağın tamamına kamera yerleştirilmesinin uygulanabilir olmadığını belirten Kıraç, deniz araştırmalarında ulaşım ve ekipman bakımının maliyetine dikkat çekti. Deniz koşullarında kameraların yıprandığını anlatan Cem Orkun Kıraç, belirli mağaralarda örnekleme yoluyla izleme yapılabileceğini söyledi. Kıraç, izlemenin yalnızca mağaralarla sınırlı kalmasının, fokların açık kıyılardaki kullanımının gözden kaçmasına neden olabileceğini ifade ederek, bu alanların tamamının korunması gerektiğini kaydetti.

'ALANYA'DAKİ ÇALIŞMA ANLAMLI'

Alanya DKMP Şefliği'nin çalışmasını olumlu değerlendiren Cem Orkun Kıraç, tüm mağaraların kamerayla izlenmesine ilişkin değerlendirmesinin bu uygulamaya yönelik bir eleştiri olmadığını belirtti. Kıraç, "DKMP'nin yaptığı çalışma anlamlı, güzel bir çalışma, desteklenir. İzlemediğimiz bir mağaraya kamera koymuşlar. Gayet güzel, anlamlı. Türkiye'deki fok mağaralarına, fokların zorunlu olarak kaçtıkları ve yaşadıkları, aslında gerçek habitatı olmayan mağara konuk ve çatlaklarda kameralarla izlemek tek tek hepsine, yüzlercesine kamera takmak hem çok pahalı hem de bize çok önemli sonuçları vermez. Sanki hayvanlar esas orijinal habitatlarında yaşamıyormuş gibi bir algı da yükselir. Deniz araştırmaları pahalıdır, hem de o kameralar çürür içeride. Bütün bu kadar yüzlerce mağara, koruk ve çatlağa kamera takmak zaten olanaksızdır. Ama tabii ki korunmalı" diye konuştu.

TÜRÜ TEHDİT EDEN 6 ETKEN

Diğer yandan SAD-AFAG'ın araştırmalarına göre, Akdeniz foklarını tehdit eden 6 temel etken, doğal kıyıların yapılaşmayla parçalanması, mağaralarda foklara rahatsızlık verilmesi, ağlara takılma ve kasıtlı öldürme gibi nedenlerle yaşanan ölümler, yoğun deniz trafiği, deniz ve kıyı kirliliği ile balık stoklarının azalması başlıca tehditler olarak sıralanıyor. Türkiye'de özellikle kıyıların doğal özelliklerini kaybetmesi ve mağaralarda fokların rahatsız edilmesinin öne çıktığı belirtildi. (DHA)

ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE

Haber: Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

=================================================

5) DEVLET DESTEĞİYLE KURDUĞU BAHÇEDE 15 YILDIR ELMA ÜRETİYOR

HAKKARİ’nin Şemdinli ilçesinde yaşayan Nurettin Şenlik (60), devlet desteğiyle aldığı 300 elma fidanıyla kurduğu bahçede 15 yıldır üretim yapıyor. 12 dönümlük arazisinde elma yetiştiren Şenlik, bu yılki hasatta 8 ton üretim beklediklerini söyledi.

Şemdinli ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Güvenli köyünde yaşayan 1 çocuk babası Nurettin Şenlik, yaklaşık 15 yıl önce Şemdinli Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan fidan desteğinden yararlandı. Şenlik, temin ettiği 300 elma fidanını 12 dönümlük arazisine dikti. Elma yetiştiriciliği yapan Nurettin Şenlik, elde ettiği ürünlerle hem ailesini geçindiriyor hem de ilçenin ekonomisine katkı sağlıyor.

BU YIL 8 TON ÜRÜN ELDE ETMEYİ HEDEFLİYOR

Bahçesinde, 'Arap kızı' olarak bilinen elma çeşidinin yanı sıra beyaz ve kırmızı elma da yetiştiren Şenlik, ilkbahar döneminde ağaçların budama ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte Nurettin Şenlik, bu yıl iki bahçesinden toplam 8 ton ürün elde etmeyi hedefliyor.

'BEREKETLİ BİR SEZON OLMASINI UMUYORUM'

Elma yetiştiriciliğini yıllardır sürdürdüğünü belirten Şenlik, fidan desteği sağlayan yetkililere teşekkür etti. Nurettin Şenlik, "Bu yıl da verimli ve bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyoruz. 300 elma fidanıyla kurduğum bahçede bu yıl 8 ton verim bekliyoruz. Bu elmaları satarak ailemi geçindirirken, ilçe ekonomisine de katkı sağlıyorum" dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Elma bahçesi

-Ağaç dallarındaki elmalar

-Elmaların koparılması

-Brandaya bırakılan elmalar

-Elmaların ayıklanması

-Araçtan indirilen elma kazaları

-Genel detaylar

-Nurettin Şenlik ile röportaj

-Saniye Şenlik ile röportaj

Haber: Yaşar KAPLAN/ŞEMDİNLİ (Hakkari), (DHA)

=================================================

6) ALTIN PORTAKAL'DA 'FİLM' GİBİ EVLİLİK TEKLİFİ

ANTALYA Altın Portakal Film Festivali'nde izleyiciyle buluşan 'Düğün Şarkıcısı' filminin gösteriminin ardından izleyicilerden Hakan Özekinci, çıkışta sevgilisi Serap Emre'ye sürpriz evlilik teklifi yaptı. 'Evet' yanıtını alan Özekinci ve sevgilisinin mutlu anına tanıklık eden sinemaseverler, alkışlarla çifti tebrik etti.

Türkiye'nin en uzun soluklu film festivali olan 63'üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali, sanat dolu anların yanı sıra renkli ve duygusal görüntülere de sahne oluyor. Festival kapsamında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan 'Düğün Şarkıcısı' filminin gösterimi, sinemaseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Filmin sona ermesinin ardından salon çıkışında sürpriz yaşandı. Sevgilisi Serap Emre ile filmi izlemeye gelen Hakan Özekinci, çıkışta röportaj verdiği sırada, "Altın Portakal nice güzel hikayelerin anlatıldığı eşsiz bir organizasyon benim için. Ben de bugün burada kendi hikayemizin en güzel anını sergilemek istiyorum. Serap, hayatım hikayemizin geri kalanında başrolü benimle paylaşır mısın?" diyerek diz çöküp, cebinden çıkardığı yüzükle konukların şaşkın bakışları arasında sevgilisine evlilik teklifinde bulundu. Kısa süreli şok yaşayan Serap Emre, 'evet' yanıtını verdi. Çiftin bu mutlu anına tanıklık eden sinemaseverler, uzun süre alkışlayarak onları tebrik etti. Teklifin ardından konuşan Özekinci, "Unutulmaz bir an oldu bizim için. Altın Portakal çok iyi bir organizasyon, her sene katılıyoruz. Bundan sonraki senelerde de katılmaya devam edeceğiz. Çok mutluyuz" dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

-------------------------

- Çiftin röportaj yaparken evlilik teklifi anı

- Çiftten detaylar

- Hakan Özekinci röportaj

Haber- Kamera: Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)

=================================================

Etiketler: Gündem
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri | Haberhas — https://haberhas.com/dha-goruntulu-yurt-haber-bulteni-4-468882
Çıktı tarihi: 27.10.2026 12:31