Yaşar: Tarımsal sulamada ödenemeyen elektrik fatura borçları silinsin

Yaşar: Tarımsal sulamada ödenemeyen elektrik fatura borçları silinsin
25.03.2022
A+
A-

Bedri Yaşar; TBMM KİT Alt Komisyonunda TEDAŞ’ın Sayıştay raporlarını değerlendirdi.

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesindeki amaçların hangileri gerçekleşmiştir?

KİT Komisyonunda yaptığı konuşmada dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesindeki amaçların; sektörde yaşanan kayıp kaçakları azaltmak, dağıtım hizmeti kalitesindeki yetersizlikleri gidermek, elektrik enerji kalitesindeki düşüşleri önlemek, gerekli yatırım ve finansman sıkıntıları ile dağıtım sektörünü rekabete açmak olduğunu vurgulayan Bedri Yaşar; yapılan özelleştirme ile bunlardan hangilerinin başarılabildiğini TEDAŞ yetkililerine sordu.

Kayıp kaçak bedeline ilişkin; “Özelleştirme başlangıcında Diyarbakır’da kayıp kaçak oranı %63 iken, bugün %47 seviyelerine inmiştir. Oysa Şirket düzgün bir şekilde Kayıp Kaçak ile mücadele etse, bugün % 30 seviyelerine inerdi. “değerlendirmesinde bulunan İYİ Parti’li Yaşar; dağıtım şirketlerinin bu konuda üzerine düşen görevleri yerine getirmediği eleştirisinde bulundu.

22 Milyar TL’lik kayıp-kaçak halka fatura ediliyor!

Yurdun dört bir tarafında kaçak elektriğin büyük sorun olmaya devam ettiğini ifade eden Bedri Yaşar; caydırıcı önlemler alınmadığı için vatandaşların pahalı fatura ödemek zorunda bırakıldığını söyledi. 

Bedri Yaşar konuya ilişkin “Türkiye’de kayıp kaçak oranı ortalama olarak %10 civarındadır. Kayıp kaçak bedelinin mesken elektrik birim fiyatı üzerinden yıllık maliyeti; ortalama 11 milyar TL’yi bulmaktadır. Vergiler ve diğer kalemler de eklenince kaçak elektriğin faturası 22 milyar TL’ye ulaşırken, bunlar vatandaşın faturalarına yansıtılmaktadır. “açıklamasında bulundu.

Elektrik faturalarında neden Israrla ulusal tarife uygulanıyor?

Dağıtım şirketlerinin ulusal tarife uygulamasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bedri Yaşar; özelleştirmedeki hedeflerden birinin de bölgesel tarife iken neden hala ulusal tarif konusunda ısrar edildiğini sordu.

Bölgesel tarife ile kayıp kaçaktan kaynaklı oluşan yükün sadece o bölgeye yansıtılabileceğini belirten Bedri Yaşar; biran önce bu tarifeye geçilmesi önerisinde bulundu.

Başka Elektrik Kesintileri yaşanmaması için TEDAŞ ve EPDK’nın gözü Dağıtım Firmalarının üzerinde olmalı

Bedri Yaşar Isparta’da yaşanan ve kenti adeta “ölü şehir” haline getiren elektrik kesintisine de değinerek; buradaki denetlemenin TEDAŞ tarafından düzenli olarak yapılıp yapılmadığını; yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili o bölgede dağıtımı yapan Akdeniz Elektrik AŞ’ye bir cezai müeyyide uygulanıp uygulanmadığını sordu.

Elektrik kesintisi sırasında yaşanan mağduriyetlerin karşılanması gerektiğini de ifade eden Bedri Yaşar; başka bir Isparta vakası yaşanmaması için TEDAŞ ve EPDK’nın gözünün sürekli dağıtım şirketlerinin üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Tarımsal Sulamada ödenemeyen elektrik fatura borçları silinsin

TEDAŞ’ın Sayıştay raporlarında belirtilen yapılandırılmış alacaklarına değinen Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Dağıtım Şirketlerinin özelleştirilmesi sırasında TEDAŞ’a devri yapılan alacak tutarı

 6,6 milyar TL iken; bu tutardan 31.12.2021 tarihine kadar yapılan tahsilat miktarı 4,1 milyar TL’dir. Kalan 2.5 Milyar TL tutarın ise 1,6 milyar TL’si yapılandırılamayan tutardır. Bunun dışında 223 Milyon TL’lik asıl alacağı tarımsal sulama, belediye ve diğer aboneler için 96.435 faturaya karşılık 12.939 adet icra takibi başlatıldığı belirtilmiştir.

Ancak buradaki asıl mesele çiftçimizi teşvik etmektir. Bunun için de bu alacaklar içinde yer alan tarımsal sulama abonelerinin 1.4 Milyar TL tutarındaki alacağına yönelik bir çalışma yapılmalıdır. Uzun süredir tahsil edilemeyen ve tarımsal sulamada ödeme imkânı olmayan çiftçilerimizin elektrik bedelleri devlet tarafından sübvanse edilsin. Can çekişen tarımımıza can suyu verilsin. “

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber