Azerbaycan, aralarında Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve spor yorumcusu Ahmet Çakar'ın da bulunduğu 31 Türk vatandaşını "istenmeyen kişi" ilan etti. Başörtüsü tartışmalarının ardından gelen kararda siyasetçiler, gazeteciler ve tanınmış isimler yer aldı.
Azerbaycan ile Türkiye arasında başörtüsü uygulamaları üzerinden yaşanan tartışmaların ardından Bakü yönetiminden dikkat çeken bir karar geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 21 Ekim 2026 tarihinde yaptığı açıklamayla 31 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ülkeye girişini yasakladığını duyurdu.
Azerbaycan'ın açıkladığı listede siyaset dünyasından önemli isimler bulunuyor.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yahya Uğraş giriş yasağı getirilen isimler arasında yer aldı.
Listede ayrıca HÜDA PAR Batman teşkilatından Sait Seyitoğlu, Toprak Partisi Genel Başkanı Ömer Ulutaş ve eski AK Parti Boğaziçi Gençlik Kolları Başkanı Muharrem Çavuş da bulunuyor.
Siyasetçilerin yanı sıra eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar, gazeteci-yazar Yusuf Kaplan, İsmail Kılıçarslan ve eski Ayasofya imamı Mehmet Boynukalın da Azerbaycan'a girişi yasaklanan isimler arasında yer aldı.
Listede bulunan diğer isimler şöyle:
Ahmet Barış İyison, Cem Özyurt, Akın Duru, Dursun Eker, Adem Özköse, Muhammed Emin Yıldırım, Cüneyt Sezer, Serhat Koyuncu, Mikail Ayyıldız, Ahi Aratoğlu, Aydın Binboğa, Hakkı Eren, Okan Aytaş, Mert Armağan, Yaşar Yavuz, Ahmet Sırrı Arvas, Erdinç Teğmen, Halil Atakan Ay, Murat Şahin, İrfan Kaya Ülger ve Fatin Dağıstanlı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, kararın gerekçesi olarak sosyal medya ve internet platformlarındaki bazı açıklamaları gösterdi.
Bakanlık, söz konusu paylaşımların ülkenin egemenliğini, millî güvenliğini ve anayasal düzenini hedef aldığını; dinî nefret ve düşmanlığı körükleyici nitelikte olduğunu ileri sürdü.