Yazdırma görünümü — reklam, menü ve yorumlar çıkarıldı Habere dön
Samsun Haber
Ana Sayfa » Samsun Haber » Başkan Halit Doğan Duyurdu: Samsun’da Raylı Sisteme Büyük Ta...
Başkan Halit Doğan Duyurdu: Samsun’da Raylı Sisteme Büyük Takviye
Başkan Halit Doğan Duyurdu: Samsun’da Raylı Sisteme Büyük Takviye

Başkan Halit Doğan Duyurdu: Samsun’da Raylı Sisteme Büyük Takviye

📅 17.08.2026 14:21 ⏱ 6 dakika okuma 💬 0 yorum
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin hafif raylı sistem filosuna katacağı 12 yeni tramvaydan ikincisi kente ulaştı. 42 metre uzunluğunda ve 402 yolcu kapasiteli yeni araçların tamamının hizmete girmesiyle Samsun’daki tramvay sayısı 29’dan 41’e yükselecek. İlk iki tramvayın montaj ve test süreçlerinin ardından kısa sürede yolcu taşımaya başlaması planlanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi toplu ulaşımı güçlendirmek amacıyla filosuna katacağı 12 yeni tramvaydan ikincisi Samsun’a ulaştı. 42 metre uzunluğa ve 402 yolcu kapasitesine sahip yeni tramvayların tamamının hizmete girmesiyle kentteki tramvay sayısı 29’dan 41’e yükselecek.

Samsun’da toplu ulaşım yatırımları kapsamında hafif raylı sistem filosunun büyütülmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğiyle kente kazandırılacak 12 yeni tramvaydan ikincisi Samsun’a getirildi.

İlk yeni tramvayın test çalışmalarında sona yaklaşılırken ikinci aracın da montaj ve test sürecine geçiliyor. Yeni tramvayların peyderpey filoya katılmasıyla özellikle yoğun saatlerde raylı sistemin taşıma kapasitesinin artırılması ve yolculara daha konforlu ulaşım sağlanması hedefleniyor.

İKİNCİ YENİ TRAMVAY SAMSUN’A ULAŞTI

Samsun’a getirilen 12 yeni tramvaylık filonun ilk aracı 12 Mayıs’ta kente ulaşmıştı. İlk aracın kapsamlı test çalışmaları devam ederken üretimi tamamlanan ikinci tramvay da 17 Ağustos’ta Samsun’a getirildi.

Karayoluyla iki ayrı parça halinde taşınan yeni tramvay, Tekkeköy ilçesinde bulunan SAMULAŞ A.Ş. depo sahasına teslim edildi.

Toplam 7 modülden meydana gelen tramvayın burada montaj işlemleri gerçekleştirilecek. Montajın tamamlanmasının ardından aracın teknik kontrolleri ve test çalışmalarına başlanacak.

Testlerden başarıyla geçmesinin ardından yeni tramvayın Samsun Hafif Raylı Sistem Hattı’nda yolcu taşımaya başlaması planlanıyor.

İLK TRAMVAYDA TEST SÜRECİNDE SONA YAKLAŞILDI

Filoya dahil edilecek araçların doğrudan yolcu taşımaya başlamasından önce kapsamlı kontrollerden geçirilmesi gerekiyor.

Samsun’a daha önce ulaşan ilk yeni tramvayın test çalışmalarının başarıyla sürdüğü ve sürecin son aşamasına gelindiği belirtildi. İkinci tramvay için de montajın ardından benzer bir test programı uygulanacak.

Böylece araçların aktif hizmete alınmasından önce güvenlik, sürüş ve sistem uyumluluğuna ilişkin gerekli kontroller tamamlanmış olacak.

YENİ TRAMVAYLAR 42 METRE UZUNLUĞUNDA

Samsun’un yeni tramvayları teknik özellikleriyle de dikkat çekiyor. 42 metre uzunluğundaki araçların her biri 402 yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Samsun için kırmızı-beyaz renklerle tasarlanan tramvaylarda yüzde 74 yerlilik oranı bulunuyor.

Yeni araçların özellikle yolcu yoğunluğunun arttığı saatlerde mevcut filoya önemli katkı sağlaması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi, yeni araçlarla hem kapasiteyi yükseltmeyi hem de toplu ulaşım konforunu geliştirmeyi amaçlıyor.

SAMSUN’DA TRAMVAY SAYISI 29’DAN 41’E ÇIKACAK

12 yeni tramvay yatırımının tamamlanmasıyla Samsun’un raylı sistem filosunda önemli bir büyüme gerçekleşecek.

