Uzmanlardan ‘KKKA’ uyarısı

Uzmanlardan ‘KKKA’ uyarısı
30.04.2019
A+
A-

İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. M. Atakan Canbulat, Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığının önemini ve tedavi olunmadığı süreçte ciddi problemlerin çıkabileceği hatta ölümle sonuçlanabileceği konusunda uyardı.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. M. Atakan Canbulat, özellikle kırsal kesimlerde çiftlik çalışanları, çobanlar vb. hayvanlarla uğraşanlar, veteriner hekimler, doğa sporları ile uğraşanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları kene ısırmasına dolayısıyla Kırım -Kongo kanamalı ateşi riski yüksek olan kişiler olduğunu belirtti.
Bunun dışında günü birlik piknik ya da benzeri faaliyetler sebebiyle kırsal bölgede zaman geçiren kişilerin gün sonunda vücutlarını kontrol etmeleri kene ısırmasına yönelik tedbir almalarını söyledi. Kırım -Kongo kanamalı ateşi konusunda bilgi veren Uzm. Dr. M. Atakan Canbulat, en sık merak edilen sorulara yanıt verdi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir ?
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafında bulaşan, zoonotik enfeksiyona sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık hayvanlara bulaşmasının yanında insanlara da bulaşabilmektedir.

Nasıl bulaşır ?
Virüs enfekte kenelerin insan bedenine yapışmasıyla diğer bir tabirle kanı emmesi sırasında salgıladıkları tükürük ya da virüsü taşıyan hayvanların kan, doku ve vücut sıvaları ile temasa geçilmesi durumunda bulaşmaktadır.

Belirtileri Nelerdir ?
Hastalık, ateş, üşüme-titreme yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanam olarak belirgin etkiler gösterir. Bununla birlikte yüksek ateş, kas ağrıları, bölgesel ağrılar, kusma, ishal ve cilt içi kanamalar gözükebilmektedir.

Kene ısırması sonrası ne yapılmalı ?
Vücudunda bulunan keneyi çıkarmak için kişilerin kendi başlarına hareket etmemeleri ve en yakın sağlık kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Ancak böyle bir imkanları bulunmuyorsa, kene kesinlikle, koparılmadan, ezilmeden ya da patlatılmadan çıkarılması gerekmektedir. Çıkarma işlemi sonrası, çıkarılan yere tentürdiyot ya da antiseptik bir solüsyon dökülmesi gerekmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir ?
Kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle söz konusu hastalığı barındıran kişilerin gözetim altında, destek tedavisi uygulanmaktadır.” Diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.