Yazdırma görünümü — reklam, menü ve yorumlar çıkarıldı Habere dön
güncel
Ana Sayfa » güncel » DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4
DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4
DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4

📅 08.10.2026 10:20 ⏱ 15 dakika okuma 💬 0 yorum 📰 DHA RSS
1) ÇANAKKALE'DE TIR DORSESİNDE 5 KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDIÇANAKKALE'nin Gelibolu ilçesinde durdurulan TIR'ın dorsesinde, 5 kaçak göçmen yakalandı.Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü tarafından göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Gelibolu ilçesinde, saat 02.00 sıralarında şüp

1) ÇANAKKALE'DE TIR DORSESİNDE 5 KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI

ÇANAKKALE'nin Gelibolu ilçesinde durdurulan TIR'ın dorsesinde, 5 kaçak göçmen yakalandı.

Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü tarafından göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Gelibolu ilçesinde, saat 02.00 sıralarında şüpheli görülen AG 70 ATT Romanya plakalı TIR, Gelibolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından durduruldu. TIR'ın AG 96 ATT plakalı dorsesinde yapılan aramada, yurt dışına kaçmaya çalışan 5 kaçak göçmen yakalandı. Yabancı uyruklu göçmenler, işlemleri için polis tarafından götürüldü. (DHA)

Görüntü Dökümü:

--------------------------------:

-Kaçak göçmenlerin TIR dorsesinden çıkarılmasından görüntüler.

Haber-Kamera: Fuat SERTDEMİR/ GELİBOLU, (Çanakkale),(DHA)-

=====================================

2) HİCAZ NARINDA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

İZMİR'in Selçuk ilçesinde yetişen, lezzeti, raf ömrü ve dayanıklılığıyla öne çıkan Hicaz narında hasat heyecanı başladı. Bu yılın ilk ihracat ürünlerinin yola çıkmaya hazırlandığını duyuran İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Kahraman Akdoğan, "Nar ihracatı ilk olarak Selçuk ilçesinden başladı" dedi.

İzmir'in Selçuk ilçesinde yaklaşık 3 bin 700 dekar alanda üretilen ve 10 bin ton civarı ürün elde edilen Hicaz narında hasat dönemi başladı. Selçuk'taki üretim, İzmir'in toplam nar üretiminin yüzde 45'ini tek başına karşılıyor. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Kahraman Akdoğan, Selçuk narının lezzeti, raf ömrü ve dayanıklılığı ile hem iç piyasada hem de dış ticarette çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Bu yıl nar ihracatı ilk kez Selçuk ilçesinden başladı" dedi. 2025 yılında Almanya ve Avusturya başta olmak üzere 8 ülkeye nar ihracatı yapıldığını hatırlatan Akdoğan, bu sayede üreticiye yüksek katma değer sağlandığını ifade etti.

TUZLU TOPRAKLARIN ALTERNATİF KAZANÇ KAPISI

Narın sofralık tüketimin yanı sıra nar ekşisi ve nar suyu yapımında da yoğun olarak kullanıldığını belirten Akdoğan, meyvelerin yaklaşık 500 gram ağırlığa ulaştığını ve bu boyutuyla ihracatta tercih nedeni olduğunu söyledi. Bölgede artan toprak tuzluluğuna dikkat çeken Akdoğan, "Malumunuz tuzluluk çok arttı. Selçuk'ta tuzluluk olan bölgelerde nar üretimi, çiftçilerimiz için alternatif bir kazanç kapısı oldu. Tuzlu topraklara çok dayanıklı bir ürün. Üreticimiz de biz de bu durumdan çok memnunuz. Çiftçilerimize bir verip bin aldıkları, bol kazançlı bir sezon diliyorum" diye konuştu.

'ANTALYA VE MERSİN'DEN ÖNCE HASAT EDİLİYOR'

Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı ise ilçede yaklaşık 10 gündür hasadın devam ettiğini belirtti. Narın son yıllarda ciddi bir ihracat ürününe dönüştüğünün altını çizen Erdallı, "Türkiye'de ilk nar ihracatı ilçemizde başlıyor. Bu çiftçiler için çok önemli. Adana, Antalya, Mersin bölgesinden bile önce ilk nar ihracatı bizden yapılıyor. İlçemizin büyük kısmı çorak durumdaki eski pamuk arazileriydi. 2000'li yıllardan bu yana dikilen ağaçlar şu an tam verim çağında. Sadece Almanya, Rusya ve Ukrayna'ya değil; İtalya ve İspanya gibi nar üreten Avrupa ülkelerine bile buradan ürün gönderiyoruz" dedi.

