Vali Kaymak mahalle muhtarlarıyla buluştu

Samsun Valisi Osman Kaymak, 30.11.2018 Cuma günü saat 13.30’da Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen toplantıda İlkadım, Atakum ve Canik ilçelerimizdeki mahalle muhtarlarımızla buluştu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda, Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Turan Çakır’ın konuşmasının ardından muhtarlarımıza hitap eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, muhtarlarımızın sorun ve isteklerinin çözümü noktasında, il merkeziyle ilgiliyse belediyelere ve ilgili kurumlara ilettiklerini, Ankara’yı ilgilendiriyorsa Ankara’ya rapor yazdıklarını ifade ederek, “Büyükşehir Yasası’ndan önce köy statüsü vardı ve İl Özel İdaresi vardı. Köye götürülen hizmetlerin birçoğunu İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapıyorduk. Türkiye’de bütün büyükşehirlerde bu yasayla artık köy statüsü kaldırıldı ve mahalleye dönüştürüldü. Özellikle köylerde sorun olan yol, kanalizasyon ve içme suyu hizmetleri Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından yürütülmeye devam ediyor. Ben İzmit Kaymakamı iken Kocaeli’de bunun çok başarılı bir şekilde uygulandığını gözlemlemiştim. Köyler gerçekten çok güzel hizmetlere kavuşmuş, parkeler döşenmiş, sosyal tesisler yapılmış, köy tamamen şehirle aynı olmuş durumdaydı. Tabi sanayi nedeniyle orada belediyenin gelirleri çok fazla ve köy sayısı da azdı. O nedenle de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok başarılı oldu. Ancak Samsun, Erzurum ve Balıkesir gibi köy sayısı bine yakın olan şehirlerimizde aynı başarıyı kısa sürede beklemek zor. Ama gördüğüm kadarıyla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerindeki arkadaşlarımız kaynakları en iyi şekilde kullanarak yol ağının büyük bir bölümünde beton yol uygulamasını yaptılar.” dedi.
Güçlü Türkiye’nin güçlü bütçe ve güçlü belediyelerle olacağını belirterek, ülkemizdeki birlik, beraberlik ve ekonomik yapının çok önemli olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Güçlü ekonomik yapıyı oluşturmak için Türkiye üzerindeki oyunları görmemiz lazım. Türkiye son 15-20 yılda eğitim, sağlık ve ulaşım başta olmak üzere bir çok konuda önemli mesafeler kat etti. Şüphesiz insanlar hep daha iyisini istiyor, onun için sizler de bizler de bunların en iyisini gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Samsun daha çok üretir, daha çok kazanır güçlü Samsun olursa, şüphesiz bu hizmetlere de yansıyacaktır. O anlamda birinci önceliğimiz ülkemizin ve ilimizin birliği ve dirliğinden yana tavır koymaktır. Ardından, anlayışlı bir şekilde ilimizin ve mahallemizin sorunlarını takip etmemiz gerekir. Muhtarlarımız sadece kendi mahallesiyle ilgili değil, ilimizin geneliyle ilgili taleplerini de dile getirmeli.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptığı toplantılarla muhtarlarımızın toplumdaki yeri ve algının yükseltilmesini sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sizlerin orada Sayın Cumhurbaşkanımıza dile getirdiğiniz sorunlar, zaman zaman hizmetlerin çözümüne de vesile oluyor. Bununla ilgili ilimizden bir örnek vermek istiyorum. Yarım kalan Ladik Meslek Yüksekokulu’yla ilgili konuyu Ladikli muhtarlarımızın Külliye’de Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın İçişleri Bakanımıza iletmesiyle sorun hemen çözüldü ve yapılmış oldu. Bunun ötesinde özlük haklarınız, muhtar kimlik kartları ve maaş durumlarınız ve Muhtarlar Günü gibi konularda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla muhtarlara geniş çalışma imkanları verildi.” diye konuştu.
Artık toplumda sosyal sorunların da önemli bir duruma geldiğini belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Muhtarlarımız sadece yol ve suyla ilgilenmesin. Muhtaç kimseler, aile içi şiddet, intihar ve uyuşturucu kullanımı gibi konularda devletimizin bütün kurumları çok ciddi çalışmalar yapıyor. Ama şüphesiz muhtarların işin içinde olması bizim işimizi kolaylaştırıyor. Muhtarın mahallede olan biten her şeyden haberi olması ve sorunların çözümü için ilgili kurumlarla iletişim halinde olması çok önemli.” dedi.
