Vatandaş bunu konuşuyor

Vatandaş bunu konuşuyor
02.09.2019
A+
A-

31 Mart yerel seçiminin ardından zam tufanı başlamıştı. Son 1 ay içerisinde doğalgaza 2 büyük zam yapıldı. Yapılan zamlarla birlikte 100 TL’lik doğalgaz faturası 132.1 TL’ye çıktı. Vatandaşlar kış ayı ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı.

Akaryakıttan sigaraya, çaydan şekere, elektrikten doğalgaza birçok ürüne zam geldi. Haliyle kışın faturalar yaz ayına göre daha kabarık geliyor. Doğalgaza yapılan 2 büyük zamma yenisi eklenmezse 300 liralık doğalgaz faturası yapılan zamlarla 392 liraya çıkacak. Sözcü gazetesinin haberine göre, yapılan son zamlar, hükümetin ve Merkez Bankası’nın “Enflasyon düşecek” açıklamaları ile de çelişiyor. 1 Ağustos’ta sanayi bölgeleri için de yüzde 13.73 oranında zam yapılmıştı. Bununla beraber okul servisi, taksi ve minibüs ile birlikte bazı arabalı vapur ücretleri geçen günlerde çeşitli oranlarda artırılmıştı. Elektriğe de en son temmuzda yüzde 14.98 zam yapılmıştı. CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, zamlara sert tepki gösterdi.

TÜM DÜNYADA FİYATLAR DÜŞERKEN…
Tüm dünyada ve uluslararası piyasalarda doğalgaz fiyatlarının düştüğünü hatırlatan Öztrak, “Ona rağmen Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında yapılan artışın iki tane önemli nedeni var. Türk Lirası’nın yabancı paralar karşısında değer kaybı, ikinci nedeni de bundan önceki zararların seçim döneminde kapatılamamış olması. Şimdi bütün gücüyle buradaki zararları tüketiciye ve sanayiciye yüklüyorlar. Bugün doğalgaza yüzde 15+15 zam yapan iktidar, dönüyor memura ve emekliye yüzde 4+4 veriyor. Bu, ülkeyi idare etmek falan değil, bu savrulmak. Yönetemiyorlar, vatandaşın sesine kulakları tıkandı diyoruz. Milleti görmüyorlar. İktisat politikası eğer insanları memnun etmiyorsa, o zaman onun adı iktisat politikası değildir. Dolayısıyla bu iktidar Türkiye’yi yönetemiyor” dedi.

PARA YANDAŞA AKIYOR
Zamların devam edeceğini vurgulayan Öztrak, “İşin kolay yanı bu. Artır vergileri, yap zamları, sonra çık ben bütçeyi dengeledim de. Zamları yapıyorsun, vergileri artırıyorsun, götürüyorsun parayı da yandaşa kaptırıyorsun. Yok yap işlet devretler, yok kamu özel işbirliği… Kendi çıkardığınız krizin, ekonomik sıkıntıların yükünü vatandaşa, esnafa, üreticiye yüklüyorsun. Dengelendik, uçuyoruz diyorlar ya, evet kendi uçan saraylarında uçuyorlar. Kendi saraylarında dinleniyorlar, zamlarla da vatandaşın canını okuyorlar. Vatandaşın sıkıntısını giderecek tedbir almak yerine, vur vatandaşın sırtına” diye konuştu.

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOK”
Elektrik ve doğalgaza zam olmayacağını açıklayan Bakan Albayrak, “Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yok. KDV iadeleri ile ilgili ödeme süreçlerini hızlandırıp yıl sonuna kadar neticelendireceğiz” diyerek sözlerini sonlandırmıştı.

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.