'BURADAKİ KALİTE BAŞKA HİÇBİR YERDE YOK'

Nar fidanlarının ekimden 4-5 yıl sonra verime geçtiğini ve üretiminin meşakkatli olduğunu anlatan üretici ve işletmeci Aziz Taş da ağacın dikenli yapısı ile sürekli çıkan sürgünlerinin ciddi bir işçilik gerektirdiğini söyledi. Buna rağmen nardan alınan ekonomik karşılığın arz-talep dengesiyle çok iyi seviyede olduğunu vurgulayan Taş, "Meyve suyu için çok temiz bir ürün, diğer meyveler gibi kurt veya sinek yapmıyor. Renginden dolayı ihracatta büyük bir talep var. Bu rengi Türkiye'nin hiçbir yerinde yakalayamıyorlar. Antalya'da da nar üretiliyor ama öncelik her zaman Selçuk'a veriliyor. Antalyalılar dahi gelip, buradan nar alıp ihracat yapmaya çalışıyor. Buradaki kalite ve renk başka hiçbir yerde yok" diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

-----------------------

-DHA Muhabiri Nevra Uçkaç'ın anonsu

-Nar bahçelerinden dron görüntüsü

-Nar hasadından genel ve detay görüntü

-İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Kahraman Akdoğan'ın bahçeleri gezmesi

-Kahraman Akdoğan ile röp.

-Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı ile röp.

-Nar üreticisi Aziz taş ile röp.

Haber. Nevra UÇKAÇ - Kamera: Can HAZAR / İZMİR, (DHA)-

==================================================

3) UMKE’DEN, HASANDAĞI’NDA GERÇEĞİ ARATMAYAN HEYELAN TATBİKATI

AKSARAY’da Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından Hasandağı'nda gerçeği aratmayan heyelan tatbikatı gerçekleşti.

Doktor, hemşire, paramedik ve Acil Tıp Teknisyenlerinden (ATT ) oluşan 100 kişilik ekip, Hasandağı'nda heyelan tatbikatı gerçekleştirdi. Ekipler tatbikatın senaryosu gereği meydana gelen heyelan sonra olay yerine ulaşma, yaralılara müdahale ve yaralıların ambulansa taşınmasını gerçeği aratmayan şekilde canlandırdı.

Tatbikat sonrası açıklamada bulanan Aksaray Valisi Murat Duru, ”13'üncü Bölge Tatbikatını, UMKE gönüllülerimiz gerçekleştirdi. Konya ve Karaman'dan gelen ekipler, Aksaray’daki ekiplerle birlikte Hasandağı’nda tatbikatı gerçekleştirdi. Konya’dan 30, Aksaray’dan 40 ve Karaman’dan ise 15 UMKE gönüllüsü ve 15 araçla ile 15 eğitmen katıldı. Tatbikat kapsamındaki senaryoda Hasandağı kar beyaz otel bölgesinde aşırı yağışlar sonrası, bir heyelan oluşması sonucu vatandaşlarımızın yaralanması ve etkilenmesi senaryolaştırıldı. Sonrasında ekiplerini olay yerine sevki, güvenliği hasta ve yaralıların tıbbı değerlendirilmesi, acil müdahalesi ve taşınması kurumlar arası koordinasyon sağlanmış oldu. Afet bölgesinde koordineli ekip çalışması hasta ve yaralıları doğru müdahalenin gerçekleştirilmesi sağlanmış oldu.”dedi.

'AMACIMIZ AFEDLERDE MÜDEHALE ETKİMİZİ ARTIRMAK'

Aksaray Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Gökhan İçli ise ,”Afetlerde ve olağan üstü durumlarda müdahale etkimizi artırmak amacıyla 13’üncü Bölge Tatbikatımızı, Hasandağı bölgesinde gerçekleştirdik. Konya, Karaman ve Aksaray’dan sağlık personelinden oluşan doktor, hemşire, paramedik ve ATT gibi meslek guruplarının bulunduğu toplam 100 UMKE gönüllüsü ve 15 UMKE aracı katılım sağladı. Gerçekleştirdiğimiz senaryoda aşırı yağış sonrası heyelan felaketi oluşması ve çok sayıda yarılanın bulunması canlandırıldı. Ekiplerimiz olay yerine intikal, acil müdahale uygulanması ve hastalarımızın güvenli bir şekilde ambulansa taşınması gibi durumlar uygulamalı ve aşmalı olarak gerçekleştirildi. Amacımız acil müdahalenin artırılması ve personellerimizin hazırlık seviyelerini en üst seviyeye çıkartılmasıdır.” diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