Samsun’un eğitimle ilgili ciddi bir sorunu olmadığını söyleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefleri doğrultusunda, 2019 yılı sonunda Samsun’da tam gün eğitime geçeceğiz. İnşaatlar şu anda devam ediyor ve ödeneklerde sorun yok.” dedi.
Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün uyuşturucu satanı ve kullananı yakalama konusunda Türkiye’nin en başarılı üçüncü müdürlük olduğunu kaydeden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sorun bu maddenin kullanılması ve talep edilmesi. Onun için eğitim diyoruz. Diğer kurumların bu işin içine girmesi lazım. Muhtarlarımız da bu işin içinde olması lazım. Samsun’da asayişle ilgili olarak çok ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyoruz ama Samsun şüphesiz 1 milyon 300 bin nüfusu olan bir il. İnsanın olduğu yerde sorun olacaktır ama bizim de bu sorunları çözmek ve huzura kavuşturmak görevimiz var.” diye konuştu.
Samsun’da gelecek nesillere iş ve aş sağlama konusunda sanayinin çok önemli olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sanayicilerimizin çoğu Merkez OSB’den yer istiyor ama şu aşamada yer tahsisi yapamıyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şayet bu çalışmalarımız sonuçlandığında inşallah Samsun’da önümüzdeki yıllarda Merkez OSB’de yer isteyen bütün işletmelere yer vermiş olacağız. Bu benim için çok önemli bir proje. Samsun’un turizm, sağlık ve eğitim kenti hedeflerinden taviz vermiyoruz ama sanayileşme olmadan Samsun yoluna güçlü Samsun olarak devam edemez. İlin Valisi olarak bu konunun en önemli çalışma alanlarından birisi olduğunu düşünüyorum ve çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
19 Mayıs 1919’un 100. yıldönümünde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında Samsun’a on binlerce yerli-yabancı turist geleceğini söyleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Samsun potansiyeli yüksek fakat tanıtımı tam anlamıyla yapılamayan bir il. İnşallah bu etkinlikler sayesinde Samsun turizm anlamında güzel bir tanıtım imkanına sahip olacaktır diye düşünüyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Vali Kaymak, konuşmasının ardından muhtarlarımızın talep, sorun ve önerilerini dinleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, çözüm konusunda kendileriyle istişarede bulunarak, ilgili birim yetkililerine çözüm için talimat verdi.
Toplantıya ayrıca, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Canik Kaymakamı Mahmut Halal, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ünsal Ağaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.
Samsun Valisi Osman Kaymak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran ile birlikte, 30.11.2018 Cuma günü saat 10.00’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Atakum Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık’ seminerine katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, “Günümüz dünyasından çevre konuları, başta şehircilik olmak üzere ekonomi, kalkınma, teknoloji, tarım, gıda, su kaynakları, insan hakları ve turizm olmak üzere hayatımızın her alanında etkili olmaya başlamıştır. Bununla birlikte nüfus hızla yükselmiş, buna bağlı olarak da çevresel sorunlar ciddi bir biçimde artmaktadır. Bu durum, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutta hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1,3 milyar ton evsel atığın, 2025 yılında 2,2 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Dünyada atığın %52’si depolama alanlarında depolanmaktadır. Aynı rapora göre bu alanda yapılan yıllık harcamaların ise 205 milyar dolar olduğu vurgulanmaktadır.” dedi.