Kentte Hafif Raylı Sistem Hattı’nda hizmet veren 29 tramvaya 12 yeni aracın eklenmesiyle toplam tramvay sayısı 41’e ulaşacak.

İlk iki aracın Samsun’a ulaşmasının ardından geriye kalan 10 tramvayın da üretim süreçleri tamamlandıkça belirli periyotlarla kente getirilmesi planlanıyor.

Tüm araçların devreye alınmasıyla raylı sistemde mevcut kapasitenin artırılması, yolcu yoğunluğunun daha rahat karşılanması ve Samsunlulara daha modern bir toplu taşıma hizmeti verilmesi hedefleniyor.

12 YENİ TRAMVAY SAMSUN’A NASIL KAZANDIRILIYOR?

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu taşımanın geliştirilmesine yönelik çalışmalarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile iş birliği içerisinde sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı doğrultusunda yürütülen çalışma kapsamında 12 yeni tramvay Samsun’un hafif raylı sistem filosuna dahil ediliyor.

Yatırım yalnızca araç sayısının artırılması açısından değil, Samsun’un gelecekteki toplu ulaşım ihtiyacının karşılanması açısından da önem taşıyor.

Kent nüfusu ve toplu ulaşım kullanımındaki değişim dikkate alınarak yapılan yatırımlarla mevcut ulaşım sisteminin kapasitesinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

HALİT DOĞAN: “SAMSUN’UN GELECEĞİNE GÜÇLÜ BİR ULAŞIM YATIRIMI”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, belediyenin ulaşım alanında birçok farklı çalışmayı eş zamanlı yürüttüğünü belirtti.

Toplu taşıma araçlarının yenilenmesinden raylı sistem filosunun güçlendirilmesine, yol altyapısından trafik akışını rahatlatacak düzenlemelere kadar geniş kapsamlı yatırımlar yaptıklarını ifade eden Doğan, 12 yeni tramvayın Samsun ulaşımı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Doğan, yeni tramvayların raylı sistemde ciddi bir kapasite artışı sağlayacağını belirterek, üretimi tamamlanan araçların kente gelmeye devam edeceğini söyledi.

İlk tramvayın geniş kapsamlı testlerden geçirildiğini ve test sürecinde sona yaklaşıldığını aktaran Doğan, ikinci aracın da Samsun’a ulaştığını ifade etti.

İKİ TRAMVAY DA KISA SÜREDE RAYLARA İNECEK

Başkan Halit Doğan, Samsun’a ulaşan iki yeni tramvayın gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından yolcu taşımaya başlayacağını belirterek, yeni araçlarla vatandaşların daha rahat, güvenli ve konforlu ulaşım imkanına kavuşmasını hedeflediklerini söyledi.

Doğan, “Şehrimize gelen iki tramvayımız da kısa sürede raylara inecek ve yolcu taşımaya başlayacak” mesajını verdi.

Samsun’un ulaşım altyapısına değer katacak yatırımların devam edeceğini belirten Doğan, raylı sistem filosunun büyütülmesinin kentin gelecekteki ulaşım ihtiyaçları açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti.

SAMSUN’DA TOPLU ULAŞIM KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem yatırımının yanı sıra kent genelinde yol yapım ve yenileme, kavşak düzenlemeleri, trafik akışının iyileştirilmesi ve toplu taşıma filosunun geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

12 yeni tramvayın tamamının hizmete alınması ise Samsun toplu ulaşımında son dönemin dikkat çeken yatırımlarından biri olacak.

29 araçtan 41 araca çıkacak tramvay filosuyla Samsun Hafif Raylı Sistemi’nin yolcu taşıma kapasitesi önemli ölçüde güçlenecek. Yeni araçların filoya katılmasıyla özellikle yoğun güzergah ve saatlerde ulaşım hizmetinin daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Etiketler: Samsun yeni tramvay, Samsun tramvay, Samsun ikinci tramvay, Samsun Büyükşehir Belediyesi tramvay, Halit Doğan tramvay açıklaması, SAMULAŞ yeni tramvay, Samsun raylı sistem, Samsun hafif raylı sistem, Samsun toplu taşıma, Samsun ulaşım yatırımları, Samsun tramvay sayısı, Samsun 12 yeni tramvay, Tekkeköy SAMULAŞ, Samsun son dakika, Samsun haberleri Samsun, Samsun Haber, Samsun Haberleri, Samsun Son Dakika, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Halit Doğan, SAMULAŞ, Tramvay, Samsun Tramvay, Yeni Tramva
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri | Haberhas — https://haberhas.com/baskan-halit-dogan-duyurdu-samsun-da-rayli-sisteme-buyuk-takviye
Çıktı tarihi: 18.08.2026 05:53