------------------

-UMKE Hasandağı’da tatbikat dron görüntüsü

-Yaralıların kurtarılması ve ambulanslara taşınması

-Aksaray Vali Murat Duru’nun açıklaması

-Aksaray Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Gökhan İçli’nin açıklaması

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ/AKSARAY, (DHA)

==================================================

4) POLONYALI TURİSTİN İLK TERCİHİ TÜRKİYE

AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Türkiye'nin yüzde 28,3 payla Polonyalıların organize yurt dışı tatil tercihlerinde ilk sırada yer aldığını açıkladı. Kavaloğlu, araştırmada 'Türk Rivierası' olarak tanımlanan bölgenin yüzde 21,6 payla en büyük bölgesel destinasyon olduğunu, Antalya'ya gelen Polonyalı ziyaretçi sayısının 15 yılda yaklaşık yüzde 462 arttığını belirtti.

AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Polonya'nın yurt dışı seyahat pazarı ve Türkiye'nin bu pazardaki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Polonya Turizm Odası'nın 1 Eylül 2026 tarihinde yayımladığı araştırmanın, organize yurt dışı tatil pazarındaki tercihleri ortaya koyduğunu belirten Kavaloğlu, Türkiye'nin ilk sıradaki yerini koruduğunu kaydetti. Ülkenin artan uluslararası seyahat hareketliliği ve gelişen hava yolu bağlantılarıyla Antalya açısından önemli kaynak pazarlardan biri olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE'NİN PAYI YÜZDE 28,3

Araştırmada Türkiye'nin yüzde 28,3 pazar payıyla ilk sırada bulunduğunu belirten Kavaloğlu, Yunanistan'ın yüzde 18, Mısır'ın yüzde 13,6, İspanya'nın yüzde 9,6 ve Bulgaristan'ın yüzde 7,5 pay aldığını aktardı. Türkiye, Yunanistan ve Mısır'ın birlikte pazarın yaklaşık yüzde 60'ını oluşturduğunu kaydeden Kavaloğlu, bu oranların Polonyalıların toplam yurt dışı seyahatlerini değil, araştırma kapsamındaki organize tatil satışlarını ifade ettiğini belirtti. Kavaloğlu, Türkiye'nin sahip olduğu konaklama kapasitesi ve tatil ürünleriyle bu pazarda güçlü konumunu sürdürdüğünü açıkladı.

'TÜRK RİVİERASI' İLK SIRADA

Kavaloğlu, araştırmada Türk Rivierası'nın yüzde 21,6 payla Polonya'nın organize tatil pazarındaki en büyük bölgesel destinasyon olduğunu belirtti. Kavaloğlu, bu oranın Türkiye'nin toplam pazar payının önemli bölümünün Akdeniz kıyılarındaki tatil merkezlerinden kaynaklandığını gösterdiğini kaydetti. Polonya pazarının son 15 yılda Türkiye açısından güçlü büyüme gösterdiğini ve Antalya'nın bu büyümenin merkezinde yer aldığını belirten Kavaloğlu, 2010-2025 döneminde Antalya'ya gelen Polonyalı ziyaretçi sayısının yaklaşık yüzde 462 arttığını açıkladı. Kavaloğlu, Türkiye genelindeki artışın ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 347 olduğunu aktardı.

YURT DIŞI SEYAHATE KATILIM ARTIYOR

Polonya'nın resmi istatistik kurumu verilerine göre; ülkede yaşayanların 2024 yılında toplam 16,4 milyon yurt dışı turistik seyahat gerçekleştirdiğini belirten Kavaloğlu, 15 yaş ve üzerindeki Polonyalıların konaklamalı yurt dışı seyahat harcamalarının 45,2 milyar zlotiye ulaştığını açıkladı. Bu tutarın önceki yıla göre yüzde 12,6 artış anlamına geldiğini kaydeden Kavaloğlu, Polonya'nın mevcut paket tatil müşterilerinin yanında giderek genişleyen yurt dışı seyahat kitlesiyle de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kavaloğlu, büyüyen seyahat hareketliliğinin farklı ziyaretçi gruplarına uygun ürünlerin geliştirilmesini önemli hale getirdiğini ifade etti.