Türkiye’de 1995 yılında oluşan evsel atık miktarı 17 milyon ton iken, 2015 yılına gelindiğinde bu rakamın 31 milyon tona ulaştığını ve 2023 yılında ise bu miktarın 38 milyon tona ulaşacağının öngörüldüğünü kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, “Dünya ölçeğinde yaşanan bu değişimden Türkiye’nin etkilenmemesi veya küresel değişimi dikkate almaması düşünülemez. Biz Türkiye olarak, çevre yönetimi konusunda ülkemizde birçok adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Gelecek nesillere tertemiz ve gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli bir hedefimiz var. ‘Sıfır Atık’ ile insanları daha bilinçli tüketmeye, daha az atık oluşturmaya, oluşan atığı yerinde ayırmaya, ayrılan atıkların geri dönüşümünün sağlanmasına sevk eden bir yaklaşımdır. Bu projenin ülke çapına yayılması ile birlikte, 2023 yılına kadar geri kazanım oranımız en az %35’e çıkarılacak. 2030 yılına kadar da bu oranı %60’lara çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Valimiz Sayın Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşmenin tüketimi de beraberinde getirerek çok daha fazla atığın oluşmasına neden olduğunu ifade ederek, “Bu durum öncelikle doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi insanlığı tehdit eden hava, su ve toprak kirliliğine sebep olmaktadır. ‘Sıfır Atık’ israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve etkin toplama sisteminin kurulmasını kapsayan atık yönetim yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Yaşanabilir çevre, marka şehirler ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillerimize temiz ve yaşanabilir bir ülke bırakabilmemiz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerindeki ‘Sıfır Atık Projesi’ hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda hem de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde uygulamaya geçirildi.” dedi.
Sıfır Atık Projesi’nin yaygınlaşmaya başladığı son 10 aylık süreçte projenin etkin bir şekilde yürütülmesi ve sistemin aşamalı olarak kurulması amacıyla yapılan çalışmaların hız kazandığının altını çizen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Proje elde edilen olumlu ve güzel sonuçlarla dikkat çekerek tüm kamu kurum ve kuruluşlarına da örnek oldu. Proje özelinde amacımız bilinçli tüketim kültürünü teşvik etmek evde, okulda, fabrikada, hastanede, işyerinde, otelde, eğlence merkezinde, parkta kağıdı gıdadan, camı metalden ayrıştıracak bir sistem kurmaktır. Elbette ki bu projenin başarıya ulaşması toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkmasıyla mümkün olabilir. Kurumlarımızın özellikle de Belediyelerimizin bu projeye sahip çıkması çok önemlidir. Çünkü Belediyelerimiz atık yönetim sisteminin çok önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Üniversitemizden fabrikalara, kamu kurumlarımızdan alışveriş merkezlerine, restoranlarımızdan havaalanımıza, otogar ve limanlarımıza bütün herkes atıkların düzgün ayrıştırılması noktasındaki hassasiyetlerini kurumsal bir kültüre dönüştürebilirse; toplama sistemlerini buna göre kurar ve böylece bireylerin davranışları da doğru şekillenerek kurum kültürü oluşmuş olur. “ diye konuştu.
Doğru atık yönetimini sağlayarak, atıklarımızı kaynağında ayrıştırarak ve geri dönüştürerek ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlamış olmanın da haklı gururunu ve mutluluğunu birlikte paylaşmış olacağımızı dile getiren Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Örneğin 1 ton atık kağıdın geri kazanılması 17 ağacımızı kesilmekten kurtarırken; metal ve plastik atıkların geri kazanımı ile % 95 enerji tasarrufu sağlamış olacağız. Atık camlar yeniden cam ürünlere; plastik atıklar ise elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi pek çok malzemeye dönüşecektir. Ev ve işyerlerimizde çokça oluşan sebze-meyve artıkları, çay posası gb. organik atıkları çöpe atmak yerine ayrı biriktirerek kompost elde edebilir ve elde ettiğimiz kompostu toprak iyileştirici olarak park ve bahçelerimizde kullanabilir, topraklarımızın verimini artırabiliriz. Tüm bu temenniler ışığında yaptığımız çalışmalar ile; ilimizde sadece kamu kurumlarımızın projeye verdiği destekle 2018 yılının ilk 9 ayında 11016 ağacımızı kesilmekten kurtarırken; 3040 varil petrol tasarrufu, 5600 megawatt saat enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca 6 ton atık pil ve 20 ton bitkisel atık yağın ayrı toplanması sağlanarak çevreye verebileceği zararlı etkilerin önüne geçilmiştir. Bu projeyi başlatarak, ilimizde ve ülkemizde yaygınlaşmasını sağlayan başta Emine Erdoğan Hanımefendi’ye, projeye gönül veren, destekleyen ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor; projenin ülkemiz ve Samsunumuz için hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından seminer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır’ın sunumu ve Sıfır Atık’la ilgili hazırlanan skeçlerin sahnelenmesiyle devam etti.
‘Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık’ seminerine ayrıca, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ünsal Ağaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.