'Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi' Ankara’da gerçekleşecek

'Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi' Ankara’da gerçekleşecek

📅 12.10.2026 11:45 🕐 48 dakika önce 💬 0 yorum 📰 DHA RSS
Yazı Boyutu
🖨 Yazdır / PDF
ANKARA, (DHA)- TÜBİTAK yürütücülüğünde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde 1'inci Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi, 14-15 Ekim'de düzenlenecek.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek zirve; ‘Bilimle toplumu,

ANKARA, (DHA)- TÜBİTAK yürütücülüğünde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde 1'inci Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi, 14-15 Ekim'de düzenlenecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek zirve; ‘Bilimle toplumu, toplumla bilimi buluşturuyoruz’ mottosuyla bilim insanlarını, medya mensuplarını, üniversiteleri, bilim merkezlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve genç araştırmacıları bir araya getirecek. 2 gün boyunca bilim diplomasisinden yapay zekaya, dezenformasyonla mücadeleden afet iletişimine kadar çok boyutlu oturumlara sahne olacak zirvenin ilk günü, bilim ve toplum arasındaki güven eksenine odaklanacak. Program kapsamında; vatandaş bilimi alanındaki öncü çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Darlene Cavalier açılış konuşmasıyla yer alırken, Türkiye’nin 2'nci astronotu Tuva Cihangir Atasever ‘Gökyüzünün Ötesinden Yeryüzüne: Uzayı Anlatmak’ başlıklı sunumuyla yörünge deneyimlerini ve bilimin kitlelere aktarılma hikayesini paylaşacak. Veri ve sanatı buluşturan küresel çalışmalarıyla tanınan medya sanatçısı Refik Anadol ise ‘Bilimi Görselleştirmenin Hikayesi: Bilimsel Veriden Sanata’ oturumuyla katılımcılarla buluşacak. Zirvede ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Niels G. Mede, Ömer Kökçam, Prof. Dr. Burcu Özsoy ve Dr. Ömer Kamacı gibi isimlerin katılımıyla; kutup araştırmalarından kamu güvenine, dijital mecralardaki bilim haberciliğinden yapay zekanın iletişim ekosistemine etkilerine başlıklar ele alınacak.

MEDYA OTURUMU

Etkinliğin ikinci gününde üniversitelerin bilim iletişimindeki dönüştürücü rolü, sağlık iletişiminde güven inşası ve genç kuşakların merakını tetikleyen yeni nesil yaklaşımlar masaya yatırılacak. Türkiye’nin popüler bilim hafızasını oluşturan TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin 60 yıllık yayıncılık yolculuğunun paylaşılacağı programda, medyanın bilimsel bilgiyi toplumsallaştırma sorumluluğu ‘Medyada Bilim: Haber, Ekran, Belgesel’ oturumunda gazeteciler ve medya temsilcileriyle birlikte tartışılacak. Bilim iletişiminin sahadaki önemli temsilcilerinden olan bilim merkezleri de zirvenin odağında yer alacak. GUHEM, Konya Bilim Merkezi, Kocaeli Bilim Merkezi ve Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi temsilcileri, sahada edindikleri tecrübeleri aktarırken, bilim ve toplum destek programlarından yararlanan araştırmacılar da başarı hikayelerini paylaşacak.

BAŞARILI ÇALIŞMALAR ÖDÜLLENDİRİLECEK

Türkiye’de bilim kültürünün yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir iş birliklerinin tesis edilmesi amacıyla geleneksel hale getirilmesi hedeflenen organizasyon, 15 Ekim Perşembe günü düzenlenecek kapanış ve ödül töreni ile noktalanacak. Törende; popüler bilim yayıncılığından bilim merkezlerine, dijital içerik üretiminden bilim ve toplum projelerine kadar ekosisteme değer katan başarılı kişi ve kurumlar ödüllendirilecek. (DHA)

FOTOĞRAFLI

22 ilde siber suç operasyonları: 137 tutuklama
Sıradaki Haber
22 ilde siber suç operasyonları: 137 tutuklama
Etiketler: #Ankara #Genel

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

💬 Yorumlar 0

💬 Yorum Yap (üyeliksiz — yorumunuz onaylandıktan sonra görünür)
Üye girişi yap →
💭

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

İlgili Haberler