ARAŞTIRMADA EN YÜKSEK KATILIM

Polonya merkezli araştırma enstitüsü CBOS'un 2026 yılında yayımlanan araştırmasının Polonyalıların seyahate katılımındaki genişlemeyi ortaya koyduğunu kaydeden Kavaloğlu, yetişkinlerin yüzde 64'ünün en az bir kez tatile çıktığını, yüzde 44'ünün de en az bir kez yurt dışına seyahat ettiğini söyledi. Yurt dışına seyahat edenlerin oranının önceki yıla göre 4 puan yükseldiğini açıklayan Kavaloğlu, Ocak 2026'da 938 yetişkinle gerçekleştirilen araştırmada bu oranın, araştırmanın başladığı 1993 yılından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti. Kavaloğlu, genişleyen seyahat kitlesinin pazarın uzun vadeli potansiyeli açısından önem taşıdığını kaydetti.

'İKİ YILIN PAYLARI DOĞRUDAN KARŞILAŞTIRILMAMALI'

Türkiye'nin 2025 araştırmasındaki payının yüzde 32,5 olduğunu belirten Kavaloğlu, 2026 araştırmasına dinamik paketleme verilerinin daha geniş biçimde dahil edildiğini belirtti. Araştırmanın kapsamındaki bu değişiklik nedeniyle iki yılın oranlarının doğrudan karşılaştırılmaması gerektiğini aktaran Kavaloğlu, pazarın değerlendirilmesinde oranların hangi satış ve seyahat türlerini kapsadığının dikkate alınmasının önem taşıdığını ifade etti. Türkiye'nin 2026 araştırmasında organize yurt dışı tatil tercihleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Kavaloğlu, Antalya'nın bölgesel konumunun da güçlü olduğunu açıkladı.

BÜYÜK ŞEHİRLERİN SEYAHAT POTANSİYELİ

Yaklaşık 36,5 milyon nüfusa sahip Polonya'nın Avrupa'daki başlıca turizm kaynak pazarlarından biri olduğunu dile getiren Kavaloğlu, büyük şehirlerdeki tüketicilerin uluslararası hava yolu bağlantılarına ve organize seyahat ürünlerine erişebildiğini kaydetti. Varşova, Krakov, Katowice, Wroctaw, Poznan ve Gdansk'ın yurt dışı seyahatlerin geliştirilmesi açısından incelenmesi gereken merkezler arasında olduğunu belirtti. Kavaloğlu, nüfusun yaşlanması ve hane yapısındaki değişimin, farklı yaş ve gelir gruplarına yönelik ürün geliştirilmesini gerektiren uzun vadeli unsurlar olduğunu ifade etti.

HEDEF YENİ SEYAHAT NEDENLERİ

Kavaloğlu, Antalya açısından önümüzdeki dönemin hedefinin ziyaretçi sayısını artırmanın yanında ürün çeşitliliğini geliştirmek ve talebi sezonun daha geniş bölümüne yaymak olması gerektiğini belirtti. Kavaloğlu, mevcut paket tur ve her şey dahil gücü korunurken Polonyalı ziyaretçiye yeni seyahat nedenleri sunulmasının önem taşıdığını kaydetti. Kavaloğlu, Polonya'nın 2027 sezonu açısından büyüyen kaynak pazar olmasının yanında ürün, sezon ve ziyaretçi profili bakımından daha stratejik yönetilmesi gereken ana pazarlardan biri olarak öne çıktığını açıkladı. (DHA)

ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE

Haber: Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

===============================================

5) ORMAN YANGININDA VÜCUDUNUN YÜZDE 40'I YANAN KEDİ 'LUNA', YAŞAM SAVAŞINI KAZANDI

ANTALYA'nın Kumluca ilçesindeki orman yangınında alevlerin arasında kalıp vücudunun yüzde 40'ında yanıklar oluşan kedi 'Luna'nın 2 aydan fazla süren tedavisi tamamlandı. Luna'yı tedavi eden veterinerlerden Bünyamin Kargı, "Luna savaşçı bir çocuktu. Çok şükür bugün ailesine sağlıklı bir şekilde teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. 2 aylık özlemin ardından kedisiyle kavuşan emekli öğretmen Huriye Konukseven de "Çok mutluyum. Luna ile birlikteyiz. Çok duygusal anlar yaşadık" diye konuştu.

Kumluca'da 29 Temmuz'da çıkan orman yangını, Yazır ve Belen mahallelerini etkiledi. Olimpos Antik Kenti ve turizm tesislerinin bulunduğu Adrasan bölgesine de yayılan yangın, havadan ve karadan yürütülen çalışmalar sonucu 30 Temmuz sabahı tamamen kontrol altına alındı. Yangın sırasında alevlerin arasında kalan ve vücudunda yanıklar oluşan kedi, bölgedeki görevliler tarafından kurtarıldı. Jandarma personeli, kedinin başına ve vücuduna su dökerek acısını hafifletmeye çalıştı. Üzerindeki çipten yapılan inceleme sonucu kedinin sahipli, 10 yaşında ve adının 'Luna' olduğu anlaşıldı. Luna'nın tedavisi Kemer'deki bir klinikte veteriner hekim Olgun Aslan ve ekibi tarafından üstlenildi. Kliniğe getirildiğinde vücudunun yüzde 40'ında yanık tespit edilen Luna'nın tedavisine başlandı. 2 aydan fazla süren tedavisinin ardından Luna sahibi olan emekli öğretmenler Huriye ve Halit Konukseven çiftine teslim edildi.

'UMARIM TÜYÜ KADAR UZUN BİR ÖMRÜ OLUR'

Luna'yı hayata bağlayan klinikte görevli veterinerlerden Bünyamin Kargı, "Kumluca yangınında ihbar üzerine giderek aldığımız Luna'nın yaklaşık 2 aydan fazla süren tedavisini sonlandırdık. Bu süreçte ilk karşılaştığımızda Luna'yla nefes almada güçlük, aşağı yukarı yüzde 40'lık deri kaybı vardı. Bu yangının eseriydi. Bunlarla mücadele ettik. Uzun bir süreç oldu bizim için. Yönetmesi de hastanın bu süreci yönetmesi de oldukça zordu. Yanıklar özellikle bir sürü problemleri beraberinde getirebilen organ yetmezlikleriyle mücadele ettiğimiz bir durum ama Luna savaşçı bir çocuktu. Çok şükür bugün ailesine sağlıklı bir şekilde teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Umarım tüyü kadar uzun bir ömrü olur" dedi.

'OLDUKÇA MUTLUYUM'

2 aylık özlemin ardından kedisiyle kavuşan emekli öğretmen Huriye Konukseven, yaşadığı duyguyu şöyle anlattı:"Yangının olduğu zaman Konya'daydım, eşim burada uyuyordu. Luna bahçede yakalanmış zaten. Sonrasında da veterinerler gelmiş almış. İyi ki Kemer veterinerlik almış onu. Şu an için çok mutluyum. Dünden beri Luna ile birlikteyiz. Yani ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok duygusal anlar yaşadık tabii dün ama şimdi oldukça mutluyum, Luna'ma kavuştum. Herkese çok teşekkür ederim. Bütün Türkiye'ye teşekkür ederim. Çünkü bizim yanımızda oldular. Yani bazı olumsuz kelimeler de duyduk ama bunun yanında ama biz isteyerek hiçbir kedimizi, hiçbir canlımızı öldürmek istemeyiz. Can havliyle eşim kaçarken Luna da bahçedeymiş zaten. Diğer kedilerimiz kurtuldu, köpeğimiz kurtuldu. Oldukça mutluyum şu anda. Yeni ev yaptık artık bundan sonra burada yaşamaya devam edeceğiz. Meme kanseriyim, onkoloji kontrolü için Konya'ya gitmiştim. Burada olsam zaten onları kurtarayım derken kendim ölürdüm kesinlikle. Çünkü hayvanları çok seviyorum. Duygusal anlar yaşıyoruz hep birlikte. Sağ olsunlar bütün dostlarım yanımda, akrabalarım, kardeşlerim herkes yanımda." (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------

-Luna'nın bulunduğu andan görüntü

-Jandarma personelinin Luna'ya su vermesi

-Yaşam savaşını kazanan Luna'nın görüntüsü

-Luna'nın Huriye Konukseven ile buluşma anından detaylar

-Klinikten ayrılmaları

-RÖP: Veteriner Bünyamin Kargı

-RÖP: Huriye Konukseven

-Veteriner kliniğine ilk getirildiğinde yapılan müdahalelerden detay (arşiv)

Haber- Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA)

===============================================

Etiketler: Gündem
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri | Haberhas — https://haberhas.com/dha-goruntulu-yurt-haber-bulteni-4-459324
Çıktı tarihi: 08.10.2026 11:56